Οι μηχανισμοι που χιονιζει, που προκυπτει υετος βασικα ειναι πολλοι, οι κλασικοι κυριοι μηχανισμοι πχ ειναι με θερμα ή ψυχρα μετωπα, με συγκλισεις ανεμων και με ορογραφικη ανυψωση. Ενας ιδιαιτερος μηχανισμος ομως χιονοπτωσης που μπορει να δωσει υετο χωρις να υπαρχει καποιο κλασικο αιτιο ειναι ο λεγομενος μηχανισμος lake effect (ή sea effect οταν μιλαμε για θαλασσα αλλά απο εδω και περα θα αναφερεται ως lake effect για ολες τις περιπτωσεις αφου ο μηχανισμος ειναι ο ιδιος).
Ο μηχανισμος υετου lake effect δινει συνηθως μεγαλα ποσά υετου σε μικρο χρονικο διαστημα οποτε οταν μιλαμε για χιονι συνηθως εχουμε μεγαλες ποσοτητες χιονιου να πεφτουν στις αμεσα επηρεαζομενες περιοχες απο lake effect.
Ο μηχανισμος lake effect για να ενεργοποιηθει χρειαζεται 2 απαραιτητες αναγκαιες συνθηκες. Υπαρξη μια σχετικα μεγαλης σε εκταση υδατινης μαζας, πχ λιμνης ή θαλασσας, και υπαρξη μιας αρκετα ψυχρης αεριας μαζας ικανου βαθους(πανω απο 1.5 χιλιομετρα) οπου θα διασχισει την υδατινη μαζα για αρκετο μηκος.
Παρακατω θα αναλυθουν ολοι οι απαραιτητοι παραγοντες αναλυτικοτερα που συμβαλλουν στην δημιουργια lake effect.
Οι περιοχες παγκοσμιως στο βορειο ημισφαιριο που εχουν χιονι απο lake effect ειναι η περιοχη των Μεγαλων Λιμνων στις ΗΠΑ αλλά και Καναδα, η περιοχη της βορειοδυτικης και βορειας Ιαπωνιας, η χερσονησος Καμτσατκα στην Ρωσια, οι προσηνεμες περιοχες στην Κασπια θαλασσα, μερικες περιοχες στην Βαλτικη θαλασσα, τα Τουρκικα βορεια παραλια και τα δυτικα της Γεωργιας προσηνεμα στην Μαυρη Θαλασσα αλλά και τα Ελληνικα προσηνεμα του Αιγαιου(Ευβοια, Αττικη, Βοιωτιας, Κυκλαδες, Σκυρος, Κρητη) καθως και σε μερικα ανατολικα παραλια της Ιταλιας στην Αδριατικη, αλλά και σε σπανιοτερες περιπτωσεις περιοχες των Βαλκανιων πλησιον της Αδριατικης ακομα και της δυτικης Ελλαδας σε ακομα πιο σπανιες περιπτωσεις.
(κλικ στην εικονα για μεγεθυνση)
Οι περιοχες βεβαια που εχουν μακραν το μεγαλυτερο lake effect ως προς τα χιονια ειναι οι Μεγαλες Λιμνες στις ΗΠΑ και Καναδά και φυσικα μακραν η 1η η βορεια και βορειοδυτικη Ιαπωνια. Απο τις Μεγαλες Λιμνες οι περιοχες με τα μεγαλυτερα υψη ειναι νοτια και ανατολικα της λιμνης Σουπιριορ και ανατολικα της λιμνης Ηρι αλλά και την Ονταριο.
Οι μεγαλες λιμνες αποτελουνται απο την λιμνη Σουπεριορ με εκταση 82000 km² και μεσο βαθος 147 m, την λιμνη Χιουρον με εκταση 60000 km² και μεσο βαθος 59 m, την λιμνη Ηρι με εκταση 25700 km² και μεσο βαθος 19 m, την λιμνη Μισιγκαν με εκταση 58000 km² και μεσο βαθος 85 m και την λιμνη Ονταριο με εκταση 19000 km² και μεσο βαθος 86 m. Η Ελλάδα για συγκριση εχει εκταση 132000 km² και η μεγαλυτερη λιμνη της η Τριχωνιδα εχει εκταση 96 km² οποτε γινεται κατανοητο το γιατι δεν μπορει να δημιουργηθει lake effect στις λιμνες μας. Αντιθετα το Αιγαιο πελαγος εχει εκταση 214000 km².
Το βαθος μιας λιμνης δεν εχει καμια επιδραση σε ενα περιστατικο lake effect και το μόνο που μετραει ειναι το μηκος της λιμνης που διατρεχει η ψυχρη μαζα, ομως σε βαθος χρονου εχει σημασια και το βαθος, διοτι χαμηλο βαθος σημαινει μεγαλη πιθανοτητα να παγωσει η λιμνη καποια στιγμη οποτε το lake effect δεν μπορει να υπαρξει αφου δεν υπαρχει υγρο νερο για να εμπλουτισει με θερμικη ενεργεια και υδρατμους της ψυχρη αερια μαζα και να την καταστησει ασταθη. Επισης μικρο βαθος σημαινει και μικροτερη θερμοκρασια της λιμνης οποτε η επιφανεια της ειναι ψυχροτερη αρα και το lake effect μειωνεται σε καποιον βαθμο. Απο τις 5 Μεγαλες Λιμνες η Μισιγκαν και η Ονταριο δεν παγωνουν ποτέ λογω μεγαλου βαθους ενω η Σουπιριορ παροτι εχει το μεγαλυτερο βαθος και εκταση παγωνει ευκολοτερα αφου ειναι πολυ πιο βορεια.
Φυσικα το Αιγαιο δεν παγωνει ποτέ οντας θαλασσα, οποτε και ο μηχανισμος του lake effect δεν μπορει να σταματησει σε μια ψυχρη εισβολη.
Χαρακτηριστικα τωρα να αναφερουμε οτι πχ η περιοχη νοτια της λιμνης Σουπιριορ δεχεται ετησιως ενα μεσο όρο 450 εκατοστα χιονιου, οι περιοχες ανατολικα της Ηρι και της Σουπιριορ 360 με 380 εκατοστα χιονιου και ανατολικα της λιμνης Ονταριο εχει περιοχες(υψομετρου απο 110 εως 600 μετρα) με ετησιο μεσο όρο υψους χιονιου ακομα και 510 εκατοστα! Το γνωστο για τα χιόνια του Μπαφαλο(πολη της Νεας υορκης με υψομετρο 180 μετρα) που ειναι διπλα στην λιμνη Ηρι και αρα δεχεται χωρις μειωση ολο τον χιονουετο του lake effect, εχει ετησιο μεσο όρο υψους χιονιου 237 εκατοστα ενω τον χειμωνα 1976-77 δεχτηκε 506 εκατοστα χιονιου!!
Ετησια υψη χιονιου σε ιντσες(αρα πολλαπλασιασμο επι 2.54 για μετατροπη σε εκατοστα) απο lake effect για τις Μεγαλες Λιμνες:
(κλικ στην εικονα για μεγεθυνση)
Μερικες εικονες απο lake effect χιονι για το Μπαφαλο.
Ακομα εντυπωσιακοτερες ως προς τα υψη χιονου ειναι οι περιοχες βεβαια της βορειας Ιαπωνιας οπου δεχονται ακομα μεγαλυτερα υψη χιονιου απο τις περιοχες στις Μεγαλες Λιμνες εχοντας απο 5 μετρα εως και 25 μετρα ετησιο μεσο όρο χιονοπτωσης!!!! Πχ η περιοχη Αομορι βορεια της Ιαπωνιας εχει 669 εκατοστα χιονιου ετησιως, ενω η ορεινη περιοχη Sukayu Onsen του Αομορι στα 790 μετρα υψομετρο δεχεται μεσο όρο 17.6 μετρα χιονιου ετησιως! Η εν λογω περιοχη εχει ρεκορ ετησιου υψους χιονοπτωσης 20.2 μετρα το 1970. Το ρεκορ ολων των εποχων υψους χιονοπτωσης για εναν χειμωνα ομως ανηκει στην ορεινη πολη Uonuma στα 2000 μετρα υψομετρο στην βορειοδυτικη Ιαπωνια οπου το 1944-45 η Ιαπωνικη μετεωρολογικη υπηρεσια(JMA) αναφερει οτι ειχε 35.6 μετρα χιονοπτωσης!
Μερικες εικονες απο lake effect χιονι για το Αομορι και την βορειοδυτικη Ιαπωνια.
Να αναλυσουμε τωρα μερικα πραγματα για το πως δημιουργειται το χιονι με μηχανισμο lake effect.
Αναγκαιες συνθηκες για την ενεργοποιηση του μηχανισμου lake effect ειναι οι επομενες:
•Μια ψυχρη μαζα βαθους τουλαχιστον 1.5 χιλιομετρων να περναει πανω απο μια θερμη υδατινη επιφανεια πχ μη παγωμενη λιμνη ή θαλασσα.
Το στρωμα της ψυχρης μαζας πρεπει να εκτεινεται τουλαχιστον απο την επιφανεια του αερα πανω απο το νερο της υδατινης επιφανειας εως τα 850 hPa για να υπαρξει καποιο lake effect και για υπαρξη δυνατου lake effect τουλαχιστον εως τα 700 hPa.
•Πρεπει η διαφορά θερμοκρασιας στο κατω μερος του οριακου στρωματος(που ειναι περιπου οσο και η θερμοκρασια της υδατινης επιφανειας αν και λιγο χαμηλοτερη) και των 850 hPa να ειναι ιση ή μεγαλυτερη περιπου με την ξηρη αδιαβατικη. Εαν πχ τα 850 hPa βρισκονται σε υψος 1400 μετρων τοτε πρεπει η διαφορά θερμοκρασιας στο κατω μερος του οριακου στρωματος και των 850 hPa να ειναι μεγαλυτερη ή ιση απο 1.4·10 °C = 14 °C.
Οσο μεγαλυτερη μαλιστα ειναι αυτη η θερμοκρασιακη διαφορά, οσο δηλαδη μικροτερη ειναι η θερμοκρασια στα 850 hPa, τοσο ισχυροτερη θα ειναι η ασταθεια και αρα τοσο ισχυροτερο το lake effect.
•Η διατμηση κατευθυνσης των ανεμων απο την επιφανεια εως τα 700 hPa, στην περιοχη που περνανε οι ψυχρες μαζες πανω απο την υδατινη επιφανεια, η διαφορά των γωνιων των κατευθυνσεων δηλαδη μεταξυ επιφανειας και 700 hPa, να ειναι κατω απο 60°.
Εαν η διατμηση (επιφανειας-700 hPa) ειναι πανω απο 60° τοτε ακομη και να ειναι ευνοικες ολες οι αλλες συνθηκες, υπαρχει διαλυση των νεφικων ζωνων lake effect και ετσι τα φαινομενα ειναι απο ασθενη εως καθολου.
Εαν η διατμηση (επιφανειας-700 hPa) ειναι απο 30° εως 45° τοτε υπαρχει μετριο lake effect και οι ζωνες lake effect υφιστανται μερικη αποδυναμωση.
Εαν η διατμηση (επιφανειας-700 hPa) ειναι κατω απο 30°, τοτε υπαρχει ισχυρο lake effect και οι ζωνες lake effect μενουν ανεπηρεαστες, ενω οσο μικροτερη ειναι η διατμηση τοσο ισχυροτερο το lake effect.
•Η διατμηση ταχυτητας ανεμου επισης, επιφανειας-700 hPa (παντα μιλωντας για την περιοχη που περνανε οι ψυχρες μαζες πανω απο την υδατινη επιφανεια) η διαφορά δηλαδη ταχυτητας ανεμου απο 700 hPa εως την επιφανεια ειναι και αυτη σημαντικη, οχι τοσο βεβαια οσο η διατμηση στην κατευθυνση των ανεμων, πρεπει ομως για καλο lake effect να ειναι κατω απο 75 km/h περιπου αλλιως εξασθενουν οι νεφικες ζωνες lake effect.
•Οι ανεμοι επισης στο ατμοσφαιρικο οριακο στρωμα( απο επιφανεια εως και τα 1200 μετρα περιπου) δεν πρεπει να ξεπερνανε τα 70 km/h περιπου. Ανεμοι πανω απο αυτη την τιμη εμποδιζουν την δημιουργια καλου lake effect. Ιδανικες τιμες ανεμου στο οριακο στρωμα ειναι απο 15 km/h εως 70 km/h.
•Η ψυχρη μαζα πρεπει να διανυσει επιφανεια νερου τουλαχιστον για 100 χιλιομετρα αποστασης(fetch οπως λεγεται) για να ενεργοποιηθει το lake effect. Τυπικα lake effect εχει παρατηρηθει και σε υδατινες επιφανειες με 40 μολις χιλιομετρα αποστασης, αλλά ειναι αρκετα ασθενες.
Οσο μεγαλυτερη αποσταση πανω απο το νερο διανυει τοσο ισχυροτερο το τελικο lake effect.
Ενισχυτικοι παραγοντες για το lake effect ειναι:
•Πιθανη μεταφορα θετικου σχετικου στροβιλισμου και αυξηση του καθ υψος στα επιπεδα 850 hPa, 700 hPa, 500 hPa για τις περιοχες δημιουργιας του lake effect, ειναι ενδεικτικα της ενισχυσης του lake effect.
•Συγκλιση επιφανειακων ανεμων μεσα στην επιφανεια της υδατινης επιφανειας. Τετοιες συγκλισεις ενισχυουν τις ανυψωτικες κινησεις και με την βοηθεια της ασταθειας που δημιουργειται λογω του lake effect μηχανισμου, οι ζωνες υετου ειτε μεγαλωνουν και ισχυροποιουνται ειτε εχουμε δημιουργια νεφικων ζωνων lake effect λογω συγκλισεων.
Τετοιες συγκλισεις που βοηθανε την ενισχυση του lake effect στα ανατολικα προσηνεμα στον βορειοανατολικο(ΒΑ) ανεμο(Ευβοια, Αττικη, κλπ) ειναι πολυ συχνες αλλά ειναι πολυ ευμεταβλητες ως προς την θεση τους πραγμα που δυσκολευει την προγνωση ενω και ο χρονος δρασεως τους ειναι συνηθως μικρος. Πχ ενω στην περιοχη βορεια των Σποραδων εχουμε σχετικα σταθερο σημειο συγκλισης σε περιπτωσεις χαμηλων βαρομετρικων λογω του Βαρδαρη και του ΒΑ ανεμου που πνεει στο Αιγαιο, οι ανεμοι μεσα στο Αιγαιο ειναι πολυ ευμεταβλητοι ως προς τις κατευθυνσεις τους καθιστωντας τις συγκλισεις οχι ευκολο να προβλεφθουν.
Η δε διαδικασια του lake effect περιγραφικα ειναι η εξης:
Το στρωμα αερα πολυ πολυ κοντα στην επιφανειας της υδατινης μαζας εχει περιπου την θερμοκρασια αυτης. Λιγο πιο πανω υπαρχει ενα στρωμα οπου γινεται μιξη του θερμου αερα λογω νερου με την ψυχρη αερια μαζα που διερχεται. Αυτο εχει ως συνεπεια να επικρατει ενα στρωμα αερα χαμηλοτερα που ειναι θερμο και πιο υγρο λογω των υδρατμων της υδατινης επιφανειας που εξατμιζονται, οποτε να δημιουργειται ενα ασταθες προφιλ της ατμοσφαιρας με αποτελεσμα να εχουμε ασταθεια και αρα ανοδικες κινησεις του κατωτερου (θερμοτερου και υγροτερου) στρωματος. Κατα την ανοδο του θερμου αυτου αερα καποια στιγμη υφισταται συμπυκνωση και το φαινομενο αυτο μοιαζει με ομιχλη. Αυτη η συμπυκνωση παρουσια κρυων μαζων δημιουργει παγοκρυσταλλους χιονιου.
Δεδομενης της μεγαλης αποστασης που θα διανυσουν πανω απο την υδατινη επιφανεια οι ψυχρες μαζες, σχηματιζονται ζωνες πτωσεως χιονιου που ομως συνηθως δεν φτανουν στην επιφανεια της θαλασσας λογω των ισχυρων ανοδικων κινησεων που μπορουν να φτασουν και τα 5 m/s. Αυτο ομως αλλαζει οταν συναντησουν στερια. Εκει περα οι ανοδικες κινησεις μικραινουν και το χιονι αρχιζει και πεφτει στην επιφανεια τους εδαφους. Λογω του οτι πλεον οι επιφανειακοι ανεμοι διανυουν στερια, υποκεινται σε τριβες πολυ μεγαλυτερες απο πριν που διεσχιζαν θαλασσα, οποτε δημιουργουνται τοπικα φαινομενα συγκλισης ενισχυοντας το lake effect. Εαν μαλιστα στο τελος της υδατινης επιφανειας δεν υπαρχει απλως στερια αλλά καποιος ορεινος ογκος(βουνο), τοτε η ενισχυση του lake effect ειναι ακομα μεγαλυτερη.
Η ταχυτητα του ανεμου απο τα 900 hPa εως τα 700 hPa καθοριζει και το πόσο βαθια στην στερια θα εισχωρησουν τα φαινομενα του lake effect. Η υπαρξη επισης ορεινων ογκων κοβει τα φαινομενα σε μεγαλο βαθμο αφου αυτα πεφτουν περισσοτερο στην προσηνεμη μερια του ορεινου ογκου. Στο reanalysis με στοιχεια του μοντελου GFS τα ποσοστα υετου απο lake effect για 5 κακοκαιριες χιονιου που κρατουσε η Διρφη/Ευβοια ηταν περιπου 75 % σε σχεση με αυτα που εφταναν στην Αττικη σε σχεση με τις περιοχες που βρισκονταν πισω απο την Διρφη για το στριμ που επικρατουσε.
Παρουσια ασθενων ανεμων και απουσιας ορεινων ογκων τα μεγιστα φαινομενα lake effect παρατηρουνται στις περιοχες που ειναι ακριβως εκει που συναντιουνται στερια με θαλασσα/λιμνη. Παρουσια ισχυρων ομως ανεμων οπως συνηθως γινεται και παντα απουσιας ορεινων οκγων(αφου σε περιπτωσεις ορεινων ογκων παντοτε τα περισσοτερα φαινομενα τα δεχεται η προσηνεμη πλευρα του ορεινου ογκου) τα μεγιστα φαινομενα παρατηρουνται 10 με 20 χιλιομετρα μακρυα απο την ακτη.
Το επιπεδο ισορροπιας(το μεγαλυτερο υψος δηλαδη που φτανουν τα νεφη) σε lake effect επεισοδια εχει καταγραφει να ειναι ακομα και 5 χιλιομετρα στην Αμερικη, με τις δικες μας περιπτωσεις lake effect ομως να ειναι απο 1800 εως 3000 μετρα συνηθως. Το δε επιπεδο ισορροπιας στις καλοκαιρινες καταιγιδες φτανει συνηθως πανω απο 11 χιλιομετρα και σε αρκετες περιπτωσεις και τα 16 χιλιομετρα.
(κλικ στην εικονα για μεγεθυνση)
Η τεραστια διαφορά στις ποσοτητες χιονιου απο lake effect στις Μεγαλες Λιμνες των ΗΠΑ και στην βορεια Ιαπωνια σε σχεση με τις υπολοιπες περιοχες πχ του δικου μας lake effect στο Αιγαιο και του Τουρκικου lake effect στην Μαυρη Θαλασσα μπορει ευκολα να εξηγηθει βλεποντας τις μεσες θερμοκρασιες στα 850 hPa για τον χειμωνα και τους μεσους ανεμους στα 850 hPa.
Λογω των πολικων ηπειρωτικων ή και Αρκτικων ηπειρωτικων αεριων μαζων που πολυ συχνα πληττουν τις ΗΠΑ και ακομα συχνοτερα την βορεια Ιαπωνια, εχουν πολυ ψυχροτερο κλιμα γενικα απο την Ελλαδα οποτε δεχονται πολυ ισχυρες ψυχρες εισβολες πολυ πολυ συχνοτερα απο εμας αλλά και πιο μεγαλες, με χαμηλοτερες θερμοκρασιες δηλαδη. Εκτός αυτου οι μεσοι ανεμοι στις σταθμες για lake effect που μας ενδιαφερουν, πχ στα 850 hPa και σε επιφανεια ειναι σταθερα ευνοικοι, διερχονται απο θαλασσα ή λιμνη δηλαδη, ειδικα στην Ιαπωνια.
Να σημειωθει οτι η βορεια Ιαπωνια και το Αομορι πχ, βρισκεται στο ιδιο γεωγραφικο πλατος με την Θεσσαλονικη ενω πχ το Μπαφαλο ειναι στο ιδιο γεωγραφικο πλατος με την Σόφια(Βουλγαρια), δεν ειναι πολυ βορειοτερα δηλαδη.
Θερμοκρασιες χειμωνα στα 850 hPa.
Βλεπουμε οτι στο Αιγαιο κυμαινονται απο 0 °C εως +3 °C, στην Μαυρη Θαλασσα απο -3 °C εως -1 °C, στις Μεγαλες Λιμνες απο -12 °C εως -6 °C και στην βορεια Ιαπωνια απο -15 °C εως -6 °C.
(κλικ στην καθε εικονα για μεγεθυνση)
Μεσος ανεμος χειμωνα(1981-2010) στα 850 hPa.
Βλεπουμε οτι ο μεσος ανεμος στις Μεγαλες Λιμνες ειναι ΔΒΔ ή δυτικος και καταλαβαινουμε γιατι οι ανατολικες πλευρες των λιμνων δεχονται τα μεγαλα ποσά lake effect αλλά και γιατι η λιμνη Μισιγκαν δεν δινει τοσο μεγαλα υψη χιονιου οσο οι υπολοιπες λιμνες αφου το fetch του lake effect ειναι πολυ μικροτερο αφου οι ψυχρες μαζες την διασχιζουν συνηθως κατα πλατος και οχι κατα την μεγαλυτερη διασταση της. Βλεπουμε επισης γιατι η βορεια Ιαπωνια δεχεται τοσο εντονο lake effect με τοσο εξωπραγματικα υψη χιονιου, αφου οι μεσοι ανεμοι εκει ειναι ΔΒΔ και ΒΔ και περνανε παντα πανω απο την θαλασσα.
Αντιθετα ο επικρατων ανεμος στα 850 hPa στο Αιγαιο ειναι δυτικος και μόνο σε ψυχρες εισβολες οπου ο αυλωνας καταληγει Αιγαιο ή Τουρκια ενεργοποιειται το lake effect. Βεβαια σε ακραιες περιπτωσεις κρυου υπαρχει laκe effect Ιονίου και στην δυτικη Ελλαδα.
(κλικ στην καθε εικονα για μεγεθυνση)
Να δουμε εδω μια περιπτωση εξαιρετικοτατου lake effect στο Αιγαιο, που συνεβη απο το απογευμα της 17ης Φεβρουαριου 2008 εως και τις πρωινες ωρες της επομενης ημερας μεσα στο Αιγαιο και επληξε με σφοδροτητα δινοντας φοβερες χιονοπτωσεις στην Αττικη με αποτελεσμα μεγαλα υψη χιονοπτωσης σε λιγες ωρες στο λεκανοπεδιο της Αθήνας. Περιοχες πχ του Πειραια ειχαν ακομη και 30 ποντους χιονοστρωση!
Το lake effect εκεινης της ημερας ειχε σχεδον ιδανικα χαρακτηριστικα αφου η διατμηση κατευθυνσης απο επιφανεια εως 700 hPa ηταν σχεδον 0° , η διατμηση ανεμου ηταν επισης πολυ μικρη, οι θερμοκρασιες της ψυχρης μαζας παρα πολυ χαμηλες για την Ελλαδα, με την θερμοκρασια πχ στα 850 hPa να ειναι πανω απο την Αττικη στις 2 η ωρα Ελλαδας στις 18 του μηνος εως και -12.5 °C (η ραδιοβοληση του Ελληνικου εδειξε -12.1 °C) οποτε η ασταθεια λογω του lake effect παρα πολυ μεγαλη, η δε συγκλιση κοντα στις Σποραδες ηταν τετοια που ενισχυσε τις νεφικες ζωνες του lake effect ενω υπηρξε και μεταφορα θετικου στροβιλισμου ακομα και στα 500 hPa αρα σημειωθηκε εκ νεου ενισχυση των ανοδικων κινησεων του lake effect.
Η ψυχρη εκεινη εισβολη ηταν πολυ μεγαλη με το -16 °C στα 850 hPa να μπαινει στην Ελλαδα και το -15.0 °C στο Αιγαιο και την Αθήνα να εχει -12.5 °C.
Εδω η προβλεψη των θερμοκρασιων στα 850 hPa απο το μοντελο GFS(17-02-2008 12z τρεξιμο) για 18 του μηνος 2 ωρα Ελλαδας.
(κλικ στην εικονα για μεγεθυνση)
Εδω φαινεται και η συγκλιση που ενισχυσε το λεικ εφεκτ και ευνοησε την περιοχη της Αττικης.
(κλικ στην εικονα για μεγεθυνση)
Το μοντελο GFS προεβλεπε και την υπαρξη CAPE, ασταθειας δηλαδη της ατμοσφαιρας, ενδεικτικο της εκρηκτικης καταστασης που επικρατουσε:
(κλικ στην εικονα για μεγεθυνση)
Προβλεψη απολυτου στροβιλισμου του μοντελου GFS(17-02-2008 12z τρεξιμο) για την ιδια ωρα:
(κλικ στην εικονα για μεγεθυνση)
Και η προβλεψη για Αθήνα του μοντελου GFS για την ιδια ωρα.
Διατμηση ανεμων μηδεν, σωστη κατευθυνση ανεμων για lake effect, μεταφορα θετικου στροβιλισμου, υπαρξη συγκλισης στο σωστο σημειο(αφου το στριμ ηταν 100 % ευνοικο για να αποδωσει στην Αττικη τον μεγιστο υετο της συγκλισης μαζι με το Lake effect), ολα ευνοικα για ΠΑΝΙΣΧΥΡΟ μηχανισμο χιονιου lake effect!
(κλικ στην εικονα για μεγεθυνση)
Αποτελεσμα, 10 με 40 ποντοι χιονιου σε ολοκληρη την Αττικη και εως και 30 ποντοι στον Πειραια μια περιοχη που σπανια δεχεται τετοια υψη χιονιου.
Πειραιας 18 Φλεβαρη 2008