Όπως έχει ήδη αναφερθεί στις τακτικές ενημερώσεις μας, οδεύουμε στην σημαντικότερη κακοκαιρία των τελευταίων ετών. Συγκεκριμένα, από τον Γενάρη του 2021, όπου ήταν και η τελευταία φορά που χιόνισε αξιόλογα στην ηπειρωτική χώρα αλλά και την Θεσσαλονίκη. Παραθέτουμε τον χάρτη ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΕΩΝ – ΧΙΟΝΟΣΤΡΩΣΕΩΝ, μετά από ενδελεχή επεξεργασία του συνόλου των δεδομένων μας.
Με την πρώτη ματιά λοιπόν, βλέπουμε πως θα μας απασχολήσει ακόμη μια γενναιόδωρη από πλευράς φαινομένων αλλά και έκτασης, βαρομετρική διαταραχή. Στην ουσία, θα είναι το πρώτο οργανωμένο βαρομετρικό χαμηλό του έτους. Το ενδιαφέρον είναι ο συνδυασμός αυτού του συστήματος, με μια καλή ροή ψυχρών αερίων μαζών από τα Βαλκάνια. Έτσι οι βροχές, που θα απασχολήσουν όλη την χώρα, θα μετατρέπονται σε χιονοπτώσεις, στα εικονιζόμενα τμήματα. Θα χιονίσει λοιπόν πυκνά σε όλα τα ορεινά της Πελοποννήσου, άνω των 1000m κατά μέσο όρο, καθώς και σε όλα τα ορεινά ηπειρωτικά συγκροτήματα της ηπειρωτικής χώρας. Μάλιστα οι επιδόσεις σε χιονόστρωση θα είναι αξιοσημείωτες σε όλα τα χιονοδρομικά κέντρα. Κατά μέσο όρο, αναμένεται να πέσουν έως και 70 με 80cm επιπλέον φρέσκου χιονιού σε όλα τα ηπειρωτικά χιονοδρομικά, από Κυριακή έως Τρίτη.
Οι χιονοπτώσεις όμως δεν θα αφορούν μόνο τα ορεινά τμήματα. Πυκνές χιονοπτώσεις θα πέσουν σε όλη την δυτική Μακεδονία, με αξιοσημείωτα ύψη χιονιού σε όλες τις πόλεις του διαμερίσματος, ικανά να προκαλέσουν προβλήματα στις μετακινήσεις. Το ίδιο ισχύει και για τα πεδινά της δυτικής Θεσσαλίας, της Θράκης αλλά και του κάμπου της κεντρικής Μακεδονίας.
Αξίζει να τονιστεί πως θα χιονίσει πυκνά τόσο σε Θάσο, όσο και στην Σαμοθράκη!
Ημέρα εξόδου της κακοκαιρίας, φαίνεται να είναι η Τρίτη, από τις προμεσημβρινές ώρες, πρώτα στα βόρεια και προοδευτικά, έως το πρωί της Τετάρτης και στην υπόλοιπη χώρα. Από όλα τα παραπάνω, είναι αυτονόητο πως οι μετακινήσεις αυτό το διάστημα πρέπει να περιοριστούν στις απολύτως απαραίτητες και να έχουμε πάντα μαζί μας αλυσίδες, ή να φοράμε χειμερινά ελαστικά.
Θεσσαλονίκη: Η πόλη της Θεσσαλονίκης, συγκεντρώνει τις καλύτερες πιθανότητες για χιονόστρωση το απόγευμα της Δευτέρας, βάση των δεδομένων ως έχουν τώρα, εκείνο το 6αωρο (Βράδυ Δευτέρας – πρωί Τρίτης) φαίνεται να καταφέρνει το κέντρο να σπάσει το απαιτούμενο όριο όπου το χιόνι ‘πιάνει’ στο έδαφος. Μέχρι τότε η κατάσταση παραμένει πολύ οριακή, δεν φαίνεται να πέφτει η θερμοκρασία κάτω από το +1,5 με +2 μέσα στην πόλη, οπότε η χιονόπτωση θα είναι υγρή και θα πιάνει σε επιφάνειες μόνο σε εξάρσεις. Πάντως αν αυτό συμβεί, τότε θα πρέπει να το στρώσει μερικά εκατοστά περίπου έως το ύψος της Έκθεσης. Η χιονόστρωση θα γίνεται αξιόλογη, όσο προχωράμε προς τα δυτικά της πόλης. Γενικά όλο το δυτικό τμήμα βάζει δυνατή υποψηφιότητα για να ντυθεί στα λευκά,αντίθετα τα πράγματα δείχνουν δυσκολότερα για Καλαμαριά, Πυλαία, Θέρμη. Όλα τα προάστια φυσικά, από Ωραιόκαστρο μέχρι Χορτιάτη, θα δεχθούν μεγάλα ύψη χιονιού τα οποία θα προκαλέσουν προβλήματα στις μετακινήσεις, με την χιονόπτωση να ξεκινάει το απόγευμα της Κυριακής έως το πρωί της Τρίτης!
Οι επόμενες ημέρες, φαίνεται πως θα κυλήσουν με χαμηλές θερμοκρασίες. Αυτό σημαίνει πως το χιόνι θα παγώσει και θα δημιουργηθούν επιπλέον προβλήματα στις περιοχές με χιονοσκεπές έδαφος, στα προάστια και την ορεινή ζώνη Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής.
Απαραιτήτως μαζί σας αλυσίδες, και να ενημερώνεστε από τα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα για την κατάσταση του οδικού δικτύου που πρόκειται να κάνετε χρήση.