Μπαίνοντας στον τρίτο και τελευταίο μήνα του Χειμώνα, το ενδιαφέρον για κάποια πιθανή αλλαγή, κορυφώνεται. Πάμε να δούμε συνοπτικά, το πώς πιθανόν, να τοποθετηθούν τα βαρομετρικά συστήματα τις επόμενες εβδομάδες, πάνω από την Ευρώπη αλλά και την χώρα μας. Δυστυχώς τα νέα, όσον αφορά κάτι περισσότερο χειμερινό, παραμένουν σταθερά άσχημα. Οι υψηλές πιέσεις και ο ιδιαίτερα ζεστός και ξηρός καιρός θα επιμείνει στο σύνολο της Ευρώπης. Μοναδική εξαίρεση η ΒΔ και οι σκανδιναβικές χώρες, όπου εδώ, ο ιδιαίτερα δραστήριος Ατλαντικός, θα συνεχίσει να δίνει θυελλώδεις ανέμους και μεγάλα ύψη βροχής.
Παρά την πρόσκαιρη εξασθένηση του Ισλανδικού Χαμηλού – το οποίο φέτος μας στέρησε τον χειμώνα- τις πρώτες μέρες του μήνα, αυτό φαίνεται να ενισχύεται σημαντικά εκ νέου, οδηγώντας τις υψηλές πιεσεις που θα αναπτυχθούν στον βόρειο Ατλαντικό, πάνω από την κεντρική Ευρώπη. Η θέση αυτή του αντικυκλώνα, θα θυμίζει πολύ τον Γενάρη, μπλοκάροντας την Ατλαντική ροή , φέρνοντας συνθήκες ξηρασίας και υψηλών θερμοκρασιών σε πολλές περιοχές. Εντούτοις, η θέση του, θα ευνοήσει την ροή ψυχρών αερίων μαζών, από το εσωτερικό της Ρωσίας προς την Μαύρη θάλασσα. Στις περιοχές που βρέχονται από αυτήν, θα πρέπει να τοποθετείται το υψηλότερο ρίσκο για μια σοβαρή πολική εισβολή τις επόμενες εβδομάδες.
Μεσόγειος- Ελλάδα: Ένας ακόμη ξηρός και αντικυκλώνικος μήνας, ξεκινά για την Μεσόγειο και την χώρα μας. Οι υψηλές πιέσεις, θα είναι κυρίαρχες στο σύνολο του μήνα. Χαρακτηριστικά θα απουσιάζουν τα κλασικά βαρομετρικά χαμηλά στην Μεσόγειο, τερματίζοντας τις πιθανότητες για αξιόλογα χιόνια στα βουνά μας, τα οποία όπως φαίνεται, θα υποδεχθούν την Άνοιξη με θλιβερά ύψη χιονιού. Η καιρική δραστηριότητα αντίθετα, θα εντοπίζεται και πάλι στην ανατολική Μεσόγειο, όπου εδώ θα υπάρξουν σημαντικές κακοκαιρίες και ύψη βροχής, με επίκεντρο την εξαιρετικά ευνοημένη φέτος Κύπρο. Για την χώρα μας, ο Φλεβάρης φαίνεται να ακολουθεί τα χνάρια του Γενάρη. Συνθήκες αντικυκλωνικές, θα δώσουν ύψη βροχής πολύ κάτω από τον μέσο όρο , ενώ συχνά θα είναι τα επεισόδια ” ξεροβοριαδων”. Τα βουνά μας, αναμένεται να δεχθούν ελάχιστες ποσότητες χιονιου, με την χιονοδρομικη σεζόν, να μην ευνοείται καθόλου. Ωστόσο, οι ελπίδες για μια ψυχρή εισβολή, είναι λίγο περισσότερο αυξημένες απ’ ότι τον Γενάρη. Η ύπαρξη υψηλών πιέσεων στην κεντρική Ευρώπη, θα πρέπει να δώσει τουλάχιστον μία σημαντική κατάβαση ψύχους με έμφαση στην Τουρκία. Τα απόνερα όμως θα πρέπει να ” πιάσουν” Αιγαίο, δίνοντας μια κακοκαιρια ανατολικών ηπειρωτικών. Η Κρήτη φαίνεται πως θα συνεχίσει να ευνοείται από την αλλοπροσαλη αυτή κυκλοφορία, με νέες χιονοπτώσεις στα βουνά της και αρκετές βροχές στα πεδινά, βγάζοντας τον μήνα κοντά ή και λίγο πάνω από τον μέσο όρο.