Ο Wilson Bentley είναι ο πρώτος άνθρωπος που συνέλαβε κρυστάλλους χιονιού στον φωτογραφικό φακό. Γνωστός ως «The Man Snowflake», ο Bentley τράβηξε πάνω από 5000 φωτογραφίες με νιφάδες χιονιού και απέκτησε διεθνή αναγνώριση κατά τον 19ο αιώνα. Πρωτοπόρος της φωτομικρογραφίας, τελειοποίησε τη διαδικασία τής φωτογράφησης των νιφάδων χιονιού πριν λιώσουν ή εξαχνωθούν.
Για πάνω από σαράντα χρόνια, ο Wilson “Snowflake” Bentley (1865-1931) φωτογράφησε χιλιάδες μεμονωμένες νιφάδες χιονιού και τελειοποίησε τις καινοτόμες φωτομικρογραφικές τεχνικές. Οι φωτογραφίες και οι δημοσιεύσεις του παρέχουν πολύτιμα επιστημονικά αρχεία κρυστάλλων χιονιού και τους πολλούς τύπους τους. Πεντακόσιες από τις φωτογραφίες με χιονονιφάδες βρίσκονται τώρα στο Smithsonian Institution Archives, τις οποίες χάρισε ο Bentley το 1903 για να τις προστατεύσει από “κάθε πιθανότητα απώλειας και καταστροφής, από πυρκαγιά ή ατύχημα”.
“Η συλλογή μου είναι πολύ ανώτερη τόσο στον αριθμό όσο και στην ομορφιά και θα μπορούσα να προσθέσω ενδιαφέρον, σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη συλλογή στον κόσμο …”, Wilson A. Bentley.
Ας γνωρίσουμε τον Wilson A. Bentley:Ο Wilson A. Bentley γεννήθηκε το 1865 στο Jericho του Βερμόντ. Μαθήματα του έκανε η μητέρα του, ενώ έζησε και εργαζόταν στο οικογενειακό αγρόκτημα, που βρισκόταν σε μία περιοχή, όπου η ετήσια χιονόπτωση ήταν πολύ μεγάλη. Από μικρό αγόρι, ο Μπέντλι γοητεύτηκε από τον φυσικό κόσμο γύρω του. Του άρεσε να μελετά πεταλούδες, τα φύλλα των δέντρων και τους ιστούς των αραχνών. Επιπλέον, κρατούσε αρχείο των καιρικών συνθηκών καθημερινά και γοητευόταν… από τις σταγόνες της βροχής. Λίγο αργότερα, ο μικρός Γουίλσον, άρχισε να ενδιαφέρεται για του κρυστάλλους του χιονιού, αφού του έκαναν δώρα για τα γενέθλιά του στα 15 του ένα μικροσκόπιο. Τέσσερα χρόνια αργότερα, το 1885, εξοπλισμένος με το μικροσκόπιο και μία φωτογραφική μηχανή, ο Bentley έκανε την πρώτη επιτυχημένη φωτογραφία μιας νιφάδας χιονιού!
Ο φακός του λάτρεψε τις χιονονιφάδες: Ο Μπέντλεϋ ήταν πρωτοπόρος στη «φωτομικρογραφία», που σημαίνει η φωτογράφηση πολύ μικρών αντικειμένων. Αλλά οι χιονονιφάδες ή οι κρύσταλλοι χιονιού είναι δύσκολο να φωτογραφηθούν επειδή λιώνουν τόσο γρήγορα.Ο άνθρωπος που αφιέρωσε κυριολεκτικά ολόκληρη τη ζωή του για να μας δείχνει την ποικιλία και την ομορφιά της νιφάδας χιονιού είναι ο Αμερικανός Wilson A. Bentley.
Ωστόσο, ο Bentley ανέπτυξε τον εξοπλισμό και τις τεχνικές για τη λήψη φωτογραφιών μεμονωμένων νιφάδων χιονιού. Μετά από πολλές αποτυχημένες προσπάθειες, κατέληξε να συνδέσει φωτογραφική μηχανή του με ένα μικροσκόπιο για να δημιουργήσει φωτογραφίες που αποτύπωναν τις περίπλοκες λεπτομέρειες για κάθε κρύσταλλο χιονιού. Ο Μπέντλεϊ στεκόταν ατελείωτες ώρες μέσα στο κρύο του χειμώνα κρύο, περιμένοντας υπομονετικά μέχρι να «πιάσει» τις νιφάδες. Μόλις «προσγειωνόταν» μία νιφάδα χιονιού, την έπιανε προσεκτικά με ένα φτερό για να την τοποθετήσει κάτω από τον φακό. Η μηχανή του ήταν τοποθετημένη έξω, έτσι ώστε τα ευαίσθητα δείγματα να μην λιώσουν. Μετά από ενάμιση λεπτό αναμονής, αιχμαλώτιζε στον φακό του την εικόνα κάθε νιφάδας χιονιού.
Ένα τεράστιο έργο: Από αυτή την πρώτη φωτογραφία το 1885, ο Μπέντλεϋ φωτογράφισε περισσότερους από 5000 κρυστάλλους χιονιού μέχρι το θάνατό του το 1931. Από τη συλλογή αυτή, έμαθε ότι κάθε νιφάδα χιονιού είναι μοναδική. Το έτος του θανάτου του, μαζί με τον William J. Ο Humphreys, έναν φυσικό από το Γραφείο Μετεωρολογίας των ΗΠΑ, δημοσίευσε αυτά τα ευρήματα στο Snow Crystals, έναν τόμο που περιέχει 2.300 από τις φωτογραφίες του για να μπορούν σήμερα να τα μελετήσουν και να απολαύσουν όλοι. Η κληρονομιά του Bentley είναι εξαιρετικά πλούσια. Σε όλη του τη ζωή, δημοσίευσε 60 άρθρα σε διάφορα επιστημονικά και δημοφιλή περιοδικά. Αν και τα περισσότερα άρθρα του αναφέρονταν στις χιονονιφάδες, φωτογράφησε και έγραψε επίσης για τον πάγο, την υγρασία άλλα ατμοσφαιρικά φαινόμενα.
Πάνω από 5000 φωτογραφίες των «μικροσκοπικών θαυμάτων ομορφιάς», όπως αποκαλούσε στις νιφάδες χιονιού είναι το έργο του. Το 1904, χάρισε μια συλλογή από 500 από τις φωτογραφίες του στο Smithsonian Institution για να εξασφαλίσει την ασφάλειά τους. Οι φωτογραφίες του παραμένουν στα αρχεία Smithsonian Institution Archives, προστατευμένα από κάθε ατυχία. Ο Bentley έζησε όλη του τη ζωή στο Jericho του Βερμόντ, και πέθανε το 1931 από πνευμονία, από την οποία ασθένησε εξαιτίας ενός τεράστιου περίπατου στο κρύο.
Για όλες τις καιρικές εξελίξεις της χώρας μας αλλά και σε όλο τον κόσμο, μπορείτε να κατεβάσετε στο κινητό ή το Τάμπλετ σας, την Πρώτη Ελληνική Εφαρμογή Καιρού με πλούσια ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ και ΠΛΗΡΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ για ότι χρειαστείτε. ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΚΑΙΡΟΥ /APPLICATION “Meteology Livecams” .Για συσκευές IOS ΚΑΙ ANDROID