Το κύμα καύσωνα που κυριολεκτικά «έψησε» τον Καναδά και τις βορειοδυτικές Ηνωμένες Πολιτείες στα τέλη Ιουνίου είναι «σχεδόν αδύνατο» να αποτελεί αποκλειστικά φυσικό φαινόμενο, αναφέρει ομάδα επιστημόνων, τονίζοντας ότι ο πρωτοφανής καύσωνας θα ήταν απίθανο να έχει λάβει χώρα χωρίς τον ανθρώπινο παράγοντα, δηλαδή τις κλιματικές αλλαγές που έχει προκαλέσει ο άνθρωπος στον πλανήτη τις τελευταίες δεκαετίες. Οι επιστήμονες πραγματοποίησαν έρευνα για τις υπερβολικά υψηλές θερμοκρασίες που καταγράφηκαν πρόσφατα στην αμερικανική ήπειρο, στο πλαίσιο του World Weather Attribution, μίας διεθνούς πρωτοβουλίας που συσπειρώνει ειδικούς από διάφορα ερευνητικά ινστιτούτα ανά τον κόσμο.
Ειδικότερα, οι ανθρώπινες επεμβάσεις στο κλίμα κατέστησαν το καιρικό αυτό φαινόμενο πιο πιθανό να συμβεί κατά τουλάχιστον 150 φορές, αναφέρουν τα πορίσματα της έρευνας, τα οποία χαρακτηρίζουν τον φονικό καύσωνα (εκατοντάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών σε ΗΠΑ και Καναδά) ως κάτι που συμβαίνει μία φορά στα χίλια χρόνια. Ωστόσο, η σπανιότητα του φαινόμενου δεν είναι κάτι που πρέπει να μας καθησυχάζει, αναφέρει η επιστημονική ομάδα, τονίζοντας ότι τέτοια ακραία καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να γίνουν πιο συχνά όσο συνεχίζεται η διαδικασία της παγκόσμιας υπερθέρμανσης.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, η θερμοκρασία σε ολόκληρη την υφήλιο έχει αυξηθεί κατά τουλάχιστον 1.1 βαθμό Κελσίου σε σχέση με την ιστορική περίοδο πριν από τη βιομηχανική επανάσταση. Σύμφωνα με την ανάλυση του World Weather Attribution, αν αυτή η αύξηση φθάσει τους 2 βαθμούς Κελσίου, κάτι το οποίο ενδέχεται να γίνει πραγματικότητα σε περίπου 20 χρόνια, οι πιθανότητες επανεμφάνισης ενός τόσο «καυτού» καύσωνα θα ανέβουν κατακόρυφα από τη μία φορά κάθε χιλιετία στη μία φορά κάθε πενταετία ή δεκαετία.
πηγή: kathimerini.gr