Ελάχιστη ήταν η επίδραση της θερμής αέριας μάζας που βρίσκεται τα τελευταία 24ωρα πάνω από την χώρα μας, στη Θεσσαλονίκη. Παρότι σε πολλές περιοχές, ο υδράργυρος έφτασε η και ξεπέρασε τους 30 βαθμούς, στην περιοχή της Θεσσαλονίκης και του Θερμαϊκού, ο υδράργυρος μετά βίας έφτασε τους 24-26 βαθμούς Κελσίου. Ακριβώς το ίδιο φαινόμενο, παρατηρούμε πως συμβαίνει και στον Στρυμωνικό κόλπο. Ποια είναι όμως η εξήγηση?
Οι υψηλές θερμοκρασίες του νερού της θαλάσσιας περιοχής του Θερμαϊκού ( αλλά και του Στρυμωνικού) , σε συνδυασμό με τις συνθήκες άπνοιας που επικρατούν, εμπλούτισαν την θερμή αέρια μάζα που διέσχισε τα νερά με άφθονη υγρασία. Υγρασία σε τέτοια επίπεδα, όπου ο αέρας έφτασε σε σημείο κορεσμού και σχημάτισε την χαμηλή νέφωση που διακρίνεται και στην παραπάνω εικόνα. Η νέφωση αυτή, σε συνδυασμό πάντα με την αυξημένη υγρασία και την ανώτερη συννεφιά, μπλόκαρε την ηλιακή ακτινοβολία με συνέπεια να μην παρατηρηθεί σχεδόν καμία επίδραση στην επιφανειακή θερμοκρασία των γύρω περιοχών!
Οι ίδιες συνθήκες, όπως παρατηρούμε και στον χάρτη θερμοκρασιών, κυριαρχούν και στον Στρυμωνικό, όπου και εδώ ο σχηματισμός χαμηλής νέφωσης , εμπόδισε τον υδράργυρο να σημειώσει την άνοδο που διακρίνεται στις υπόλοιπες περιοχές.