Μετά από έναν ιδιαίτερα δραστήριο Ιούλιο, ο οποίος έδωσε αξιοσημείωτες καταιγίδες καταστροφικής έντασης σε πολλές περιοχές των Βαλκανίων και της Ιταλίας, ο Αύγουστος, φαίνεται πως θα φέρει μαζί του και το κυρίως…πιάτο του φετινού Καλοκαιριού. Σε γενικές γραμμές, φαίνεται πως η βαρομετρική διάταξη που θα κυριαρχήσει, θα επιτρέψει την άνοδο πολύ θερμών αερίων μαζών από την Αφρική προς την Μεσόγειο και την περιοχή μας, ενώ παράλληλα θα εκτοπίσει την καιρική δραστηριότητα, στα μεγάλα γεωγραφικά πλάτη της Ευρώπης.
Θα λέγαμε λοιπόν, πως ο φετινός Αύγουστος, θα κυλίσει τυπικά Μεσογειακός, δηλαδή μηδενικές βροχοπτώσεις, άφθονες ώρες ηλιοφάνειας, μελτέμι κατά περιόδους αλλά και τουλάχιστον ένα σημαντικό κύμα καύσωνα/έντονης ζέστης. Ας τα δούμε λίγο αναλυτικότερα:
Βαρομετρική διάταξη:
Σε αντίθεση με τον Ιούλη, ο Αύγουστος, φαίνεται πως θα φέρει ένα πρώιμο..Φθινόπωρο στις χώρες της βόρειας Ευρώπης. Ένα κλειστό κέντρο χαμηλών πιέσεων, αναμένεται να εδραιωθεί στον βόρειο Ατλαντικό τις επόμενες μέρες, επηρεάζοντας κατά περιόδους όλη την βόρεια Ευρώπη, με διαδοχικά επεισόδια βροχών και ισχυρών ανέμων, αλλά και θερμοκρασιών μάλλον Φθινοπωρινών! Ανάσες δροσιάς λοιπόν για τους κατοίκους του βορά, μιας και όλα δείχνουν πως το Καλοκαίρι εκεί, λαμβάνει τέλος, μετά από μερικές πολύ δύσκολες εβδομάδες διαδοχικών κυμάτων καύσωνα.
Bροχοκουρτίνες στο Παρίσι, σε μια βροχερή μέρα.
Δυστυχώς, δεν ισχύει το ίδιο, για την νότια Ευρώπη. Σε αντίθεση με τα βόρεια, η Μεσόγειος, φαίνεται πως θα έχει να αντιμετωπίσει διαδοχικά κύματα ζέστης , τα οποία ενδεχομένως να φτάσουν και επίπεδα καύσωνα, ιδιαίτερα στην κεντρική Μεσόγειο. Η ανάπτυξη του υποτροπικού αεροχειμάρου πάνω από το σύνολο της Μεσογείου ( αποτέλεσμα των οργανωμένων βαρομετρικών χαμηλών του βορά) , θα πρέπει να δώσει ανεβασμένα γεωδυναμικά ύψη , επιτρέποντας στις καυτές σαχαριανές αέριες μάζες της Αφρικής, να βρίσκουν δίοδο ανά τακτά χρονικά διαστήματα στις χώρες του Ευρωπαϊκού νότου. Περισσότερο επιρρεπής, φαίνεται η Ιταλία, καθώς δυτικότερα προς Ισπανία, οι φρέσκοι δυτικοί άνεμοι από Ατλαντικό, δείχνουν να κρατάνε σε υποφερτά επίπεδα την ζέστη, ενώ στην Ελλάδα, το μελτέμι που θα ενισχύεται κατά περιόδους, θα δίνει ανάσες δροσιάς, κρατώντας τις πύρινες αέριες μάζες σε σχετική απόσταση. Η πιθανότητα πάντως για ένα σημαντικό κύμα καύσωνα και στην Ελλάδα, είναι αυξημένη.
Τουρίστες, προσπαθούν να ανακουφιστούν από την μεσημεριανή ζέστη, στην πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα.
Εύκολα από τα παραπάνω, συμπεραίνει κανείς, πως και τα επεισόδια αστάθειας/καταιγίδων, θα είναι σαφώς πολύ λιγότερα, απ ότι τον Ιούλη. Τα υψηλά γεωδυναμικά ύψη σε συνδυασμό με την έξαρση του υποτροπικού αεροχειμάρου, θα εκτοπίσουν όπως φαίνεται και στον χάρτη, τις τροχιές των διαταραχών, πολύ βορειότερα της χώρας μας. Ο Αύγουστος λοιπόν στο σύνολο της χώρας, θα είναι ένας ξηρός μήνας, με τα ποσοστά βροχής να είναι χαμηλότερα έως πολύ χαμηλότερα του μέσου όρου, ιδιαίτερα στην βόρεια χώρα, μιας και στα νότια έτσι κι αλλιώς οι βροχές αυτόν τον μήνα είναι σχεδόν μηδενικές. Οι διαταραχές πάντως που θα μας προσπερνάνε από τα βόρεια, θα ενισχύουν κατά περιόδους τους ανέμους, αυξάνοντας αισθητά τον κίνδυνο εκδήλωσης δασικών πυρκαγιών.
Θερμοκρασία: Οι διαδοχικές διαταραχές της βόρειας Ευρώπης, θα κρατήσουν τον υδράργυρο σε χαμηλότερα από τον μέσο όρο επίπεδα στην βόρεια Ευρώπη, ενώ αντίθετα, όσο νοτιότερα θα βρισκόμαστε, η επιρροή της Αφρικής πάνω στο θερμοκρασιακό τέμπλο, θα κάνει αισθητή την παρουσία της. Η εμμονή των θερμών αερίων μαζών στην Μεσόγειο, ιδιαίτερα στην νότια, θα δώσουν υψηλότερες του μέσου όρου τιμές θερμοκρασίας, κάτι που ίσως βοηθήσει και ένα πιθανό σημαντικό κύμα καύσωνα, για το οποίο έγινε λόγος παραπάνω.