Παρότι το ξεκίνημα του μήνα γίνεται με την ψύχρα έως και το κρύο έντονο στις περισσότερες ηπειρωτικές περιοχές, θερμοκρασιακά η κατάσταση θα αλλάξει και μάλιστα σημαντικά. Το σύνολο του μήνα, θα είναι κατά κανόνα θερμότερο έως αρκετά θερμότερο των μέσων όρων, ιδιαίτερα στην ανατολική και νότια χώρα. Πάμε να δούμε όμως την γενικότερη βαρομετρική διάταξη, η οποία θα επικρατήσει σε μέσους όρους πάνω από την Ευρώπη. Όπως μπορούμε να διακρίνουμε και στον χάρτη, οι υψηλές πιέσεις φαίνεται να κυριαρχούν μέσα στον μήνα. Στην πράξη θα συνεχιστεί η ίδια βαρομετρική ροή που είχαμε και το καλοκαίρι, με τον Γροιλανδικό αντικυκλώνα- υψηλές πιέσεις να αναπτύσσονται ανά τακτά διαστήματα. Αυτό σημαίνει, πως η Ευρώπη, θα βρίσκεται σε μια μόνιμη επιρροή χαμηλών πιέσεων με επίκεντρο την Αγγλία-Γερμανία, δίνοντας εκεί διαδοχικές κακοκαιρίες και μεγάλα ύψη βροχής με κρύο καιρό. Πυκνές χιονοπτώσεις στις Αλπεις!
Στην χώρα μας, η παραπάνω κυκλοφορία, θα φέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα που προκύπτουν σε τέτοιες βαρομετρικές διατάξεις. Καθώς θα βρισκόμαστε σχεδόν μόνιμα στον θερμό τομέα των χαμηλών πιέσεων της κεντρικής Ευρώπης, θα έχουμε μια ροή θερμού αέρα από την Αφρική προς την χώρα μας, με έμφαση τα ανατολικά και τα νότια. Αντίθετα, στις δυτικές και βορειότερες περιοχές της χώρας μας, διαδοχικές μικροδιαταραχές από τα κύρια βαρομετρικά συστήματα της κεντρικής Ευρώπης, θα κρατάνε την θερμοκρασία σε τιμές κοντά στις φυσιολογικές της εποχής. Σε αυτό θα συμβάλλουν και οι αυξημένες συννεφιές αλλά και τα περάσματα βροχών και καταιγίδων τα οποία θα έχουμε σε τακτά χρονικά διαστήματα. Η κατανομή βροχών φαίνεται πως θα είναι τύπου Π. Δηλαδή η δυτική χώρα, η βόρεια και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου θα είναι οι περιοχές που θα δεχονται και τα αξιολογότερα ύψη βροχής, με μπροστάρηδες την δυτική Ελλάδα. Δεν θα συμβαίνει το ίδιο με την νότια χώρα όπου εδώ τα διαστήματα με ηλιοφάνεια θα είναι πολύ μεγαλύτερα, ενώ και η θερμοκρασία θα φτάνει με άνεση τους 27-30 βαθμούς ακόμη και έως τα μέσα -τέλη του μήνα. Κυρίαρχοι άνεμοι φαίνεται πως θα είναι οι νοτιάδες στα πελάγη.
Στον παρακάτω χάρτη, απεικονίζεται και αυτό που αναφέρω παραπάνω, με την Ευρώπη να βρίσκεται σε συνθήκες διαδοχικών βροχοσυστημάτων και την Μεσόγειο στον θερμό τομέα αυτών.
Πάντως, προς την εκπνοή του μήνα και κοντά στην 28η, φαίνεται πως πιθανόν να προκύψει μια αξιοσημείωτη αλλαγή στην βαρομετρική κυκλοφορία, με κατάβαση κρύου αέρα στην Βαλκανική και πιθανόν την ανάπτυξη της πρώτης μεγάλης και αξιόλογης φθινοπωρινής κακοκαιρίας στην χώρα μας, η οποία ίσως φέρει και τις πρώτες πυκνές χιονοπτώσεις στα βουνά μας.