Μακροπρόθεσμη Εκτίμηση Ιούλιος 2019

 

Ένας αρκετά ενδιαφέρον μήνας φαίνεται πως θα είναι ο Ιούλης, με κύριο χαρακτηριστικό του, τις εναλλαγές στην κυκλοφορία αλλά και ακραία καιρικά γεγονότα σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Ισχυρές καταιγίδες θα συνεχίσουν να πλήττουν την Βαλκανική και την ανατολική γενικά Ευρώπη, ενώ συνθήκες έντονης ξηρασίας, θα απασχολήσουν την δυτική και κεντρική Ευρώπη, οι οποίες, σε συνδιασμό με τις υψηλές – κατά περιόδους- θερμοκρασίες, θα αυξήσουν κατακόρυφα σε αυτές τις περιοχές τον κίνδυνο δασικών πυρκαγιών.

 

Αποτέλεσμα εικόνας για πυρκαγια ισπανια

( Δασική πυρκαγιά στην Πορτογαλία )

 

Ας δούμε όμως λίγο αναλυτικότερα την κυκλοφορία και το πως αυτή θα διαμορφώσει την κίνηση των αερίων μαζών πάνω από την Ευρώπη και φυσικά την χώρα μας. Σε γενικές γραμμές, οι υψηλές πιέσεις αλλά και τα μεγάλα γεωδυναμικά ύψη, θα δείξουν εμμονή στην δυτική-κεντρική Ευρώπη. Αυτό για την Ελλάδα, σημαίνει ενισχυμένο μελτέμι κατά περιόδους αλλά και μειωμένη η πιθανότητα για κάποιο μεγάλο/ιστορικό κύμα καύσωνα. Τα κύματα ζέστης, φαίνεται να προτιμάνε τα δυτικότερα τμήματα της ηπείρου μας. Με παρόμοιο τρόπο θα κατανεμηθούν αντίστοιχα και οι βροχές. Σημαντικά επεισόδια καταιγίδων θα πλήξουν τα Βαλκάνια, συνοδευόμενα από μεγάλη ένταση, ικανά να προκαλέσουν προβλήματα. Αυτές οι διαταραχές, θα επηρεάζουν κατά περιόδους και τα βορειότερα τμήματα της Ελλάδας, ρίχνοντας τον υδράργυρο σε φυσιολογικές για την εποχή θερμοκρασίες και ταυτόχρονα εμποδίζοντας τις καυτές αέριες μάζες από την Αφρική, να πάρουν το πάνω χέρι.

 

 

Αποτέλεσμα εικόνας για καταιγιδα καβαλα

( κεραυνός πέφτει μέσα στην πόλη της Καβάλας, κατά την διάρκεια καταιγίδας )

 

 

Ελλάδα – Εκτίμηση :

Θερμοκρασίες: Ο Ιούλιος αναμένεται να βγει θερμότερος από τον Μέσο Όρο. Ο λόγος, είναι οι θερμότερες αέριες μάζες που θα ‘ καραδοκούν’ στην κεντρική και δυτική Μεσόγειο, επηρεάζοντας πρόσκαιρα και την χώρα μας. Σε αυτό θα συμβάλει και ένα πιθανό κύμα έντονης ζέστης, το οποίο τοποθετείται χρονικά στο πρώτο μισό του μήνα. Σε γενικές γραμμές πάντως δεν θα πρέπει να αναμένουμε κάτι ακραίο από θέμα ζέστης, παρά το γεγονός του οτι θερμοκρασιακά θα βρισκόμαστε πάνω από τους μέσους όρους. Η περιοδική ενίσχυση των μελτεμιών άλλωστε και οι διαταραχές οι οποίες θα διασχίζουν την βόρεια χώρα, θα ‘κρατήσουν’ τις καυτές γλώσσες της Σαχάρας σε απόσταση ασφαλείας.

Βροχές: Όπως προαναφέρθηκε, τα νοτιότερα κράσπεδα των διαταραχών που θα δίνουν σημαντικές καταιγίδες στα Βαλκάνια, θα επηρεάζουν κυρίως τα βορειότερα τμήματα της χώρας μας. Οι θερμικές αυτές καταιγίδες οι οποίες θα εμφανίζονται τις θερμές ώρες, θα δώσουν ύψη βροχής κοντά στον μέσο όρο του μήνα στο σύνολο της βόρειας χώρας. Οι καταιγίδες αυτές, σε συνδυασμό με την έντονη γενικά ζέστη που θα κυριαρχεί, ενδεχομένως να είναι και έντονες.

Άνεμοι: Σε γενικές γραμμές, δεν αναμένονται ισχυρά επεισόδια μελτεμιών, εντούτοις οι βοριάδες – όπως είναι το φυσιολογικό άλλωστε- θα είναι οι απόλυτοι κυρίαρχοι στο Αιγαίο. Όχι όμως σε εντάσεις ικανές να προκαλέσουν προβλήματα στην ναυσιπλοΐα, τουλάχιστον στο σύνολό τους.

 

Ακολουθούν οι χάρτες γενικής απεικόνισης.