Γαλλική εταιρεία φέρνει αιολικά πάρκα στις…θάλασσες!

Τη συνεργασία με την εταιρεία Oceanwinds, την εταιρεία που έχει δημιουργηθεί από δύο κολοσσούς της πράσινης ενέργειας την γαλλική Engie και την πορτογαλική EDP και η οποία επικεντρώνεται στην ανάπτυξη θαλάσσιων αιολικών πάρκων, ανακοίνωσε προ ολίγου ο επικεφαλής της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή Γιώργος Περιστερης. Με την συγκεκριμένη εξειδικευμένη εταιρεία θα συνεργαστεί η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στην προσπάθειά της να αναπτύξει θαλάσσια αιολικά πάρκα στην Ελλάδα, ανέφερε ο κ. Περιστέρης υπογραμμίζοντας την εμπειρία που έχει αποκτήσει στο πλαίσιο της ανάπτυξης έργων σε άλλες περιοχές της Ευρώπης.

Ο κ. Περιστέρης, μιλώντας στο workshop που διοργανώνει η ΕΛΕΤΑΕΝ για τα θαλάσσια αιολικά πάρκα, τάχθηκε υπέρ της θέσπισης ενός μεικτού μοντέλου ανάπτυξης της αγοράς των offshore αιολικών, που θα επιτρέπει την ανάπτυξη έργων με ιδιωτική πρωτοβουλία παράλληλα με τα έργα που θα αναπτυχθούν αδειοδοτικά με πρωτοβουλία του κράτους και θα διατεθούν σε εταιρείες μέσω διαγωνισμών.

Όπως ανέφερε ο κ. Περιστέρης υπάρχουν χώρες της Μεσογείου, όπως η Γαλλία, η Πορτογαλία και η Ισπανία που ακολουθούν αυτό το μεικτό σύστημα. Σε αυτές τις χώρες προβλέπεται να αναπτυχθούν περίπου 10,6GW έργων με ιδιωτική πρωτοβουλία στο διάστημα 2027 έως 2030 ενώ σε δεύτερη φάση, την περίοδο 2030 – 2035 προετοιμάζονται μέσω διαγωνισμών πάρκα ισχύος 31GW. Το παράδειγμα της Ευρώπης δείχνει ότι τα πρώτα χρόνια οι ιδιώτες αναλαμβάνουν το ρίσκο της ανάπτυξης, σημείωσε ο επικεφαλής της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Ο ίδιος πρότεινε συγκεκριμένη μεθοδολογία, μέχρις ότου ολοκληρωθεί το πλαίσιο για την ανάπτυξη των θαλάσσιων αιολικών πάρκων, που θα επιτρέπει να εκδηλωθεί ενδιαφέρον και να εγκατασταθούν μετρητικοί σταθμοί σε περιοχές ενδιαφέροντος. Για τη δέσμευση μιας περιοχής για έρευνα θα πρέπει να γίνεται μια διαδικασία προέγκρισης με απόφαση του υπουργού ενέργειας, ώστε να μπορούν να ξεκινήσουν οι έρευνες. Οι αιτήσεις αυτές, πρόσθεσε δε θα πρέπει να γίνονται ασύδοτα αλλά ο ανάδοχος θα πρέπει να υποχρεούνται να καταβάλει ετήσιο αντάλλαγμα χρήσης και εγγυητική επιστολή για οποιαδήποτε περιβαλλοντική αποκατάσταση προκύψει.

 

Figure 1 from Feasibility of underwater sensor networks for lifetime  assessment of offshore civil structures | Semantic Scholar

Ο κ. Περιστέρης τάχθηκε υπέρ της πρότασης, μέχρι να μπουν σε τροχιά τα μεγάλης κλίμακας έργα, τα πρώτα θαλάσσια πάρκα να γίνουν με προκαθορισμένη τιμή και μετά να ακολουθήσουν διαγωνισμοί.

Καταλήγοντας ο κ. Περιστέρης σημείωσε ότι τα θαλάσσια αιολικά πάρκα έχουν σημαντική εγχώρια προστιθέμενη αξία λόγω της μεγάλης δαπάνης για τις μεταλλικές κατασκευές που είναι απαραίτητες και οι οποίες θα προσφέρουν έργο στην ναυπηγική βιομηχανία αλλά και λόγω των διασυνδέσεων και των αναγκαίων καλωδίων που απαιτούνται. Όσο πιο γρήγορα ξεκινήσουν τα έργα, αυτό σημαίνει αιμοδοσία για την ελληνική οικονομία, ανέφερε ο κ. Περιστέρης.

Offshore wind still looks to get a foothold in California - The San Diego  Union-Tribune

Πηγή: Capital.gr