16/10/1978
Ο Χρήστος Ζέρβας και ο Γρηγόρης Δαβίτης πιάνουν μια θαλάσσια χελώνα βάρους 600 κιλών στον Θερμαϊκό στην ακτή της Περαίας.
Η εξακοσίων κιλών θαλάσσια χελώνα ζούσε πάνω από 20 χρόνια στα νερά του κόλπου Θεσσαλονίκης. Μετά την παγίδευση της στα δίχτυα ψαράδων από τον Μπαξέ, σε βάθος 17μ και 2,5 μιλίων από την ακτή της Αγ. Τριάδας όπου και την έβγαλαν.
Oι ψαράδες θεωρώντας σίγουρο τον θάνατό της χελώνας όπως ήταν εγκλωβισμένη στα δίχτυα, την έβγαλαν στην ακτή για να την αποδιχτυώσουν. Στην ενημέρωση των αρχών αστυνομίας-λιμενικού για το γεγονός και μετά από ώρες αναμονής, δόθηκε η εντολή να φορτωθεί η χελώνα σε φορτηγό ώστε να μεταφερθεί στο ΑΠΘ για ερευνητικό σκοπό.
Οι ψαράδες βλέποντάς την να ψυχορραγεί, μετά από τόσες ώρες στην ακτή και να βγάζει βλέννες από τα μάτια της, θεωρώντας τις δάκρυα, αντέδρασαν στην μεταφορά της.
Σκεπτόμενοι ότι δεν θα υπήρχε στο ΑΠΘ κατάλληλη δεξαμενή θαλασσινού νερού που να μπορεί να την φιλοξενήσει και άρα ο θάνατός της θα ήταν βέβαιος, δεν περίμεναν το φορτηγό για την μεταφορά της, αλλά την τράβηξαν ανοικτά στη θάλασσα και την επέστρεψαν στο φυσικό της περιβάλλον.
Ο ρεπόρτερ της εφημερίδας ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, προφανώς θεωρώντας βέβαιη την μεταφορά της στο ΑΠΘ, έφυγε από την ακτή της Αγ. Τριάδας δίχως να γνωρίζει την εξέλιξη της συνέχειας και έγραψε λανθασμένα ότι μεταφέρθηκε στο ΑΠΘ για έρευνες.
Το κήτος της θαλάσσιας χελώνας λέγεται ότι οι παράκτιοι αλιείς του κόλπου της Θεσσαλονίκης το συναντούσαν για καιρό ακόμα.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Από την φωτογραφία είναι φανερό ότι πράγματι πρόκειται για τη λεγόμενη Δερματοχελώνα (Dermochelys coriacea), σπανιότατη στη Μεσόγειο, αλλά όχι ανύπαρκτη.
Πηγή:Manos Sfakianakis