Στην Ελλαδα λογω θεσεως και λογω εντονης ορεογραφιας και παρουσιας θαλασσας, μπορουμε να βρουμε πολλους τυπους καιρου μεσα σε ελαχιστη αποσταση. Και οπως ηδη εχουμε αναφερει σε προηγουμενο ΑΡΘΡΟ για τις ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ στην Ελλάδα η χωρα καιρικα χωριζεται στα 2 την θερινη περιοδο με την νοτια χωρα και κυριως ανατολικη ηπειρωτικη Ελλαδα και νοτιο Αιγαιο να διανυουν μια ξηρη περιοδο, ενω την ιδια στιγμη η βορεια Ελλαδα και η κεντρικη πανω απο 39.5° Βορεια περιπου εχει ναι μεν μειωμενο υετο σε σχεση με την υπολοιπη περιοδο αλλά οχι τοσο εντονη ξηρη περιοδο, με το ελαχιστο υετου να παρουσιαζεται αρχες εως μεσα Αυγουστου.
Εκτός αυτου οι καιρικες εμμονες ειναι συχνες στα γεωγραφικα πλατη της Ελλαδας οπου και επικρατουν ορισμενοι τυποι καιρου που επιμενουν για εβδομαδες ή μηνες ή και χρονια μερικες φορες. Οποτε υπαρχουν περιοδοι οπου για μηνες ή και χρονια επικρατει υγρος καιρος και μηνες ή και χρονια με ανομβρια και ξηρασια. Λογω βεβαια οτι η Ελλαδα βρισκεται αρκετα νοτια και στην περιοχη δρασης (κυριως την θερινη περιοδο) του υποτροπικου αεροχειμαρρου, οι περιοδοι ανομβριας και ξηρασιας ειναι πολυ συχνοτερες.
Μπορουμε χαρακτηριστικα να παρατηρησουμε την ξηρη θερινη περιοδο στην νοτια Ελλάδα στις καμπυλες μεσου(για την περιοδο 1961-91) υετου ανα μηνα για διάφορες πολεις της Ελλαδας. Οπου παρατηρουμε καποιες πολυ μεγαλες “κοιλιες” υετου για την θερινη περιοδο σε περιοχες της νοτιας Ελλαδας που δειχνουν την μεγαλη μειωση του υετου σε σχεση με την υπολοιπη περιοδο εχοντας κατω και απο τα χιλιοστα υετου ανα μηνα, ενω αυτες οι μειωσεις ειναι μικροτερες για πολεις βορειοτερα οπως επισης και για την ορεινη Τριπολη.
Η κλιμακα ειναι 0 εως 100 χιλιοστα για τις παρακατω πολεις ενω μετα γινεται 0 εως 180 χιλιοστα για τις επομενες(Ιωαννινα κλπ) οποτε πρεπει και αυτο να ληφθει υποψη στην αναγνωση και μεταφραση μόνο των καμπυλων εφοσον δεν ληφθουν υποψη οι τιμες τους.
Εδω η κλιμακα αλλαζει και γινεται απο 0 εως 180 χιλιοστα.
Και εδω θα δωθουν καποια στατιστικα απο την Εθνικη Μετεωρολογικη Υπηρεσια(ΕΜΥ) των ξηρων περιοδων για τα ετη 1960 εως 1999 και συγκεκριμενα οριζουμε ως ξηρη περιοδο τον αριθμο των συνεχομενων ημερων μεσα σε ενα ετος οπου επεσε υετος κατω απο 1 mm για καθε ημερα.
Ετησιος μεσος ορος συνεχομενων ημερων με υετο < 1 χιλιοστου, για τα ετη 1960 εως 1999:
(Παραδειγμα: Αν πχ το 1995 για μια περιοχη, ειχαμε το μεγιστο 34 συνεχομενες ημερες οπου δεν επεσαν σε μια μερα πανω απο 1 χιλιοστα και το 1996 πχ 40 ημερες, τοτε ο μεσος ορος ειναι 37.)
Οσο μεγαλυτερη φυσικα η τιμη του μεσου ορου τοσο μεγαλυτερα διαστηματα χωρις βροχη για αυτη την περιοχη εχουμε.
(κλικ στην εικονα για μεγεθυνση)
Μεγαλυτερο διαστημα συνεχομενων ημερων μεσα σε ενα ετος(για την περιοδο 1960 εως 1999) με υετο ανα ημερα κατω απο 1 χιλιοστο.
(κλικ στην εικονα για μεγεθυνση)
Βλεπουμε οτι η Ροδος εχει υπαρξει ετος(το 1971) με διαστημα 209 συνεχομενων ημερων οπου δεν υπηρξε μερα οπου εβρεξε πανω απο 1 χιλιοστο!
Ενω στο Θησειο το αντιστοιχο διαστημα ηταν 170 ημερες(το 1993) για την χρονικη περιοδο 1960-1999, ενω στο ΑΠΘ 99 ημερες το 1990. Ειναι χαρακτηριστικο οτι στην Θεσσαλονικη το εν λογω ετος 1990, το ΑΠΘ κατεγραψε τον Ιανουαριο 0 χιλιοστα υετου με καμια μερα βροχης ή χιονιου, τον Φεβρουαριο μολις 3.1 χιλιοστα με μολις 4 μερες βροχης ή χιονιου και τον Μαρτιο μολις 1 χιλιοστο υετου επεσε εχοντας μόνο 2 μερες βροχης και 31 μερες με υετο κατω απο 1 χιλιοστο!
Και ενδεικτικα για Θησειο, ΑΠΘ(Θεσσαλονικη) και Ροδο ανα ετος, οι συνεχομενες μερες με υετο κατω απο 1 χιλιοστο.
(κλικ στην εικονα για μεγεθυνση)
Ενδεικτικο διαγραμμα επισης του σταθμου στο Γκαζι στο κεντρο της Αθήνας του Εθνικου Αστεροσκοπειου Αθηνων την πολυ ξηρη περιοδο του 2013, οπου μετα τις καταστροφικες πλημμυρες στις 22 Φεβρουαριου 2013, υπηρξε ενα πολυ ξηρο διαστημα για την Αθήνα οπου σε μερικες περιοχες ειχε ακομα και 130 μερες να βρεξει πανω απο 1 χιλιοστο και πχ στο Γκαζι απο 8 Μαρτιου 2013 εως 30 Σεπτεμβριου 2013, σε 207 ημερες δηλαδη, επεσαν μολις 20.8 χιλιοστα υετου!
Υετος στο Γκαζι 1 Γεναρη εως 31 Οκτωβρη 2013:
(κλικ στην εικονα για μεγεθυνση)
Μια αλλη πολυ ξηρη περιοδος για την Αθήνα υπηρξε το ετος 2016 οπου το Θησειο κατεγραψε μολις 250.2 χιλιοστα υετου και εδω φαινεται ο δεικτης ξηρασιας SPI για το Θησειο για τα ετη 2015 και 2016 ανα μηνα και ανα 6μηνο.
(κλικ στην εικονα για μεγεθυνση)
Η ξηροτερη χρονιά για το Θησειο ηταν το 1898 οπου καταγραφηκαν μολις 115.7 χιλιοστα για ολο το ετος και για την Θεσσαλονικη για την Μίκρα το 1977 με μολις 235.7 χιλιοστα να καταγραφονται!
Παρακατω δινονται και καποια άλλα ρεκορ λιγοτερου υετου ανα ετος απο το βιβλιο “Η Ελλας και το Κλιμα της” , εκδοσεις ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ, του Νικολαου Σεττα οπου βλεπουμε το απολυτο ρεκορ ξηρου ετους που εχει η Αιγινα με μολις 76.8 χιλιοστα να πεφτουν το ετος 1914!!
(κλικ στην εικονα για μεγεθυνση)
Και εδω ενα διαγραμμα που δειχνει τις ξηρες ακολουθιες με τον μεσο όρο αλλά και με τον μεγιστο και ελαχιστο αριθμο συνεχομενων ημερων με υετο κατω απο 1 χιλιοστο, καθε πολης.
(κλικ στην εικονα για μεγεθυνση)