Επίδομα πετρελαίου θέρμανσης. Πρώτη φορά θα χρησιμοποιηθούν κλιματικά δεδομένα για τον διαμοιρασμό! Μελέτη της ΕΜΥ.

Για πρωτη φορα το επιδομα πετρελαιου θερμανσης θα δινεται οχι με τον εως τωρα τροπο με τον χωρισμο δηλαδη σε τελειως γενικες κατηγοριες 4 κλιματικων ζωνων χωρις να λαμβανονται υποψη τα τοπικα κλιματικα χαρακτηριστικα καθε περιοχης, αλλά με βαση τα πραγματικα κλιματολογικα χαρακτηριστικα των περιοχων της Ελλαδας και τις πραγματικες αναγκες σε θερμανση για τον χειμωνα.

Ετσι, μετα απο μια κλιματικη ερευνα του Μανωλη Ανανδρανιστακη για την Εθνικη Μετεωρολογικη Υπηρεσια(ΕΜΥ), οπου χρησιμοποιηθηκαν κλιματικα δεδομενα 30ετιας με βαση και ενα ψηφιακο μοντελου της ορεογραφιας της Ελλαδας, συσχετιστηκαν οι κλιματικες τιμες με το γεωγραφικο πλατος, το υψομετρο, την εγγυτητα στην θαλασσα, την ακτινοβολια του ηλιου, την κλιση του εδαφους, κλπ, και παραχθηκε ενα grid 200000 τετραγωνων με οριζοντια αναλυση 750 m x 750 m.
Ετσι ηταν δυνατο να εκτιμηθουν με καλη ακριβεια οι μεσες θερμοκρασιες καθε περιοχης. Και βασει των διεθνων προτυπων, η αναγκη θερμανσης μετρηθηκε με βαση τις λεγομενες βαθμοημερες.

Η βαση για την μετρηση των βαθμοημερων οριστηκε(στα προτυπα της Ευρωπαϊκης Ενωσης) στους 15.5 °C.
Ετσι για καθε περιοχη και για καθε ημερα του χρονου, παιρνουμε την μεση θερμοκρασια, την αφαιρουμε απο τους 15.5 °C, και αν το αποτελεσμα ειναι 0 °C ή μικροτερο του 0 °C τοτε εχουμε 0 βαθμοημερες για εκεινη την ημερα. Αν ειναι ομως το αποτελεσμα πανω απο 0 °C, τοτε οι βαθμοημερες εκεινης της ημερας ειναι οσο και το αποτελεσμα. Το κανουμε αυτο για καθε μερα του χρονου και βρισκουμε τις συνολικες βαθμοημερες για την περιοχη.

Πχ αν μια περιοχη Α εχει μεση θερμοκρασια +12.5 °C για 10 Δεκεμβρη, τοτε επειδη 15 – 12.5 = 2.5 > 0 αρα θα εχει 2.5 βαθμοημερες για 10 Δεκεμβρη.
Ενω αν μια περιοχη Β εχει μεση θερμοκρασια +16.5 °C για 10 Δεκεμβρη, τοτε επειδη 15 – 16.5 = -1.5 ≤ 0 αρα θα εχει 0 βαθμοημερες για 10 Δεκεμβρη.

Ετσι κατεστη δυνατη η εκτιμηση των αναγκων θερμανσης(οι βαθμοημερες) 13549 κατοικημενων περιοχων(χωρια και πολεις) ολης της Ελλαδας οπου και αντιστοιχηθηκε στις βαθμοημερες τους ενας συντελεστης αναγκης θερμανσης (2ος χαρτης στο αρθρο οπου δειχνει τους συντελεστες) που τους αναλογει και με βαση αυτον θα παρουν αναλογικα και το επιδομα του χειμωνα(βλεπε εικονα παρακατω).
Υπηρχαν κατοικημενες περιοχες του ιδιου ακριβως δημου στην Πιερία συγκεκριμενα, οπου η μια ειχε 1120 βαθμοημερες(σχετικα μετρια αναγκη θερμανσης) και η αλλη 3873(πολυ μεγαλες αναγκες θερμανσης).
Οι βαθμοημερες ξεκινανε απο τις 210 σε καποιες νοτιες περιοχες, και φτανουν στις 4000 στις ορεινοτερες κατοικημενες περιοχες της βορειας Ελλαδας.

Αυξηθηκε και το υψος της μεγιστης επιδοτησης που θα ειναι ή 600 ή 700 ευρω απο 450 ευρω που ηταν περυσι, ενω η κατωτατη τιμη επιδοτησης θα παραμεινει στα 80 € οπως και περυσι.
Ενω απο 84 εκατομμυρια ευρω συνολικη επιδοτηση που ηταν περυσι, θα αυξηθει στα 90 εκατομμυρια ευρω.

Το ανοιγμα της πλατφορμας αιτησεων για το επιδομα θερμανσης θα γινει τις επομενες μερες.

Ο ΠΑΛΙΟΣ χαρτης, που ισχυε εως τωρα για τον χωρισμο των περιοχων στις κλιματικες ζωνες οπου βασει αυτων υπολογιζονταν το υψος του επιδοματος.

 

Ο ΝΕΟΣ χαρτης των συντελεστων του επιδοματος βασει της κλιματικης μελετης και των βαθμοημερων.
(κλικ για μεγεθυνση της εικονας)