Παρακατω θα δωθουν καποια στατιστικα για την διάρκεια ηλιοφανειας της Ελλαδας.
Προκειται για στατιστικα διάρκειας ηλιοφανειας σε ωρες απο 37 σταθμους της ΕΜΥ με ακριβεις μετρησεις απο ηλιογραφους Campbell-Stokes οι οποιες εγιναν την περιοδο 1960-1990.
Έτος, ωρες ηλιοφανειας:
(Κλικ στην εικονα και μετα κλικ στο Χ στην πανω δεξια πλευρα για φουλ μεγεθυνση. Το ιδιο ισχυει και για τις επομενες εικονες)
Βλεπουμε, ενα πολυ γνωστο γεγονος για το κλιμα της Ελλαδας, οτι τα Ιωαννινα, οπως και γενικα η Ηπειρος, εχουν την λιγοτερη ηλιοφανεια πανελλαδικως για ολο το ετος. Τα Ιωαννινα ειναι γνωστα για το “μουχλιασμενο” γεματο ομιχλες, υγρασια και βροχες κλιμα τους.
Επειτα ερχεται η Μίκρα(αεροδρομιο Μίκρας) στην Θεσσαλονικη και αυτο μπορει να φανταζει ως εκπληξη σε πολλους αλλά η πραγματικοτητα ειναι οτι η Θεσσαλονικη εχει πολυ συννεφιασμενα φθινοπωρα αλλά και χειμωνες, ειτε λογω κλασικων νεφωσεων, ειτε λογω πολυ συχνων χαμηλων νεφωσεων απο στρωματονεφη (στρωματα-stratus) κυριως τα πρωινα εως και λιγο μετα το μεσημερι ή και πολλες φορες ολη την ημερα του φθινοπωρου(Οκτωβρη και Νοεμβρη αλλά οχι Σεπτεμβρη) αλλά και του χειμωνα με μερικες φορες μεγαλα διαστηματα απο 100% συννεφια για πολλες μερες.
Εντυπωσιακο το γεγονος οτι Ιεραπετρα και Τυμπακι στην Κρητη καθως και η Ροδος ξεπερνουν τις 3000 ωρες ηλιοφανειας ετησιως!
Η μεν θεωρητικη μεγιστη τιμη ωρων ηλιοφανειας(εαν δεν ειχε ποτε συννεφια δηλαδη) ειναι για:
Ιεραπετρα, 4447 ωρες. Εχει δηλαδη το 70 % της διαθεσιμης ηλιοφανειας!
Ιωαννινα, 4453 ωρες. Εχει δηλαδη το 50.5 % της διαθεσιμης ηλιοφανειας.
Νεα Φιλαδελφεια, 4451 ωρες. Εχει δηλαδη το 63 % της διαθεσιμης ηλιοφανειας.
Λαρισα, 4453 ωρες. Εχει δηλαδη το 54.6 % της διαθεσιμης ηλιοφανειας.
Μικρα, 4455 ωρες. Εχει δηλαδη το 50.9 % της διαθεσιμης ηλιοφανειας.
Μπορει να φανταζει περιεργο οτι η Ιεραπετρα πχ εχει λιγοτερες ωρες θεωρητικης ηλιοφανειας απο βορειοτερες περιοχες, αλλά δεν ειναι αφου ειναι γνωστο οτι αναμεσα στην Εαρινη και Φθινοπωρινη ισημερια, οι βοριοτερες περιοχες εχουν μεγαλυτερη διαρκεια ημερας ενω το αντιστροφο συμβαινει στο υπολοιπο διαστημα(πχ Χειμωνα) και οι βοριοτερες περιοχες εχουν μικροτερη διαρκεια ημερας, ενω συνολικα στο ετος η διαφορά ειναι υπερ των βορειοτερων περιοχων στην διαρκεια ημερας εχοντας μεγαλυτερη διαρκεια μερας.
Βεβαια στις νοτιοτερες περιοχες ο ηλιος βρισκεται ψηλοτερα σε καθε χρονικη στιγμη και εποχη, και ισχυει οτι η συνολικη ενεργεια της ηλιακης ακτινοβολιας που δεχεται καθε περιοχη μεγαλωνει οσο πηγαινουμε προς τα νοτια για αυτο αλλωστε οσο νοτιοτερα τοσο πιο ζεστη γενικα μιλωντας.
Καλοκαιρι(Ιουνιος+Ιουλιος+Αυγουστος) ωρες ηλιοφανειας:
Η Μηλος βλεπουμε οτι εχει τρομερα πολλες ωρες ηλιοφανειας. Απο τις συνολικα 1302 ωρες ηλιοφανειας που θα μπορουσε να εχει τους 3 καλοκαιρινους μηνες, εαν δεν ειχε ποτε συννεφια, εχει 1213 ωρες, δηλαδη 93% επι της θεωρητικης τιμης!
Ιωαννινα και Θεσσαλονικη οι πιο “συννεφιασμενες” πολεις για το καλοκαιρι(απο αυτες που αναφερει η ερευνα) προφανως κυριως λογω των καταιγιδων που συχνα πυκνα κανει αφου μετα τις αρχες Ιουνη καμια Ελληνικη περιοχη ακομα και στα ορεινα δεν κραταει συχνα πολυημερες συννεφιες(πανω απο 6/8) και οι περισσοτερες κακοκαιριες ειναι καταιγιδες που “ανοιγει” ο καιρος μετα, και μόνο σε ορισμενες κακοκαιριες που δεν συμβαινουν καθε καλοκαιρι βεβαια εχουμε κλειστο “φθινοπωρινο” καιρο για 2-3 μερες το πολυ.
Φθινοπωρο(Σεπτεμβριος+Οκτωβριος+Νοεμβριος) ωρες ηλιοφανειας:
Χειμωνας(Δεκεμβριος+Ιανουαριος+Φεβρουαριος) ωρες ηλιοφανειας:
Εκπληξη εδω ειναι η Μηλος που ενω το καλοκαιρι ειχε τις περισσοτερες και με διαφορα ωρες ηλιοφανειας εδω εχει τις λιγοτερες μαζι με την Σκυρο.
Εδω και 2 γραφηματα με interpolation(Kriging method) απο τα παραπανω δεδομενα που δινει μια γενικη εποπτικη εικονα για το πως κυμαινεται η ηλιοφανεια στην Ελλαδα:
Για ολο το ετος:
Για τον χειμωνα:
Ενω για ολο το ετος η ελαχιστη ηλιοφανεια ειναι στην ΒΔ Ελλαδα, Ηπειρο και κεντρικη Μακεδονια, τον χειμωνα ειναι φανερη η υπαρξη ελαχιστου και στην κεντρικη Ελλαδα πλεον, οπως Θεσσαλια, Φθιωτιδα, Βοιωτια, μαζι με Ηπειρο και δυτικη και κεντρικη Μακεδονια αλλά πλεον ελαχιστο υπαρχει και στην περιοχη Σκυρου Ευβοιας λογω του ΒΑ ρευματος που δημιουργει υετο(βροχη ή χιονι) απο λεικ εφεκτ αρα και νεφωσεις που συνηθως επικρατει στο Αιγαιο τον χειμωνα αλλά και λογω της συχνης συγκλισης που επικρατει εκει τον χειμωνα.
Το αλλο ελαχιστο στην περιοχη της Μηλου ειναι περιεργο να υπαρχει εκει και οφειλεται στο οτι το interpolation επηρεαζεται πολυ απο τις πολυ χαμηλες ωρες ηλιοφανειας που καταγραφηκαν στην Μηλο τον χειμωνα για την περιοδο μετρησεων.
Για ολο το ετος για πανευρωπαϊκα ομως:
Και ηλιοφανεια ανα ετος για Φθινοπωρο και για Χειμωνα για μερικες πολεις που ειναι διαθεσιμα τα στοιχεια:
Δυστυχως τα δεδομενα ηλιοφανειας για το Θησειο σταματησαν να δινονται απο το Εθνικο Αστεροσκοπειο Αθηνων μετα το 2014 οποτε τα διαγραμματα εχουν αρκετα κενα κυριως για το Θησειο.
Το 1981 και το 2001 ηταν τρομερα ηλιολουστα φθινοπωρα οπως φαινεται για το συνολο των σταθμων.
Pingback: ΤΟ ΥΔΡΟΓΟΝΟ ΩΣ ΚΙΝΗΤΗΡΙΟΣ ΜΟΧΛΟΣ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ, Η ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΚΑΙ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙ ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ - Όλυμπος Πι
Pingback: ΤΟ ΥΔΡΟΓΟΝΟ ΩΣ ΚΙΝΗΤΗΡΙΟΣ ΜΟΧΛΟΣ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ, Η ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΚΑΙ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙ ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ - xartimolivi.gr
Pingback: Το Υδρογόνο ως κινητήρια δύναμη του μέλλοντος - Οδηγός Πιερίας
Pingback: Το υδρογόνο ως κινητήριος μοχλός του μέλλοντος
Pingback: Το Υδρογόνο ως κινητήριος μοχλός του μέλλοντος, η Ευρωπαϊκή και Γερμανική Στρατηγική και οι τεράστιες ευκαιρίες για την Ελλάδα - Pieria News
Pingback: Το υδρογόνο ως κινητήριος μοχλός του μέλλοντος, η ευρωπαϊκή και γερμανική στρατηγική και οι τεράστιες ευκαιρίες για την Ελλάδα - odialogos.gr
οντως η λινδος πρεπει να ειναι,βαλανε προσφατα μετεωρολογικο σταθμο και μανι μανι εσπασε το πανευρωπαικο ρεκορ θερμοκρασιας ολων των εποχων