Επανεμφάνιση της ερυθράς παλίρροιας στη Θεσσαλονίκη – Τι λένε οι επιστήμονες (φωτό)

Έντονα καφε-κόκκινος βάφτηκε για μία ακόμη ημέρα ο Θερμαϊκός Κόλπος, στην παραλία της Θεσσαλονίκης, καθώς το φαινόμενο της ερυθράς παλίρροιας επιμένει και σήμερα, κυρίως από το ύψος της πλατείας Αριστοτέλους έως και τον Λευκό Πύργο.

Το φαινόμενο, όπως πάντα, συνοδεύεται από έντονη δυσοσμία, ενώ στα νερά του Θερμαϊκού επιπλέουν -και πάλι- πολλά πλαστικά, και όχι μόνο, σκουπίδια: καλάθια, μπουλόνια, πλαστικές μπάλες κ.ά..

Μιλώντας στη Greenagenda.gr, η καθηγήτρια Υδροβοτανικής – Υδροοικολογίας στο Τμήμα Βιολογίας του ΑΠΘ, Μαρία Μουστάκα, τονίζει ότι η ερυθρά παλίρροια οφείλεται και πάλι στο γνωστό ετερότροφο δινομαστιγωτό Noctiluca που αυξάνεται στον Όρμο Θεσσαλονίκης από τον Οκτώβριο έως τον Ιούνιο τα τελευταία χρόνια.

Όπως εξηγεί, δεν οφείλεται στην αύξηση της θερμοκρασίας αλλά στον ευτροφισμό που προκαλεί τις ανθίσεις του φυτοπλαγκτού. «Το φυτοπλαγκτόν αποτελεί την τροφή του. Η άφθονη τροφή οδηγεί σε υπέρμετρη αύξηση του Noctiluca το οποίο με την επίδραση των ανέμων και της κίνησης του νερού μεταφέρεται από περιοχή σε περιοχή και σε διαφορετικά βάθη νερού ενώ συγκεντρώνεται σε μεγάλες ποσότητες και διατηρείται με την άπνοια στην επιφάνεια», σημειώνει.

Συνήθως, συνεχίζει η ίδια, όταν προσδίδει τον έντονο πορτοκαλοκαφετί χρωματισμό τα περισσότερα άτομά του είναι νεκρά κάνοντας το νερό πλούσιο σε νεκρό υλικό, μια παχύρρευστη βλέννα με άφθονα βακτήρια.

«Η ερυθρά αυτή παλίρροια δεν είναι μόνο το αποτέλεσμα της υποβάθμισης του θαλάσσιου περιβάλλοντος αλλά συμβάλλει σε περαιτέρω υποβάθμιση λόγω των επιπτώσεων στην ποιότητα του νερού και στη λειτουργία του τροφικού πλέγματος», καταλήγει η κα. Μουστάκα.

ΠΗΓΗ: greenagenda.gr