Συμπληρώνοντας το θερμότερο καλοκαίρι που έχει καταγραφεί ποτέ για την χώρα μας από τότε που ξεκίνησαν οι μετρήσεις, ο Αύγουστος θα ακολουθήσει πάνω κάτω την ίδια πεπατημένη των προκατόχων του. Οι χαμηλές πιέσεις θα διατηρηθούν ή καλύτερα, θα είναι επικρατέστερες έναντι των υψηλών, στα μεγάλα γεωγραφικά πλάτη, με την ψύχρα έως και το κρύο να παραμένουν αισθητά και τον καιρό να μην έχει καμία σχέση με τις ημερολογιακές ενδείξεις. Μάλιστα, στην Σκανδιναβία, φαίνεται πως το…Φθινόπωρο θα βιαστεί να μπεί νωρίς φέτος, καθώς αναμένεται ο καιρός να κρυώσει ακόμη παραπάνω, ενώ τα πρώτα χιόνια θα πέσουν στα βουνά των τμημάτων αυτών και μάλιστα πυκνά. Στην πράξη, θα μπορούσαμε άνετα να πούμε πως το φετινό καλοκαίρι, δεν ήρθε ποτέ στην κεντροβόρεια Ευρώπη, ή αλλιώς, το 2024 ήταν η χρονιά χωρίς καλοκαίρι.
Όπως συμβαίνει πάντα, οταν η βόρεια Ευρώπη έχει κρύα και βροχές, ο νότος ψήνεται, καθώς βρίσκεται μόνιμα στον θερμό τομέα των βαρομετρικών αυτών συστημάτων. Η εξισορρόπιση μεταξύ βορρά και νότου, δεν ήρθε ποτέ φέτος, και ο Αύγουστος, δείχνει να συνεχίζει ως έχει.
Εστιάζοντας λοιπόν στην Μεσόγειο και την χώρα μας, και ο Αύγουστος θα κλείσει με τις θερμοκρασίες αρκετά πάνω από τον μέσο όρο – ξέρω δεν ειναι πλέον είδηση ούτε καν πρόγνωση- ενώ θα έχει μέσα του και αρκετές ημέρες που θα χαρακτηρίζονται ως καύσωνας. Ενδεικτικά, θα δούμε και πάλι τις κλειστές πεδινές ηπειρωτικές περιοχές, να ‘γράφουν’ 40αρια και 39άρια για πάνω από 10-12 μέρες μέσα στον μήνα, τουλάχιστον. Πάντως σε αντίθεση με την υπόλοιπη κεντροδυτική Μεσόγειο, η ύπαρξη των μελτεμιών, φαίνεται πως θα προσπαθούν να αναχαιτίζουν τις πύρηνες αέριες μάζες που θα προσπαθούν σταθερά να εισβάλλουν στην χώρα μας από τα δυτικά, έτσι και πάλι, οι θερμότερες περιοχές θα είναι η δυτική και η βόρεια χώρα.
Aπο θέμα βροχών, ο Αύγουστος, ως και στατιστικά ο ξηρότερος μήνας του έτους, δεν αναμένεται να κάνει την διαφορά. Παρά τις κάποιες πιθανές περιπτώσεις τοπικών καταιγίδων στα ημιορεινά ορεινά κυρίως του άξονα της Πίνδου, δεν αναμένεται να έχουμε κάποια περίπτωση γενικευμένων ασταθειών καθώς τα γεωδυναμικά θα παραμείνουν μέχρι και προς τα τέλη του μήνα πολύ υψηλά. Βέβαια, αυτό συμβαίνει εδώ και 3 μήνες, είναι αυτονόητο οτι κάποια στιγμή θα ‘σπάσει’ και ο τρόπος θα είναι βίαιος, αλλά δεν υπάρχει – για την ώρα- τέτοια προοπτική σε βάθος εβδομάδων.
Ανησυχία αντίθετα εγγειρει η παρουσία των ισχυρών μελτεμιών που θα προκύψουν κατά περιόδους, τα οποία μετά από ένα 3μηνο υψηλών θερμοκρασιών και απουσίας βροχών, θα αυξήσουν κατακόρυφα τον κίνδυνο μιας μεγάλης και δύσκολα αντιμετωπίσιμης δασικής πυρκαγιάς.