“Πονοκέφαλος” η εμφάνιση για πρώτη φορά μέδουσας pelagia noctiluca στις παραλίες της Κρήτης.

Ανησυχια εχει προκαλεσει η εμφανιση στην Κρητη ενος ειδους μεδουσας, με την ονομασια pelagia noctiluca, που εως τωρα δεν ειχε ξανα-εμφανιστει στο νησι.
Βεβαια στην Ελλαδα αυτο το ειδος μεδουσας ειχε ξαναεμφανιστει πριν 3 χρονια στον Κορινθιακο κολπο και ειχε επιφερει μεγαλο προβλημα στις παραλιες της περιοχης για παρα πολυ καιρο.
Η εν λογω μεδουσα παρατηρηθηκε το τελευταιο 10ημερο σε παραλιες της Ιεραπετρας και της Σητειας με αρκετούς κολυμβητές να έχουν βιώσει τη δυσάρεστη εμπειρία του τσιμπήματος.
Οι αναφορές για τις μεδουσες αυτες έρχονται από περιοχές που εκτείνονται από το Βάι καλύπτουν όλη την ανατολική Κρήτη και συνεχίζουν νότια σε Μακρύ Γιαλό, Κουτσουνάρι, και αρκετά χιλιόμετρα δυτικά της Ιεράπετρας.

Το εν λογω ειδος ειναι αρκετα μικρο σε μεγεθος αλλά με πλοκαμια που μπορουν να φτασουν και τα 2 μετρα και τα οποια με οποιοδηποτε αγγιγμα τους στο δερμα προκαλουν πολυ εντονο πονο απο μερικες μερες εως και εβδομαδες. Ο οποιος πονος συνηθως συνοδευεται απο εξανθημα, πρηξιμο στην περιοχη και σπανιοτερα υπαρχουν και συμπτωματα ζαλαδας, εμετων και διαρροιας, χωρις ομως να ειναι επικινδυνο το τσιμπημα για την ανθρωπινη ζωη αφου δεν εχουν καταγραφει ποτέ ανθρωπινες απωλειες. Σε σπανιες περιπτωσεις εχουν αναφερθει αλλεργικες αντιδρασεις καθως και εμμονη των σημαδιων στο δερμα εως και χρονια. Το δε τσιμπημα της εν λογω μεδουσας ειναι απο τα ισχυροτερα ολων των μεδουσων στην Μεσογειο.

Οι εν λογω μεδουσες αποτελουν προβλημα αφου αναπαραγονται σε μεγαλους πληθυσμους και μιας και ειναι κακοι κολυμβητες παρασυρονται απο τα ρευματα ευκολα σε καποιες περιοχες και μπορουν να μεινουν καιρο εαν δεν υπαρχει αλλαγη στα ρευματα για να τις απομακρυνουν.

Για την κατάσταση αυτή μίλησε στο Ράδιο Λασίθι ο Επαμεινώνδας Χρήστου, διευθυντής ερευνών του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ).

Το φαινόμενο όπως είπε δεν έχει ερευνηθεί επί τόπου από το ΕΛΚΕΘΕ, όμως μέσα από φωτογραφίες και βίντεο που του δείξαμε, μας ανέφερε πως οι τσούχτρες αυτές απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή, αφού πρόκειται για το είδος Pelagia noctiluca, το οποίο προκαλεί προβλήματα όπου εμφανίζεται, όπως για παράδειγμα είχε συμβεί πριν λίγα χρόνια στο Κορινθιακό Κόλπο όπου το πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί ήταν πολύ μεγάλο και διήρκεσε σχεδόν 3 χρόνια, τόσο λόγω των μεγάλων πληθυσμών που δημιουργήθηκαν όσο και από το αρκετά έντονο τσίμπημα που προκαλεί το συγκεκριμένο είδος.

Ένα είδος τσούχτρας όχι ασυνήθιστο στην ανατολική Μεσόγειο και τις ελληνικές θάλασσες, το οποίο όμως δεν είχε κάνει την εμφάνισή του ξανά σε παραλίες της Κρήτης, όπως λέει ο κ. Χρήστου.

Πρόκειται για ένα είδος που έχει το χαρακτηριστικό να αναπαράγεται στα ανοιχτά και να σχηματίζει κοπάδια και να φτάνει ως τις ακτές, κάτι το οποίο δεν συμβαίνει με τα συνηθισμένα είδη τσούχτρας. Επιπλέον πρόβλημα δημιουργούν τα πλοκάμια της τα οποία είναι διάφανα εντός του νερού και μπορεί να φτάσουν ως και δύο μέτρα. Έτσι κάποιος μπορεί να έρθει σε επαφή και να τσιμπηθεί από μεγάλη απόσταση, σε σχέση με τις συνηθισμένες μέδουσες, με το τσίμπημα να προκαλεί αρκετά έντονο πόνο.

Όπως λέει ο κ. Χρήστου το είδος αυτό της τσούχτρας εμφανίζει εξάρσεις στον πληθυσμό του σε ένα 12ετή κύκλο, με τα αίτια της έξαρσης να μην έχουν ακόμα εξηγηθεί επιστημονικά.

Τα αίτια της εμφάνισής του στην περιοχή εκτιμά πως έχουν να κάνουν κυρίως με τα θαλάσσια ρεύματα που επικρατούν το τελευταίο διάστημα και την άνοδο της θερμοκρασίας, χωρίς να θεωρείται πιθανό να οφείλεται σε φαινόμενα ρύπανσης και υπεραλίευσης.

Το φαινόμενο αυτό, όπως λέει πρέπει να μελετηθεί ώστε να φανεί το επόμενο διάστημα, αν υπάρχει αύξηση η μείωση του αριθμού των τσουχτρών στην περιοχή. Δεν είναι απίθανο, όπως είπε, οι τσούχτρες να εξαφανιστούν σύντομα από την περιοχή αν αλλάξουν τα ρεύματα αφού η περιοχή έχει ανοιχτή θάλασσα και δεν ευνοεί την δημιουργία μεγάλων πληθυσμών από τσούχτρες οι οποίες εξαρτώνται για την κίνησή τους από τα θαλάσσια ρεύματα, χωρίς αυτό πάντως να θεωρείται δεδομένο.

Ο κ. Χρήστου τόνισε πως θα πρέπει να υπάρχει αυξημένη προσοχή σε όσους κολυμπούν για να μην τσιμπηθούν, ενώ ως βασικός τρόπος αντιμετώπισης είναι αρχικά το ξέπλυμα της περιοχής του τσιμπήματος με θαλασσινό νερό, και στη συνέχεια χρήση πάγου ή αν είναι εφικτό διαλύματος νερού και μαγειρικής σόδας με αναλογία 1 προς 1.

Αναδημοσιευση απο http://agonaskritis.gr/pelagia-noctiluca