Γιατί η βόρεια Αμερική(ΗΠΑ-Καναδάς) είναι πολύ πιο ψυχρή απο την Ευρώπη?

 

Ως γνωστον οι ψυχρες εισβολες στον χωρο της βορειας Αμερικανικης ηπειρου ειναι πολυ συχνοτερες και ισχυροτερες απο οτι πανω απο την Ευρωπαϊκη ηπειρο.
Αυτο εχει ως αποτελεσμα περιοχες στον Καναδα πχ, να εχουν με περιοχες αντιστοιχου γεωγραφικου πλατους στην Ευρωπη, διαφορά ακομα και 15 °C τον χειμωνα, οντας του Καναδα φυσικα 15°C ψυχροτερες σε μεσους ορους απο τις αντιστοιχες της Ευρωπης, οπως η Αγγλια, η Ιρλανδια, Σκωτια κλπ. Το ιδιο συμβαινει και με τις ΗΠΑ βεβαια οπου τα βορεια, κεντρικα και ειδικα ανατολικα τους τμηματα εχουν θερμοκρασιες τον χειμωνα που στην Ευρωπη αντιστοιχουνε σε πολυ πολυ μεγαλυτερα γεωγραφικα πλατη και στα ιδια γεωγραφικα πλατη εχουν διαφορές εως και 9 °C.

(κλικ στην εικονα για μεγεθυνση)

 

 

 

Γιατι ομως συμβαινει ολο αυτο?
Οπως ειναι γνωστο το νερο εχει πολυ μεγαλυτερη θερμοχωρητικοτητα απο τον αερα. Ετσι, τα 2 πρωτα μετρα νερου της επιφανειας των θαλασσων, κρατανε λιγο περισσοτερη θερμικη ενεργεια απο οσο εχει ολη η ατμοσφαιρα της γης! Ενω η μεταβολη της θερμοκρασιας του στρωματος νερου των πρωτων 100 μετρων των ωκεανων σε πολλες περιοχες κατα την μεταβαση απο καλοκαιρι στον χειμωνα ειναι εως και 10 °C. Καταλαβαινει λοιπον κανείς τις τεραστιες ποσοτητες θερμοτητας που απελευθερωνουν στην ατμοσφαιρα.

Ετσι, πριν το 2000 ηταν ευρεως διαδεδομενη η αποψη για το Ρευμα του Κολπου(Gulf Stream) οτι ειναι αυτο που ευθυνεται για την αρκετα θερμοτερη δυτικη, βορειοδυτικη και βορεια ευρωπη καθως και την κεντρικη βεβαια, σε σχεση με τον ανατολικο και νοτιο Καναδα και τις βορειες και ανατολικες ΗΠΑ στα ιδιο γεωγραφικο πλατος. Ετσι λοιπον θεωρουνταν πως το θερμο αυτο θαλασσιο ρευμα που διαρρεει τον Ατλαντικο, φερνει στην Ευρωπη ηπιοτερες θερμοκρασιες σε τετοιον μεγαλο βαθμο που φτιαχνει αυτες τις πολυ μεγαλες θερμοκρασιακες διαφορές.

Τι ειναι το Ρευμα του Κολπου ομως? Το Ρευμα του Κολπου ειναι το ρευμα της βορειας επιστροφης της υποτροπικης περιδινησης του βορειου Ατλαντικου, μαζι με την βορειοανατολικη προεκταση του(north Atlantic current(ΝΑC) ή north Atlantic drift). Αποτελειται απο πολυ θερμα νερα, της ταξης των 10-15 °C παραπανω απο τα νερα του Ατλαντικου. Η περιδινηση συμβαινει λογω ατμοσφαιρικων ανεμων οδηγουν την πορεια του Ρευματος του Κολπου οπως και ολη την πορεια της ροης της. Οπως ειπαμε ομως εκτός της βορειας ροης αυτης της περιδινησης, το Ρευμα του Κολπου περιεχει και ενα παρακλαδι προς τα βορειοανατολικα(NAC) που φτανει αρκετα βορεια και αποτελει μερος της πολυ σημαντικης για την ρυθμιση του κλιματος ωκεανιας κυκλοφοριας AMOC(Atlantic Meridional Overturning Circulation).

Το Ρευμα του Κολπου

 

 

Περιδινηση βορειου Ατλαντικου

 

 

Ομως το 2001, ο Ριτσαρντ Σιγκερ, καθηγητης κλιματολογιας, με μια διασημη εργασια αρχικα και αρκετες αλλες που ακολουθησαν([1] , [2] , [3] , [4] , [5] , [6]) του κατερριψε τον ισχυρισμο αυτο. Ο Σιγκερ μαζι με εναν αλλο καθηγητη ετρεξαν 2 κλιματικα μοντελα και τα αποτελεσματα τους εξεπληξαν. Βρηκαν οτι ακομα και αν διακοπτανε το Ρευμα του Κολπου, οι θερμοκρασιες στην βορεια Ευρωπη παρεμειναν αμεταβλητες! Βεβαια δεν ισχυριστηκαν οτι οι ωκεανοι και τα θαλασσια ρευματα δεν επηρεαζουν τον καιρο της Ευρωπης. Απλως υποστηριξαν οτι δεν ειναι τα θαλασσια ρευματα που ευθυνονται για την παρατηρηθεισα πολυ μεγαλη διαφορά θερμοκρασιων των χειμωνων της Ευρωπης(της βορειας και δυτικης κυριως) σε σχεση με τα αντιστοιχα πλατη στην βορεια Αμερικη. Αλλά φυσικα και οι ωκεανοι και οι θαλασσες θερμαινουν παρα πολυ τις αεριες μαζες πανω απο αυτους οποτε και μεσω των ανεμων μεταφερεται αυτη η ενεργεια στην στερια και την θερμαινει.
Μαλιστα βρηκαν οτι εαν κοβαμε τελειως την επιρροη της θαλασσας προς την ξηρα, οι θερμοκρασιες τον χειμωνα θα ηταν απο 3 εως 8 βαθμους χαμηλοτερες(5 για την Ελλαδα) γενικα και εως και 15 βαθμους χαμηλοτερες στην βορεια Σκανδιναβια αλλά και τον βορειο Ατλαντικο προς την Ευρωπη!
Ομως, υποστηριξαν, οτι η μεταφορα θερμικης ενεργειας κατα μηκος των μεσημβρινων για πανω απο τις 40° βορεια, ειναι πολυ μικρη λογω των ωκεανιων ρευματων και συμβαινει κυριως λογω των ατμοσφαιρικων διεργασιων, της κυκλοφοριας του αερα δηλαδη. Οποτε το Ρευμα του Κολπου και η διεισδυση του στον βορειο Ατλαντικο πανω απο την βορεια Ευρωπη στις θαλασσες του Μπαρεντς και της Νορβηγιας, ειναι μεν πολυ πιθανο να εξομαλυνει το κλιμα της βορειας Σκανδιναβιας και κυριως Νορβηγιας και Σουηδιας, αλλά σε πληρη αντιθεση, για τις υπολοιπες περιοχες της Ευρωπης η επιρροη ειναι σχεδον μηδενικη.
Επισης βρηκαν οτι εαν κοβονταν η επιρροη απο την θαλασσα τοτε χαμηλοτερες θερμοκρασιες, παροτι σε μικροτερο βαθμο απο της Ευρωπης, θα παρατηρουνταν και για την ανατολικη Αμερικη, οποτε η θαλασσια επιρροη δεν εξηγει την μεγαλη διαφορά μεταξυ Αμερικης και Ευρωπης παρα μονο ενα μερος της.

Ετσι η εξηγηση που εδωσαν ηταν οτι τα επιβλητικα Βραχωδη Ορη, η τεραστια οροσειρα με μηκος σχεδον 5000 χιλιομετρων και υψη απο 3000 εως 4400 μετρα που αρχιζει απο Καναδα και διασχιζει με κατευθυνση απο βορρα προς νοτο τα δυτικα τμηματα των ΗΠΑ, δημιουργουν τετοιο μεγαλο εμποδιο στις αεριες μαζες, που αυτες λογω και του οτι η στροφορμη τους πρεπει να διατηρηθει, δημιουργουν εναν κυματισμο που στρεφεται νοτιοτερα μολις περασει την οροσειρα και περιπου στο μεσο του Ατλαντικου ξαναανεβαινει βορεια οποτε και οι οι αεριες μαζες εχουν γενικα αυτη την κινηση οποτε μεταφερουν θαλασσιους ανεμους που θερμαινουν την Ευρωπη στα ψηλα γεωγραφικα πλατη κιολας.

 

Αυτος ο μηχανισμος εξηγησαν συμβαλλει περιπου στο μισο της θερμοκρασιακης διαφοράς, οποτε εξηγει κατα το ημισυ το φαινομενο. Το υπολοιπο της διαφοράς το απεδωσαν στο οτι οι ΗΠΑ δεχεται κυριως ηπειρωτικο ψυχρο αερα ενω η Ευρωπη θαλασσιο οποτε ειναι οι θαλασσιοι ανεμοι που μεταφερουν θερμικη ενεργεια απο την θαλασσα στην στερια που εξηγουν το ενα μερος της διαφοράς και οχι τα θαλασσια ρευματα οπως το Ρευμα του Κολπου.

Το 2008 ομως οι Ραινς κ.α ([7]), εφεραν ισχυρο αντιλογο και βρηκαν μεγαλα λαθη στις προτασεις του Σιγκερ.
Αρχικως βρηκαν οτι η μεταφορα θερμοτητας στον Ατλαντικο ωκεανο κατα μηκος των μεσημβρινων λογω των ωκεανιων ρευματων, ειναι μεν μικροτερη απο την συνεισφορα σε αυτην της ατμοσφαιρικης κυκλοφοριας, αλλά οχι τοσο μικρη οσο ο Σιγκερ υπολογιζε. Και ειναι περιπου 2 PW μεταφορα θερμικης ενεργειας προς τα βορεια του Ατλαντικου λογω των ωκεανιων ρευματων και περιπου 4.1 PW μεταφορα ενεργειας λογω της ατμοσφαιρας. Οποτε καθολου ασημαντη η επιρροη των ωκεανιων ρευματων σε αντιθεση με τα οσα υποστηριξε ο Σιγκερ.

Ο Σιγκερ επισης υποστηριξε στις εργασιες του οτι κατα τον χειμωνα η μεταφορα θερμοτητας του Ατλαντικου ωκεανου προς την στερια γινεται κυριως και κατα πολυ μεγαλυτερο βαθμο λογω του φαινομενου της συσσωρευσης θερμικης ενεργειας της θαλασσας στα πανω επιπεδα αυτης κατα το καλοκαιρι και απελευθερωση αυτης της ενεργειας τον χειμωνα. Ενω η ενεργεια που απελευθερωνεται απο την θαλασσα(παντα για τον Ατλαντικο μιλωντας και τις περιοχες γυρω απο αυτον οπως και την Μεσογειο) προς την στερια λογω των ωκεανιων ρευματων ηταν πολυ μικροτερη, και υπολογιζε οτι αποτελουσε το 27.4 % περιπου του ποσοστου της συνολικης θερμικης ενεργειας που μεταφερουν οι θαλασσες προς την στερια τον χειμωνα.
Η αναλυση ομως των Ραινς κ.α εδειξε οτι οι υπολογισμοι αυτοι ηταν λανθασμενοι και η συνεισφορα των ωκεανιων ρευματων στην συνολικη θερμικη ενεργεια που μεταφερουν οι θαλασσες προς την στερια τον χειμωνα ειναι πολυ παραπανω, περιπου 82.2 %.

Διαγραμμα (α). Ημερα απο την αρχη του χρονου οπου η συσσωρευμενη ενεργεια στην θαλασσα απο την θερινη περιοδο εχει αποδωθει στο περιβαλλον. Με ασπρο οι περιοχες οπου ποτέ δεν συμβαινει αυτο ειτε λογω του οτι δεν εχουν αρκετα κρυους χειμωνες, ειτε λογω του οτι τα ωκεανια ρευματα ειναι τοσο ισχυρα ωστε εξομαλυνουν την θερμικη ενεργεια των θαλασσιων περιοχων εκει.
Διαγραμμα (β). Ενταση της θερμικης ροης. Δειχνει το πόσο συμβαλλουν τα θαλασσια ρευματα στην θερμανση της ατμοσφαιρας πλησιον τους.

 

 

Τελος στην εργασια τους επισημαινουν τον πολυ μεγαλο ρόλο που παιζει η κυκλοφορια του γλυκου νερου στην κατανομη και μεταφορα της θερμοτητας απο την θαλασσα στην ατμοσφαιρα καθως και την μεγαλη επιδραση που εχει στο κλιμα γενικοτερα, κατι που στις εργασιες του ο Ραινς κ.α απερριψαν τον μηχανισμο, ως αμελητεο.

Ετσι με βαση την εργασια των Ραινς κ.α, οι ισχυρισμοι του Σιγκερ οτι το Ρευμα του Κολπου δεν επηρεαζουν σημαντικα το κλιμα και τον καιρο των χειμωνων της Ευρωπης, καταρρεουν.

 

 

Το 2011 ομως σε μια νεα ερευνα επι του θεματος, οι Κασπι και Σνειντερ ([8]) οχι μόνο διορθωσαν καποια απο τα επιχειρηματα και του Σιγκερ και των Ραινσ κ.α, αλλά ακομα σημαντικοτερα, δημιουργησαν μια νεα θεωρια που εξηγουσε την διαφορά θερμοκρασιων καθως και το πως δρα το Ρευμα του Κολπου για την ενισχυση του ψυχους στην ανατολικη Αμερικη καθως και σε διαφορα άλλα μερη του κοσμου.

Ετσι η θεωρια που ανεπτυξαν λεει οτι τα θερμα νερα των ωκεανων, προκαλουν μεσω της θερμανσης της ατμοσφαιρας απο πανω τους, μια δυτικη μεταδοση σε μεγαλη συνοπτικη κλιμακα ατμοσφαιρικων κυματων, προκαλωντας σχεδον στασιμα κυματα Rossby που προκαλουν μια κυκλοφορια που ευνοει την καθοδο ψυχροτερων αεριων μαζων στα δυτικα. Ετσι το θερμο Ρευμα του Κολπου οχι μόνο συμβαλλει στην θερμανση των δυτικων ακτών της Ευρωπης αλλά και γενικοτερα της Ευρωπης αλλά κυριως συμβαλλει στην ψυχρανση των ανατολικων ακτων της Αμερικης(ΗΠΑ και Καναδας).

Αναλυτικοτερα, χρησιμοποιωντας ενα πληρες μοντελο γενικης κυκλοφοριας της ατμοσφαιρας(GCM), βρηκαν οτι σε περιπτωσεις μεγαλης θερμανσης θαλασσιων υδατων, οπως πχ συμβαινει στο ζεστο Ρευμα του Κολπου που ρεει κοντα στις ανατολικες ακτες των ΗΠΑ, η αυξηση της θερμοκρασιας του αερα απο πανω απο τα θερμα θαλασσια νερα, προκαλει ενα μεγαλης εκτασης σχεδον στασιμο πλανητικο κυμα, με την μορφη κυκλωνικης ροης στα ανατολικα της θερμης θαλασσιας περιοχης και αντικυκλωνικης ροης στα δυτικα της θερμης θαλασσιας περιοχης, με αμεσο αποτελεσμα την γενικη ροη ψυχροτερων αεριων μαζων απο τα βορεια προς τα νοτια ψυχραινοντας την περιοχη δυτικα της περιοχης των θερμων νερων.

Η περιοχη του τριγωνου ειναι η περιοχη των θερμων νερων.
Διαγραμμα Α: Αποκλιση θερμοκρασιας αερα. Ειναι φανερη η ψυχρανση που συντελειται δυτικα των θερμων νερων, λογω των πλανητικων κυματων που παραγονται.
Διαγραμμα Β: Αποκλιση βαρομετρικης πιεσης. Ειναι φανερο το διπολο που δημιουργειται και φερνει αερα απο τα βορεια προς τα νοτια.

 

Διαγραμμα της κυκλοφοριας που σχηματιζεται λογω του Ρευματος του Κολπου που προτεινουν οι Κασπι και Σνειντερ.

 

Ετσι η υπαρξη θερμων ρευματων στις ανατολικες ακτες περιοχων προκαλει ψυχρανση των περιοχων αυτων, οπως συμβαινει στις ανατολικες ακτες της Αμερικης με το Ρευμα του Κολπου αλλά και στον βορειοδυτικο Ειρηνικο ωκεανο στις ανατολικες ακτες της Ασιας και της Ιαπωνιας με το θερμο θαλασσιο ρευμα Κουροσιβο το οποιο ψυχραινει τις εκει περιοχες(αλλά και θερμαινει, μεσω της κυκλωνικης κυκλοφοριας ανατoλικα του, τις δυτικες ακτές των ΗΠΑ).
Οποτε το Ρευμα του Κολπου στην ουσια ψυχραινει τις περιοχες στα ανατολικα των ΗΠΑ και του Καναδα, κατι που μαζι με την θερμανση στην Ευρωπη λογω των θαλασσιων ανεμων που δεχεται τον χειμωνα σε αντιθεση με τις ΗΠΑ, μπορει να εξηγησει την μεγαλη θερμοκρασιακη διαφορά τους.

 

Ενω, 2 χρονια μετα, το 2013, οι Ραιζερ, Λοζιερ ([9]) υποστηριζουν οτι μια εξασθενιση στην κυκλοφορια του Ρευματος του Κολπου θα σημαινε ψυχρανση στην περιοχη του νοτιου Ατλαντικου και της βορειοδυτικης Ευρωπης, ενω λενε οτι μια εξασθενιση του Ρευματος του Κολπου λογω λιωσιματος των παγων της Αρκτικης και μεγαλη αυξηση του γλυκου νερου στον βορειο Ατλαντικο με αποτελεσμα την εξασθενιση του Ρευματος του Κολπου ειναι μαλλον απιθανη να συμβει για τους λογους που εξηγουν στο paper τους και μόνο το βορειοανατολικο παρακλαδι(north Atlantic current) του ρευματος θα μπορουσε να εξασθενισει ή και να διακοπει.
Βεβαια πολυ προσφατη ερευνα του 2020 των Μάιλς κ.α([10]) , βγαζει το ακριβως αντιθετο συμπερασμα, το οποιο ειναι και εξαιρετικα σημαντικο, οτι στο παρελθον η μικρη εποχη των παγετωνων μπορει να ξεκινησε χωρις εξωτερικο forcing(εξωτερικος μηχανισμος, οπως πχ ηλιακη δραστηριοτητα ή εκρηξη ηφαιστειου, αστεροειδης, κλπ) απλως και μόνο λογω του οτι οι παγοι ειχαν συρρικνωθει σε εκταση και χυθηκαν τεραστιες ποσοτητες γλυκου νερου στον βορειο Ατλαντικο. Μπορουν δηλαδη εσωτερικες διεργασιες του συστηματος της ατμοσφαιρας της γης(θεωρωντας τα ηφαιστεια και τον ηλιο εξωτερικο μηχανισμο) να αρχισουν μια μινι παγετωνια περιοδο.

 

 

Και παλι ομως 2 χρονια μετα, μια νεα ερευνα το 2015 του Τζείμι Παλτερ ([11]), παιρνει το μερος του Σιγκερ και συμπεραινει οτι ναι μεν το Ρευμα του Κολπου εχει μεγαλη επιδραση στο κλιμα, σε βαθος χρονου, της Ευρωπης, αλλά δεν εξηγει παρα μόνο σε μικρο βαθμο αυτη την διαφορά θερμοκρασιας τον χειμωνα μεταξυ δυτικης Ευρωπης και ανατολικης Αμερικης οσον αφορα παντα την θερμανση της Ευρωπης(χωρις να αναφερεται ή να καταρριπτει τον μηχανισμο ψυχρανσης των ΗΠΑ που δωσανε οι Κασπι και Σνειντερ).

Ο Παλτερ δινει στο paper του αυτο παρα πολλα παραδειγματα με δεδομενα απο παλιοτερες περιοδους οτι η διαταραξη του Ρευματος του Κολπου συμπιπτει με μεγαλες αλλαγες στο κλιμα της Ευρωπης. Και μιας και ο μηχανισμος που το Ρευμα του Κολπου επηρεαζει το κλιμα(και θερμοκρασιακα και υετικα) της βορειας και βορειοδυτικης τουλαχιστον Ευρωπης, αλλά και πιο μακροπροθεσμα και ολοκληρου του βορειου ημισφαιριου, ειναι σαφως καταγεγραμμενος, υπαρχει σαφης συνεπαγωγη(διοτι συσχετιση 2 πραγματων δεν σημαινει και συνεπαγωγη χωρις πρωτα να βρεθει καποιος φυσικος μηχανισμος που το ενα επηρεαζει το αλλο) της διαταραξης του Ρευματος του Κολπου με σημαντικες αλλαγες στο κλιμα της Ευρωπης αλλά και ολοκληρου του βορειου ημισφαιριου για χρονικες περιοδους εκατονταετιων και χιλιετιων. Ενδιαφερον εχει οτι αναφερει οτι οι εναλλαγες μεταξυ τετοιων θερμων και ψυχρων περιοδων λογω διαταραξης του Ρευματος του Κολπου, συμβαινουν σε χρονικη κλιμακα μολις λιγων 10ετιων.
Ο κυριοτερος λογος διαταραξης του ρευματος αναφερει, ειναι η εισαγωγη γλυκου νερου στον βορειο Ατλαντικο απο το λιωσιμο των παγων ειτε της Γροιλανδιας ειτε της Αρκτικης.

Ομως ενω η σχεση του Ρευματος του Κολπου με το κλιμα της Ευρωπης σε μακροπροθεσμο χρονικο οριζοντα(10 ετων και πανω) ειναι καταγεγραμμενη και με ισχυροτατες ενδειξεις, οι ενδειξεις και οι στατιστικες συσχετισεις ως προς τον καιρο για εναν μόνο χειμωνα ή ετος ειναι στην αντιθετη κατευθυνση οπως αναφερει ο Παλτερ, δηλαδη δεν υφισταται καμια ιδιαιτερη σχεση μεταξυ της εντασης του Ρευματος του Κολπου και του καιρου που θα επικρατησει σε εναν χειμωνα πχ για την Ευρωπη, ή σε χρονικες κλιμακες κατω των 5 ετων, πραγμα που υποστηριζουν και αλλες ερευνες οπως Γκαμιζ-Φορτις κ.α 2011 ([13]), Γιουνγκα-Στεφενσον 2003 ([12]).

Σεναριο μεταβολης της θερμοκρασιας μετα απο 10 ετη, απο τη στιγμη που η κυκλοφορια AMOC(Atlantic Meridional Overturning Circulation) επιβραδυνονταν κατα 70 % λογω μεγαλης εισροης γλυκου νερου στον βορειο Ατλαντικο.
Ειναι φανερη η πολυ μεγαλη ψυχρανση που θα δημιουργουνταν στο βορειο ημισφαιριο, μολις 10 ετη μετα απο την εισαγωγη του γλυκου νερου(απο λιωσιμο των παγων) και την επιβραδυνση του AMOC κατα 70 %.

 

 

Ενω τελος, μια πολυ προσφατη ερευνα του 2019 των Λουτσκο, Μπαλντγουιν και Κρονιν ([14]), δειχνει ξεκαθαρα πλεον την συνεισφορα των Βραχωδων Ορεων στην σχετικη ψυχρανση της βορειας Αμερικης τον χειμωνα, χωρις να εξηγει ομως το μεγαλυτερο μερος της διαφοράς θερμοκρασιων χειμωνα Ευρωπης-βορειας Αμερικης.

Στο παρακατω διαγραμμα οι Λουτσκο κ.α ετρεξαν ενα GCM μοντελο(GFDL CM2.5-FLOR) με οριζοντια αναλυση 0.5° περιπου για το πως μεταβαλλονται οι θερμοκρασιες εαν τα Βραχωδη Ορη που δεσποζουν σε ολη την δυτικη πλευρα του Καναδα και των ΗΠΑ, γινουν λοφοι των 300 μετρων, εξαφανιστουν ουσιαστικα δηλαδη. Για συγκριση ο Σιγκερ το 2002 ειχε τρεξει εξομοιωσης της κυκλοφοριας με μοντελο οριζοντιας αναλυσης 5° δηλαδη 10 φορες χειροτερης.

Διαγραμμα (α): Κανονικες θερμοκρασιες.
Διαγραμμα (β): Με την οροσειρα των Βραχωδων Ορεων να γινεται λοφος 300 μετρων υψομετρου.
Βλεπουμε οτι οι θερμοκρασιες στην περιπτωση που τα Βραχωδη Ορη εξαφανιζονταν μενουν ιδιες για την Ευρωπη ενω για την ανατολικη Αμερικη εξομαλυνονται, αυξανουν δηλαδη κατα 3 °C με 3.5 °C περιπου.
Παρομοια αποτελεσματα ειχε βρει και ο Σιγκερ για την επιδραση των Βραχωδων Ορεων αλλά ειχε βρει πολυ μεγαλυτερη αυξηση της θερμοκρασιας στην ανατολικη Αμερικη, απο οση βρηκαν οι Λουτσκο κ.α εδω περα με το πολυ καλυτερης αναλυσης και φυσικης τρεξιμο του μοντελου.

 

Εδω και παρομοιο διαγραμμα οπου:
Διαγραμμα Α: Κανονικες θερμοκρασιες.
Διαγραμμα Β: Με το οροπεδιο του Θιβετ και την οροσειρα των Ιμαλαΐων να γινονται λοφος 300 μετρων υψομετρου. Βλεπουμε οτι η υπαρξη των μεγαλων οροσειρων εκει ψυχραινει την ανατολικη Ασια με τα πατερνς σχεδον στασιμων ατμοσφαιρικων κυματων που δημιουργει και εξηγουνται μεσα στο paper των Λουτσκο κ.α, ενω αντιθετα δεν επηρεαζει τις θερμοκρασιες της Ευρωπης.
Διαγραμμα Γ: Με την οροσειρα των Βραχωδων Ορεων να γινεται λοφος 300 μετρων υψομετρου.

 

Οποτε η υπαρξη αυτης της τεραστιας οροσειρας στην βορεια Αμερικη, που προκαλει κυματισμους και χειμερινο πατερν που ενισχυουν την καθοδο ψυχρων αεριων απο τα βορεια στην βορεια Αμερικη, αλλά και η υπαρξη των τεραστιων οροσειρων στην κεντρικη Ασία, εξηγει ενα ποσοστο αυτης της μεγαλης διαφορας των χειμερινων θερμοκρασιων μεταξυ Ευρωπης και Καναδα-ΗΠΑ αλλά σε ενα ποσοστο 25 % με 30 % περιπου.

 

Οπως βλεπουμε το ολο φαινομενο ειναι εξαιρετικα δυσκολο να βρεθει με ακριβεια και οι κλιματολογοι, μετεωρολογοι και ωκεανολογοι που ασχολουνται εδω και 10ετιες με αυτο ακομα δεν εχουν καταληξει σε κατι σαφες αν και πλεον ειμαστε σε θεση να ξερουμε καποια πραγματα με σχετικη ακριβεια οπως αναφερθηκαν παραπανω.

 

ΠΗΓΕΣ:
[1] Climate mythology: The Gulf Stream, European climate and Abrupt Change
[2] Is the Gulf Stream responsible for Europe’s mild winters?
[3] Challenges to our understanding of the general circulation: abrupt climate change.
[4] The source of Europe’s mild climate.
[5] Setting the record straight on Europe’s mild winters.
[6] Gulf Stream la fin d’un mythe.
[7] Is Oceanic Heat Transport Significant in the Climate System?
[8] Winter cold of eastern continental boundaries induced by warm ocean waters.
[9] New Simulations Question the Gulf Stream’s Role in Tempering Europe’s Winters: It’s the flow of warm tropical water across the Atlantic that keeps European winters mild, right? Maybe not.
[10] Evidence for extreme export of Arctic sea ice leading the abrupt onset of the Little Ice Age.
[11] The Role of the Gulf Stream in European Climate.
[12] Mediated and direct effects of the North Atlantic Ocean on winter temperatures in Northwest Europe.
[13] Variability of the monthly European temperature and its association with the Atlantic sea-surface temperature from interannual to multidecadal scales.
[14] The Impact of Large-Scale Orography on Northern Hemisphere Winter Synoptic Temperature Variability.