Μακροπρόθεσμη Εκτίμηση Ιουλίου

Αυτό που θα μονοπωλήσει και θα τραβάει σταθερά όλα τα μετεο-βλέμματα, ιδιαίτερα στην Μεσόγειο και φυσικά στην χώρα μας, θα είναι η ακραία συγκέντρωση υπέρθερμων αερίων μαζών ( της τάξεως των 50 ή και παραπάνω βαθμών κελσίου στην επιφάνεια) στην έκταση της Σαχάρας με έμφαση την Αλγερία και την Τυνησία. Κατα τ άλλα, η βαρομετρική κυκλοφορία, δεν αναμένεται να διαφοροποιηθεί σημαντικά σε σχέση με τον Ιούνη. Οι χαμηλές πιέσεις θα συνεχίσουν να κυριαρχούν στην ΒΔ Ευρώπη, ενώ οι καταιγίδες θα συνεχιστούν και στα υπόλοιπα τμήματά της, παρότι η θερμοκρασία θα ανέβει αισθητά, σε σχέση με τον Ιούνη. Η μικρή διαφοροποίηση, έρχεται στην περιοχή της Σκανδιναβίας, όπου θα αναπτυχθεί μέσα στον μήνα αντικυκλώνας, ο οποίος σε συνδιασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες της Μεσογείου, θα δώσει ένα διάστημα ισχυρότατων καταιγίδων στην ανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια ( οριακά και την βόρεια χώρα) αλλά με παράλληλα υψηλές θερμοκρασίες.

Στην χώρα μας, επίσης τα βλέμματα, θα είναι μονίμως στραμμένα στην…Αφρική και τις διαθέσεις της υπέρθερμης αέριας μάζας. Φυσικά η ύπαρξή της στην Αφρική, δεν σημαίνει αυτόματα οτι θα επηρεαστεί και η Ελλάδα, αλλά γίνεται εύκολα αντιληπτό πως οι πιθανότητες, είναι αυξημένες. Άλλωστε πλεον δεν είναι είδηση και ούτε καν έχει αξία προγνωστική, να αναφέρω το οτι ένας μήνας θα βγει θερμότερος από τις μέσες κλιματικές τιμές….Σχεδόν έχει γίνει αυτονόητο.

Πότε φτάνει ο καύσωνας στην Αθήνα - Το διήμερο με τα 37άρια

εικ: Μαγαζιά εστίασης στην Αθήνα, ψεκάζουν με σπρέει νερού τους διερχόμενους στον πεζόδρομο λογω υψηλών θερμοκρασιών.

 

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί οτι τα γεωδυναμικά ύψη που θα συγκεντρωθούν στην Σαχάρα, θα φτάνουν τιμές ρεκόρ, κάτι που κάνει τον πυρήνα των υψηλών θερμοκρασιών εκεί πολύ πιο μόνιμο και εξαιρετικά δύσκολα να εκτοπιστεί από κάποια πιθανή αλλαγή στην κυκλοφορία. Σε μετεωρολογικούς όρους, αυτό ονομάζεται ‘ατμοσφαιρικό βουνό’, και στην συγκεκριμένη περίπτωση, θα το παρομοίαζα με το…Έβερεστ.  Η ζέστη είναι δεδομένο οτι θα εγκατασταθεί στην Ελλάδα,μετά από ένα πρόσκαιρο διάλειμα στο πρώτο πενθήμερο του μήνα.  ΄΄Ηδη πριν τα μέσα του μήνα, θα έχουμε ξαναμπει σε συνθήκες καύσωνα σε πολλές περιοχές. Αυτό που επίσης χρήζει επισήμανσης, είναι πως κάποιες ρηχές διαταραχές, θα προσπαθούν από την Ρωσία, να εισχωρούν στα Βαλκάνια. Αυτές θα πυροδοτούν συνθήκες εκρηκτικής αστάθειας, δίνοντας και κάποια διαστήματα-ημέρες με ισχυρές καταιγίδες, ακόμη και σε περιοχές της βόρειας χώρας. Έτσι θεωρώ πως αρκετά θα είναι τα απογεύματα εκείνα, που περιοχές της βόρειας χώρας, θα βρεθούν αντιμέτωπες με καταιγίδες ικανές να προκαλέσουν προβλήματα, κυρίως από χαλαζοπτώσεις και ισχυρούς ανέμους. Οι καταιγίδες αυτές βέβαια δεν θα δροσίζουν παρά πρόσκαιρα, καθώς θα αναπτύσσονται και θα ξεσπάνε σε ένα γενικότερο θερμό περιβάλλον που θα κυριαρχεί στην Μεσόγειο. Δεν περιμένω δηλαδή κάποια μεταβολή ουσιαστική της θερμοκρασίας, κάποια κίνηση ψυχροτέρων αερίων μαζών από την Ευρώπη προς τα μέρη μας.

Βροχή και χαλάζι σε πολλές περιοχές – Ζημιές σε καλλιέργειες | Parallaxi Magazine

Όσο θα κατηφορίζουμε νοτιότερα, η απειλή των χαλαζοφόρων καταιγίδων, θα αντικαθίσταται από αυτή των δασικών πυρκαγιών. Ειδικά προς τα μέσα – τέλη του μήνα, επίπονα μελτέμια και μάλιστα θερμά ( δεν θα μεταφέρουν δηλαδή δροσιά ) θα εκτοξεύσουν τον δείκτη επικινδυνότητας δασικών πυρκαγιών στις περιοχές που επηρεάζονται από το μελτέμι.

 

Σε γενικές γραμμές λοιπόν, περιμένω έναν μήνα σαφώς πάνω από τις μέσες κλιματικές τιμές θερμοκρασιακά ( πρωτότυπο ε ) με πιθανό highlight του να είναι ένας μεγάλος και παρατεταμένος καύσωνας πρωτοφανούς έντασης ενώ θα υπάρξει και ικανός αριθμός ημερών στις οποίες θα καταγραφεί καταιγίδα, στην ηπειρωτική χώρα. Ας ελπίσουμε οι βαρομετρικές διατάξεις, να σταθούν εμπόδιο σε μια τέτοια εξέλιξη και οι πύρηνες αέριες μάζες να παραμείνουν σε απόσταση ασφαλείας.