Mακροπρόθεσμη Εκτίμηση Νοεμβρίου

Ο Νοέμβρης, διαχρονικά αποτελούσε – ιδιαίτερα μετά το πέρας του πρώτου 10ημέρου -, τον προθάλαμο του Χειμώνα. Ιδιαίτερα το δεύτερο μισό του, συνδέεται πολλές φορές, με την εξέλιξη ολόκληρου του Δεκέμβρη. Δεν ήταν λίγες οι φορές, που κάποιες κακοκαιρίες που προέκυπταν σε εκείνο το διάστημα, ήταν προπομποί μεγαλύτερων κυμάτων που έφερναν ονομαστές κακοκαιρίες.

Τα πράγματα όμως, έχουν αλλάξει, δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια. Πάμε να δούμε τώρα, τα στοιχεία που θα κυριαρχήσουν στον φετινό Νοέμβρη. Όπως διακρίνετε και στον χάρτη, όλη η Ευρώπη, θα γίνει πεδίο εγκατάστασης ενός γιγαντιαίου αντικυκλώνα, ο οποίος θα αφαιρέσει από τον Νοέμβρη, τα φθινοπωρινά χαρακτηριστικά του. Η ηλιοφάνεια και οι υψηλές θερμοκρασίες θα κυριαρχούν στο σύνολο της ηπείρου. Στα ανατολικά κράσπεδα του αντικυκλώνα, θα υπάρχει μια μόνιμη ροή βοριάδων, οι οποίοι θα κατεβάζουν κρύο αέρα από την Ρωσία, προς τα Βαλκάνια, κατά περιόδους.

Τα βαρομετρικά συστήματα, θα βρίσκονται σχεδόν ολον τον μήνα, αποτραβηγμένα στον βόρειο Ατλαντικό, χωρίς να μπορούν να ‘τρυπήσουν’ το τείχος του αντικυκλώνα, τουλάχιστον έως και τα τέλη του μήνα.

ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ-ΕΛΛΑΔΑ

Ο Οκτώβρης, ήταν ιδιαίτερα δραστήριος στο σύνολο της Μεσογείου. Τόσο η Ισπανία, όσο και η νότια Γαλλία αλλά και η Ιταλία, πήραν υετικές επιδόσεις που ξεπέρασαν έως συνέτριψαν κατά πολύ το μηνιαίο ύψος βροχής. Ο Νοέμβρης θα έχει τελείως διαφορετική όψη, με την ηλιοφάνεια και τις υψηλές θερμοκρασίες να κυριαρχούν. Αξίζει να σημειωθεί, πως πολύ πιθανόν πως τον Νοέμβρη, τα νερά της Μεσογείου, θα τα διασχίσει από μία έως καμία οργανωμένη βαρομετρική διαταραχή καθώς οι υψηλές πιέσεις θα κυριαρχούν μέσα στον μήνα. Η ΕΛΛΑΔΑ, τον Οκτώβρη βρέθηκε σε μια δυσάρεστη συγκυρία ενός Βαλκανικού αντικυκλώνα, που δεν άφησε καμία κακοκαιρία της Μεσογείου, να την επηρεάσει. Δυστυχώς, τώρα θα βρεθεί στην επιρροή του τεράστιου Ευρωπαικού αντικυκλώνα. Το σύνολο του μήνα, θα κυριαρχηθεί από ηλιόλουστες ημέρες και τα βαρόμετρα μάλλον σταθερά, πάνω από τα 1020hpa. Αξιοσημείωτο είναι πως υπάρχει η πιθανότητα, η χώρα μας, να μην επηρεαστεί καθόλου από κάποιο οργανωμένο βαρομετρικό σύστημα, με τα βροχόμετρα σε πολλές περιοχές, να παραμένουν στο μηδέν!  Κάποιες περισσότερες πιθανότητες για κάποια φαινόμενα βορείου ρεύματος, έχει η Κρήτη, η Εύβοια και γενικά τα ανατολικά ηπειρωτικά, καθώς το βόρειο ρεύμα στο Αιγαίο θα κυριαρχεί όλο τον μήνα, και το οποίο θα ‘κατεβάζει’ κατά περιόδους ψύχρα έως και κρύο, οπότε και θα αναπτύσσει, κατά μήκος των ακτών του Αιγαίου, τα αντίστοιχα νέφη βορείου ρεύματος. Η γενική εικόνα πάντως για τα ηπειρωτικά και την δυτική Ελλάδα, είναι πως υετικά ο μήνας θα κλείσει πολύ κάτω από τις μέσες τιμές βροχής.

Θερμοκρασιακά , οι βοριάδες, θα φέρουν μια σημαντική πτώση της θερμοκρασίας στο πρώτο μισό του μήνα, αλλά προς τα μέσα και κυρίως τα τέλη του, ο υδράργυρος θα ξαναπαρουσιάσει άνοδο.

Συμπερασματικά λοιπόν, αναμένεται ένας μήνας στον οποίο θα κυριαρχήσουν οι μέρες ηλιοφάνειας έναντι αυτών με συννεφιά, οι μέρες βροχής θα είναι από ελάχιστες έως μηδενικές, ενώ κυρίαρχοι άνεμοι θα είναι οι βοριάδες.