Τελειωσε και αυτη η “σεζον λιωσιματος” για την Αρκτικη και ειχαμε το 2ο χειροτερο ελαχιστο εκτασης παγοκαλυψης στην Αρκτικη ολων των εποχων για οσο εχουμε ακριβεις δορυφορικες καταγραφες, πολυ κοντα στο θρυλικο πλεον 2012.
Μια σεζον λιωσιματος η οποια τυπικα κραταει μεχρι και την Φθινοπωρινη Ισημερια που ειναι σημερα στις 16:31 ωρα Ελλαδας, οπου απο εκει και περα εχουμε μεγαλυτερη διαρκεια νυχτας απο οτι ημερας ξεκινωντας απο τα τελειως βορεια.
Ετσι ξεκινωντας απο τερμα βορεια στον Βορειο Πολο και με την παροδο των ημερων θα κατεβαινει αυτο εως και την γραμμη του πολικου κυκλου, θα εχουμε σιγα σιγα τον πολικο χειμωνα δηλαδη οι μερες εκει πανω δεν θα περιεχουν καθολου ηλιοφανεια αφου ο ηλιος δεν θα ανατελλει ποτέ.
Ετσι μπαινουμε στην περιοδο οπου ξαναδημιουργειται ο παγος αν και βεβαια και παλι αυτος θα δυσκολευτει στην αρχη να δημιουργηθει αφου πλεον οι θερμοκρασιες των θαλασσων εκει πανω χτυπανε μεγαλα ρεκορ και ουσιαστικα “βραζουν” σε σχεση με τα κανονικα επιπεδα τους.
Δυστυχως η κατασταση μοιαζει μη αναστρεψιμη και οταν ερθει ενα ισχυρο φαινομενο Ελ Νινιο, τοτε πιθανοτατα την επομενη ή μεθεπομενη Αρκτικη σεζον θα ερθουμε κοντα σε αυτο που ονομαζουμε BOE δηλαδη blue Ocean Event, να πεσει δηλαδη η εκτασης της παγοκαλυψης σε επιπεδα κατω του 1 τετραγωνικου χιλιομετρου. Κατι που πριν 20 χρονια φανταζε ανηκουστο και το υπολογιζαμε οτι μπορει να συμβει μετα απο 50 και 100 χρονια. Εαν αυτο συμβει, τοτε ο ηλιος ανεμποδιστα θα ζεστανει το μεγαλυτερο μερος των θαλασσων εκει πανω και πολλες ερευνες δειχνουν μεγαλη διαταραξη των ωκεανιων ρευματων και οχι μόνο στον Ατλαντικο, κατι που θα φερει πιθανοτατα σχετικα γρηγορες και μεγαλες αλλαγες στο παρον κλιμα.
Ηδη βεβαια πολυαριθμες ερευνες σχετιζουν την μειωμενη παγοκαλυψη στην Αρκτικη με χαλαρωση του πολικου αεροχειμαρρου τον χειμωνα πραγμα που σχετιζεται με α) μεγαλυτερα πλατη ταλαντωσεων του δηλαδη ισχυρες ψυχρες εισβολες σε νοτιοτερα πλατη και β) μεγαλυτερες καιρικες εμμονες, οπως ψυχρες/θερμες εισβολες διαρκειας, καιρικα πατερν κυκλοφοριας που κρατανε πολυ περισσοτερο οπως εντονες βροχοπτωσεις ή ξηρες περιοδοι.
Εκταση παγοκαλυψης απο την Ιαπωνικη JAXA(που εχει την καλυτερη αναλυση των δορυφορων της ως προς την παγοκαλυψη σε Αρκτικη).
Αποκλισεις θερμοκρασιων θαλασσων στον βορειο πολο. Μια ανευ προηγουμενου κατασταση επικρατει τα τελευταια χρονια.
Ογκος παγοκαλυψης απο το μοντελο PIOMAS.
Ενας αμερικανος κλιματολογος εβαλε αυτη την φωτο λεγοντας, “Αυτη τη στιγμη δακρυζω, συγγνωμη που σας καταστρεψαμε……”
Η φωτογραφια αυτη τραβηχτηκε το 2016 στην Αρκτικη απο μια πολικη αρκουδα που ηταν εμφανως πολυ αδυνατισμενη. Ο φωτογραφος ελεγε, εχω δει και κανονικες πολικες αρκουδες αλλά εχω δει και πολλες σε αυτη την κακη κατασταση, δεν ειναι μεμονωμενο περιστατικο.
Και δυστυχως η μειωση της παγοκαλυψης στην Αρκτικη οδηγει στην εξαθλιωση τα ζωα αυτα. Καθως η διατροφη τους αποτελειται κατα το μεγαλυτερο μερος της απο φωκιες και ο πιο κοινος τροπος κυνηγιου τους ειναι να στεκονται επι ωρες πανω απο μικρες κυκλικες τρυπες στους παγους περιμενοντας μια φωκια να βγει για να παρει αερα, η μειωση της παγοκαλυψης κανει τετοιες μεγαλες εκτασεις με παγους ολοενα και λιγοτερες και ο κατακερματισμος τους ωθει τις αρκουδες να μην μπορουν να εφαρμοσουν την προηγουμενη τακτικη και ετσι να ξοδευουν ενεργεια για να κυνηγησουν κατι που ξοδευει παρα πολλη ενεργεια με τα αποτελεσματα να βλεπουμε ολοενα και περισσοτερες αρκουδες να παλευουν για την επιβιωση τους.
Η Αρκτικη ειναι απο τις πιο ευαισθητες περιοχες στην κλιματικη αλλαγη και στην συνεχιζομενη θερμανση του πλανητη και τα αποτελεσματα σε αυτην, ειχαν ηδη αρχισει να φαινονται απο πολυ νωρις.
Ο Christian Aslund ενας Σουηδος φωτογραφος που κατοικει στην βορεια Νορβηγια και περασε τον περισσοτερο χρονο της ζωης του στην Αρκτικη. Εχω ζησει, λεει σε μια συνεντευξη το 2017, πανω απο 20 χρονια στην Αρκτικη και εχω δει απο πρωτο χερι τι εχει γινει με την ραγδαια μειωση των παγων και την υποχωρηση των παγετωνων.
Οταν λοιπον ειδε μερικες φωτογραφιες απο το Νορβηγικο Ινστιτουτο για τον Βορειο Πολο(Norwegian Polar Institute), απο το Σβαλμπαρντ στην Αρκτικη που ειχαν τραβηχτει κοντα στο 1900 εως 1902, προσπαθησε να βρει ακριβως απο που τραβηχτηκαν καθως και να παει την ιδια περιοδο και να τραβηξει και αυτος φωτογραφιες γαι συγκριση.
Το πραγματοποιησε το 2002 και οι παρακατω εικονες δειχνουν την τρομαχτικη διαφορά και το πόσο οι παγοι σιγα σιγα εγκαταλειπουν την Αρκτικη.
Και βεβαια απο το 2002 η κατασταση πλεον εχει γινει πολλες φορες περισσοτερο δραματικη και στο θεμα παγκοσμιας θερμορκασιας και στο θεμα παγοκαλυψης στην Αρκτικη. Ο ιδιος δηλωνε το 2017, οτι θα ηθελε να ξαναπαει σε εκεινα τα μερη τωρα, να βγαλει νεες φωτογραφιες και να δει τις εκ νεου μεγαλες διαφορές.
Εδω οι φωτογραφιες του το 2002(οι εγχρωμες) σε σχεση με την ιδια περιοχη και περιπου την ιδια εποχη του χρονου εκει στις αρχες του 1900.
Και εδω η παγοκαλυψη στην Αρκτικη φετος 31 Αυγουστου 2020 σε σχεση με τις 31 Αυγουστου του 2002, τους ετους δηλαδη που τραβηχτηκαν οι τοτε φωτο.
2020
2002