Τροπική καταιγίδα στην νότια Ελλάδα- Δείτε ποια τροχιά θα ακολουθήσει

Μια ιδιάζουσα ατμοσφαιρική διαταραχή, αναμένεται να ‘χτυπήσει’ την χώρα μας, μέσα στο ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ. Το σύνολο μάλιστα των δεδομένων που διαθέτουμε, θέλουν αυτή να λαμβάνει χαρακτηριστικά τροπικής καταιγίδας, ή αλλίως, Μεσογειακού Μεσοκυκλώνα ή Τυφώνα (medicane). Τα σύστηματα αυτά, ονομάζονται έτσι, καθώς έχουν μεγάλες ομοιότητες με τα μεγαλύτερα..ξαδέρφια τους στους ωκεανούς! Άνεμοι που ξεπερνάνε σε εντάσεις τα 100km/h συνοδεία σφοδρών βροχοπτώσεων, είναι τα χαρακτηριστικά αυτών των μεσογειακών μεσοκυκλωνικών συστημάτων. Τέλος, – σε αντίθεση με τα βαρομετρικά χαμηλά- τα συστήματα αυτά, αντλούν όλη τους την ενέργεια από την θάλασσα, ως εκ τούτου, καταρρέουν ταχύτατα και αποδυναμώνονται μόλις ‘πιάσουν’ στεριά. Αυτός είναι και ο λόγος, ο οποίος δίνει την απάντηση, στο γιατί οι μεσοκυκλώνες, ακολουθούν πάντα τροχιές πάνω από τις θάλασσες.

Συλλέγοντας λοιπόν τα δεδομένα, παραθέτω την πιθανότερη τροχιά αυτού του συστήματος. Δεν βασίζομαι βέβαια μόνο στα δεδομένα, αλλά και σε παρελθοντικές τροχιές παρόμοιων σε δομή βαρομετρικών συστημάτων. Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, το κύριο χαρακτηριστικό τους, είναι να ‘διαλέγουν’ μονοπάτια μακριά από την στεριά, καθαρά θαλασσινά.   Κάτι τέτοιο, θα συμβεί και στην περίπτωσή μας, έτσι τον κύριο όγκο των βίαιων καιρικών φαινομένων, θα τον δεχθούν θαλάσσια τμήματα ανοιχτά της Πελοποννήσου και του νοτίου Αιγαίου. Στον παρακάτω χάρτη, διαγράφεται η πιθανότερη πορεία, αυτού του μεσοκυκλωνικού συστήματος.

Οι περιοχές που θα επηρεαστούν είναι η νότια ΝΑκή Πελοπόννησος, τα δυτικότερα τμήματα της Κρήτης με τελική κατάληξη τα Δωδεκάνησα. Σε αυτά τα τμήματα, οι ισχυρές βροχοπτώσεις, θα συνοδεύονται από θυελλώδεις ανέμους μέσα στην ΚΥΡΙΑΚΗ. Ιδιαίτερα φαίνεται να επηρεάζεται η ΝΟΤΙΑ Πελοπόννησος και η ΔΥΤΙΚΗ Κρήτη με πολύ μεγάλα ύψη βροχής σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

Ισχυρές βροχοπτώσεις, θα σημειωθούν βέβαια και στο σύνολο της ανατολικής Πελοποννήσου και της Στερεάς όπως και στο κεντρικό Αιγαίο μέσα στο ΣΚ, οι οποίες θα αναλυθούν σε αμέσως επόμενο χάρτη μας.

 

Κίνηση Συστήματος: Aπό Νότιο Ιόνιο με κίνηση προς τα νοτιότερα τμήματα του Μυρτώου Πελάγους, κυρίως στο Κρητικό Πελάγος και τελική κατάληξη μεταξύ Ικάριου Πελάγους και Καρπάθιου.

Περιοχές Επιρροής: Νότια-ΝΑ Πελοπόννησος, δυτική -κεντρική Κρήτη-Δωδεκάνησα.