Σε αντίθεση με τον Οκτώβρη, την εξέλιξη του οποίου αποτυπώσαμε – (και είμασταν οι μόνοι, να τονισθεί αυτό)- με εξαιρετική ακρίβεια, ο Νοέμβρης φαίνεται να διαφοροποιείται. Την θέση των ισχυρών αντικυκλώνων, που σκέπαζαν για εβδομάδες την Ευρώπη, ήδη έχουν πάρει βαθιά ατλαντικά συστήματα, βαρομετρικές υφέσεις, οι οποίες δίνουν τον κλασικό φθινοπωρινό καιρό. Αυτό δεν φαίνεται να αλλάζει σημαντικά και τις επόμενες εβδομάδες, και πάνω σ αυτό βασίζεται και ο χάρτης. Ο μήνας, θα χαρακτηριστεί από διαδοχικά βαρομετρικά συστήματα πάνω από την Ευρώπη. Όπως πιθανόν γίνεται αντιληπτό, χαμηλές πιέσεις στην Ευρώπη, σημαίνει γενικά ήπιος καιρός στην χώρα μας, και ‘κυκλοφορία δυτικού καιρού’. Δηλαδή, τα ψυχρά μέτωπα των οργανωμένων συστημάτων της Ευρώπης, θα εισβάλουν στην Μεσόγειο και θα δίνουν διαδοχικά περάσματα βροχών και καταιγίδων.
Νοέμβρης βέβαια, σημαίνει και κρύο. Με την παρούσα βαρομετρική όμως διάταξη, είναι μάλλον απίθανο, να δούμε να κατηφορίζουν στην νότια Ευρώπη, θερμοκρασίες που θα παραπέμπουν πως μπήκαμε στον προθάλαμο του Χειμώνα. Αντιθέτως, οι διαδοχικοί νοτιάδες και η μάλλον ζωνική ροή της κυκλοφορίας, θα κρατάει την θερμοκρασία, σταθερά σε επίπεδα πάνω από τα κανονικά, τουλάχιστον στην συντριπτική διάρκεια του μήνα. Προφανώς, δεν μπορώ να αποκλείσω την έλευση κρύου, αλλά ακόμη και αν αυτό γίνει, θα είναι πρόσκαιρο, μικρής χρονικής διάρκειας, καθώς η θερμοκρασία θα ανεβαίνει εκ νέου. Ετσι κι αλλιώς, η γενικότερη εικόνα του πολικού στροβίλου ( παράμετρος που απο εδώ και στο εξής μας ενδιαφέρει άμεσα), δείχνει έναν στρόβιλο εξαιρετικά συμπαγή και ισχυρό, με πολύ βαθιά και οργανωμένα βαρομετρικά χαμηλά, να αναπτύσσονται περιφεριακά του, κατάσταση που σαφώς δεν αφήνει κανένα περιθώριο στο αρκτικό ψύχος, να ‘δραπετεύσει’ και να διοχετευθεί προς τα μεσαία γεωγραφικά πλάτη. Το signal δηλαδή, είναι ξεκάθαρα, πως ο Νοέμβρης θα είναι εξαιρετικά ήπιος θερμοκρασιακά.
Στην χώρα μας τώρα, ο καιρός θα είναι αυτό που λέμε ‘ δυτικής ροής’. Διαδοχικά ψυχρά μέτωπα/ρηχές διαταραχές, θα διασχίζουν την χώρα μας, από δυτικά προς ανατολικά, δίνοντας περάσματα βροχών, καταιγίδων. Έμφαση, όπως είναι αναμενόμενο, δίδεται στην δυτική χώρα, η οποία και θα γίνει αποδέκτης μεγάλου όγκου νερού. Όχι κάτι περίεργο για τα δεδομένα της δυτικής Ελλάδας, όμως, οι αυξημένες τιμές θερμοκρασίας των νερών της Μεσογείου και του Ιονίου, βάζουν την δυτική Ελλάδα σε κατάσταση ‘συναγερμού’. Ειναι πολύ πιθανόν, να δούμε την δυτική Ελλάδα να επηρεάζεται από τουλάχιστον ένα επεισόδειο σφοδρών καταιγίδων, ικανών να προκαλέσουν προβλήματα. Αυτό ισχύει και για την υπόλοιπη χώρα, σε μικρότερο όμως βαθμό. Γενικά ο μήνας, θα κινηθεί κοντά στις μέσες τιμές βροχής, στα δυτικά ίσως και αρκετά παραπάνω.
Ανεμολογικά, τα συχνά επεισόδεια νοτιάδων, θα είναι το χαρακτηριστικό του μήνα, και αυτά θα κρατάνε τον υδράργυρο σε υψηλά για την εποχή επίπεδα, κυρίως στην νότια χώρα. Στα ηπειρωτικά και τα δυτικά, με τις περισσότερες συννεφιές και τις βροχές, η θερμοκρασία θα αρχίσει να επενέρχεται σε τιμές κοντά στα νορμάλ. Οι χιονοπτώσεις, θα προσπαθήσουν να κάνουν την εμφάνισή τους στα αλπικά υψόμετρα της Πίνδου προς το δεύτερο μισό του μήνα. Η γενικότερη εικόνα όμως , που θέλει την θερμοκρασία να βρίσκεται σταθερά σε υψηλές τιμές για την εποχή, θα εμποδίζει το χιόνι από το να παραμένει, ακόμη και σε υψόμετρα άνω των 2000 μέτρων.