Το κλίμα μας ισορροπεί σε τεντωμένο σχοινί!

Ειναι κοινως γνωστο πλεον στην επιστημονικη κοινοτητα οτι το κλιμα μας αυτην την στιγμη βρισκεται σε μια ασταθη ισορροπια πολυ ευαισθητη σε αρκετους τομεις του, που εαν δεν αλλαξει συντομα κατι(πολλες ερευνες υποστηριζουν οτι και να αλλαξει ειναι πλεον πολυ αργα), να ξεφυγει απο την τρεχουσα κατασταση του και να εισελθει σε νεα φαση, ενω μια νεα ερευνα που δημοσιευτηκε μολις χθες στο περιοδικο Science, επιβεβαιωνει τις προηγουμενες αναφεροντας οτι αν η +1.5 °C αποκλιση θερμοκρασιων ξεπεραστει(απο τις θερμοκρασιες της προβιομηχανικης περιοδου), υπαρχει αυξημενη πιθανοτητα να ξεπεραστουν πολλαπλα tipping points(σημεια καμπης που αν ξεπεραστουν τοτε η φαση που μπαινει το δυναμικο συστημα ειναι πολυ διαφορετικη απο την προηγουμενη και τις περισσοτερες φορες δεν υπαρχει γυρισμος) στο κλιμα μας σε διάφορους τομεις του.

Το νεο paper με τιτλο “Exceeding 1.5°C global warming could trigger multiple climate tipping points” των David I. Armstrong McKay, Arie Staal , F. Abrams, Ricarda Winkelmann ,Boris Sakschewski ,Sina Loriani, Ingo Fetzer , Sarah E. Cornell , Johan Rockström και Timothy M. Lenton, εξετασε και ανελυσε πανω απο 200 μελετες για τα tipping points της γης και καταγραφει 16 πιθανα tipping points στο κλιμα μας(9 πιο γενικα), υπολογιζοντας τα κατωφλια θερμοκρασιων που αυτα χρειαζονται για να πραγματοποιηθουν καθως και τις συνεπειες τους.

Δειχνουν οτι 5 τουλαχιστον tipping points ειναι ηδη στα προθυρα του να ξεπεραστουν, δυο εξ αυτων να ειναι η καταρρευση του στρωματος παγου της Δυτικης Ανταρκτικης και το λιωσιμο των παγων στην Γριολανδια.
Να σημειωθει οτι καθε tipping point στο κλιμα αν ξεπεραστει, αυτο φερνει αλλαγη στην φαση του ζευγους ατμοσφαιρας-θαλασσα καταρχην τουλαχιστον τοπικα για εκει που αναφερεται το tipping point αλλά και σαφως και σε μεγαλυτερη κλιμακα κοντα στην περιοχη αυτη, αλλά και με μεγαλη πιθανοτητα και σε μια πολυ πιο ευρεια κλιμακα παγκοσμιως μια και το ρευστο του συστηματος ατμοσφαιρας-γης ειναι συνεχες για ολοκληρη την γη. Ετσι tipping point στην Αρκτικη πχ(εδω να τονισουμε οτι βασει ερευνων η εκταση της παγοκαλυψης τα καλοκαιρια στην Αρκτικη δεν εχουν καποιο tipping point! Αυτο βεβαια δεν πρεπει να παρερμηνευτει οτι δεν εχει καποια συνεπεια στο κλιμα. Τελειως διαφορετικο πραγμα αυτο, και η πραγματικοτητα ειναι οτι εχει τεραστια σημασια για το κλιμα κυριως του βορειου ημισφαιριου), μπορουν να φερουν εντελως αλλο κλιμα σε ολοκληρο το βορειο ημισφαιριο με καταστροφικες πλημμυρες, ξηρασιες, καυσωνες, πχ οι ξηρες ακολουθιες να ενταθουν στην Μεσογειο, η σταθμη της θαλασσας να ανεβει πολυ παραπανω απο το ηδη προβλεπομενο, το κλιμα της βορειας Αφρικης να μεταφερθει προς την νοτια Ελλαδα, Ιταλια και Ισπανια, οι δυτικες ΗΠΑ να αντιμετωπιζουν πολυ πιο συχνα μακρα διαστηματα ξηρασιων, κλπ, κλπ.

 

Η εικονα δειχνει τα διάφορα tipping points που βρηκε η ερευνα. Με κιτρινη γραμμοσκιαση τα tipping points που αναφερονται στην κρυοσφαιρα, με κοκκινα στην ατμοσφαιρα και με κοκκινα στους ωκεανους.

 

Τα tipping points που βρηκαν ηταν:
Παγοι στην Γροιλανδια
Παγοι στην Δυτικη Ανταρκτικη
Περμαφροστ βορειου ημισφαιριου(αποτομη τηξη)
Παγοκαλυψη στην Θαλασσα του Μπαρεντς
SPG convection στην Θαλασσα του Λαμπραντορ
Αλπικοι παγετωνες στις πολικες περιοχες
Μουσωνας της δυτικης Αφρικης και ζωνη του Σαχελ
Παγετωνες της Ανατολικης Ανταρκτικης
Δασος του Αμαζονιου
Περμαφροστ βορειου ημισφαιριου(καταρρευση)
Atlantic Meridional Overturning Circulation
Δαση βορειων περιοχων του βορειου ημισφαιριου(καταρρευση νοτιων τμηματων)
Δαση βορειων περιοχων του βορειου ημισφαιριου(επεκταση βορειων τμηματων)
Παγοκαλυψη Αρκτικης Θαλασσας τον χειμωνα
Παγοι της Ανατολικης Ανταρκτικης
Tipping point των κοραλλιογενων υφαλων

 

Στο παρακατω διαγραμμα βλεπουμε την ευαισθησια στην αυξηση της παγκοσμιας θερμοκρασιας των διαφόρων παραπανω ισορροπιων ωστε να ξεπεραστει καποιο tipping point για αυτες.
Με την γκρι γραμμη βλεπουμε την παγκοσμια θερμοκρασια για τα τελευταια 22 χιλιαδες χρονια, με πρασινη την θερμοκρασια εαν εφαρμοστει η συνθηκη του Παρισιου(κατι που πιθανοτατα δεν θα γινει και θα παμε στο αμεσως χειροτερο σεναριο-σε αυτο βοηθαει και η κριση του φυσικου αεριου λογω του πολεμου κλπ αφου αναγκαζει χωρες να ξαναεπανελθουν στα ορυκτα καυσιμα που ετσι και αλλιως αρκετες χωρες δεν τηρουν καν την συμφωνια του ΠΑρισιου εως τωρα και ειμαστε πολυ εξω απο τα καθορισμενα επιθυμητα επιπεδα), με κιτρινη το RCP 3.4 σεναριο εκπομπων διοξειδιου του ανθρακα(που πλεον πιστευεται οτι προς τα εκει οδευουμε), κλπ.
Στοχος βεβαια ειναι να αποφυγουμε με καθε κοστος να ξεπεραστει καποιο tipping point στο συστημα του κλιματος μας μιας και οι συνεπειες θα ειναι απροβλεπτες και πιθανοτατα καταστροφικες μπαινοντας το κλιμα μας σε νεα φαση.
Οπως βλεπουμε απο το διαγραμμα ηδη ακουμπαμε(με την +1.1 °C αυξηση που εχουμε απο την προβιομηχανικη εποχη) στα tipping points των “Παγων στην Γροιλανδια” και των “Παγων στην Δυτικη Ανταρκτικη” στο να ειναι πιθανα αυτα καθως και σε 3 άλλα tipping points.
Ο καθηγητης Alex Robinson του πανεπιστημιου της Μαδριτης στην εδρα των Επιστημων της Γης και της Αστροφυσικης και ειδικος στην παλαιοκλιματολογια και την κλιματολογια σε πολικες περιοχες, και που δεν εχει καμια σχεση με την παρουσα ερευνα, δηλωσε οτι “Ειμαστε πολυ κοντα στο να διαβουμε το tipping point και της Γροιλανδιας και της Δυτικης Ανταρκτικης”.

 

Ο δε ερευνητης David Armstrong McKay που συμμετειχε στην ερευνα αναφερει οτι υπαρχει και η πιθανοτητα αν καποιο tipping point ξεπεραστει, να προκαλεσει μεσω ενος domino effect την καταρρευση της ισορροπιας ξεπερνωντας καποιο αλλο διαφορετικο tipping point κατι που δεν λαμβανουν υποψην τους στην παρουσα ερευνα οπότε τα κατωφλια θερμοκρασιων ισως ειναι και χαμηλοτερα.

Εν τω μεταξυ το κλιμα της γης συνεχιζει και θερμαινεται και βασει κλιματολογιας ERA5 το φετινο καλοκαιρι 2022(Ιουνιος εως και Αυγουστο) ητανε το πιο θερμο ολων των εποχων για την Ευρωπη.

Εκταση παγοκαλυψης σε Αρκτικη και Ανταρκτικη μαζι. Οπως βλεπουμε ειμαστε στο 3ο χειροτερο(μικροτερη παγοκαλυψη) σημειο ολων των εποχων για την περιοδο που υπαρχουν αναλυτικες καταγραφες και πολυ πολυ πιο κατω απο τους μεσου όρους εκτασης παγοκαλυψης των 80ς και 90ς κλπ.

 

Πηγες εικονων: carbonbrief, το ιδιο το paper, theguardian, Scott Dunkan, ADS.