Λίγες μόλις ημέρες πριν την ‘ δυσκολότερη’ – και για άλλους ομορφότερη- εποχή του έτους, τον Χειμώνα, το ενδιαφέρον για το πως αυτός θα κυλίσει, είναι τεράστιο. Στο παρόν άρθρο, θα αναλυθεί η εξέλιξη του Χειμώνα, σύμφωνα με τα μεγαλύτερα προγνωστικά μοντέλα και τις μακροπρόθεσμες εκτιμήσεις τους, για το τρίμηνο που μας έρχεται ( DEC-FEB).
Σε γενικές γραμμές, υπάρχει μια εκπληκτική ομοφωνία (!) για κυριαρχία θετικού ΑΟ-ΝΑΟ. Αυτό, σημαίνει με απλά λόγια, ισχυροποίηση του Icelandic Polar Low , το οποίο σας δείχνω και στην παρακάτω εικόνα:
Το Ισλανδικό Χαμηλό, είναι και αυτό που καθορίζει σε τεράστιο βαθμό, τους χειμώνες στην Ευρώπη. Όταν είναι εξασθενημένο, αναπτύσσονται υψηλές πιέσεις στην περιοχή του βορείου Ατλαντικού, κάτι που οδηγεί σε πολύ δυνατούς χειμώνες δυτικής Ευρώπης, φέρνοντας στην χώρα μας νοτιάδες και άφθονες βροχές, με υψηλές όμως θερμοκρασίες. Οι χιονοπτώσεις, τείνουν να είναι επίσης αξιόλογες αλλά μόνο στα ορεινά. ( αρνητικός ΝΑΟ).
Στην φετινή πρόβλεψη όμως, όλα τα μοντέλα, θέλουν αυτό το Ισλανδικό Χαμηλό, ιδιαίτερα ενισχυμένο και στάσιμο. Αυτό σημαίνει ήπιοι και βροχεροί, ζεστοί Χειμώνες στην δυτική-βόρεια Ευρώπη, κυριαρχία ζωνικής και ξηρασίας στην νότια Ευρώπη, με υψηλές θερμοκρασίες.
ΟΜΩΣ,, στην φετινή εξίσωση, εισάγουν και έναν ακόμη παράγοντα: Αυτόν των ιδιαίτερα εμμονικών και υψηλών πιέσεων στην κεντρική-βόρεια Ευρώπη. Αυτό περιγράφει η παρακάτω εικόνα.
Παρατηρείστε στα αριστερά του χάρτη, το ενισχυμένο Ισλανδικό Χαμηλό, αλλά και ταυτόχρονα την ύπαρξη ενός γιγαντιαίου αντικυκλώνα πάνω από την Ευρώπη, δίνοντας μια πανευρωπαϊκή καλοκαιρία!
Όχι όμως παντού! Πολλές φορές, σε τέτοιες διατάξεις, η χώρα μας και η ανατολική γενικά Μεσόγειος, ευνοείται σκανδαλωδώς, μέσω ψυχρών κατεβασιών από Ρωσία, δημιουργώντας προυποθέσεις για σχηματισμό αξιόλογων κακοκαιριών με εμμονή, μιας και εγκλωβίζονται για μέρες στην γειτονιά μας, ενώ όλη η υπόλοιπη Ευρώπη, διάγει συνθήκες καλοκαιρίας και υψηλών θερμοκρασιών.
Φυσικά, ενδεχομένως να υπάρχουν και περίοδοι, όπου ο γιγαντιαίος αντικυκλώνας, θα αναπτύσεται και θα ‘ καταπίνει’ όλη την Ευρώπη. Τότε στην χώρα μας, επικρατεί συνήθως ψυχρός, κρύος καιρός βορείου ρεύματος, με τα φαινόμενα να εστιάζονται στο Αιγαίο και γύρω από αυτό.
Επιγραμματικά τώρα, τι δίνουν τα μακροπρόθεσμα μοντέλα στην χώρα μας :
Βάση αυτών, θα πρέπει να είναι ένας χειμώνας, στον οποίο θα κυριαρχήσει το βόρειο ρεύμα. Θα υπάρχουν μεγάλα διαστήματα, όπου οι βοριάδες στο Αιγαίο θα πνέουν σε επίπεδα θύελλας, και αναλόγως την θέση του αντικυκλώνα, θα κατεβάζουν κυμαινόμενης έντασης ψυχρές αέριες μάζες. Τα ανατολικά ορεινά και η Κρήτη, φαίνεται πως θα βάλουν καλές ποσότητες χιονιού, ενώ αντίθετα, τα δυτικά ορεινά μας, θα μείνουν ‘ στεγνά’, μιας και ο καιρός θα έρχεται από Αιγαίο.
Τα κλασικά βαρομετρικά χαμηλά από Μεσόγειο, θα απουσιάζουν. Καθώς το σύνολο των αυλώνων θα καταλήγουν στο Αιγαίο, οι συντριπτική πλειοψηφία των κυκλογενέσεων που φέτος θα προκύψουν, θα γίνεται στο Αιγαίο. Φυσικά, κανείς δεν αποκλείει μια σύντομη οπισθοχώρηση ή ανασύνταξη του αντικυκλώνα βορειότερα-δυτικότερα, επιτρέποντας την κατάβαση κακοκαιριών και στην κεντρική Μεσόγειο και κατ επέκταση και στην δυτική-ηπειρωτική χώρα.
Οι αντικυκλωνικές ημέρες, δηλαδή μέρες με τεράστιο θερμοκρασιακό εύρος μεταξύ μέρας-νύχτας, θα κυριαρχούν. Οι μέρες ηλιοφάνειας, ιδιαίτερα στα ηπειρωτικά, θα είναι επίσης αρκετά έως πολύ πάνω από τον μέσο όρο.
ΒΡΟΧΕΣ-ΧΙΟΝΙΑ: Όπως είναι αντιληπτό, η φτωχή παρουσία των βαρομετρικών χαμηλών από δυτικά, θα οδηγήσει σε έναν Χειμώνα με αρκετά έως πολύ κάτω του μέσου όρου υετικά, στα ηπειρωτικά και την δυτική χώρα. Αντίθετα, πλούσιες θα είναι οι βροχές στα νησιά , και ικανοποιητικές στα ανατολικά ηπειρωτικά. Οι ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΕΙΣ, θα πρέπει φέτος να τιμήσουν ακόμη και τα αυστηρά παραθαλάσσια των ανατολικών ηπειρωτικών, με τις διατάξεις που ‘υπόσχονται’ τα μοντέλα, να είναι ιδεώδεις για έναν μεγάλο προσήνεμο χιονιά, κάτι που έχει να συμβεί χρόνια. Στα ορεινά αντίθετα, περιμένουμε μια αρκετά φτωχή χρονιά σε χιονοπτώσεις.
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ: Οι άφθονες ημέρες ηλιοφάνειας και αντικυκλωνικών συνθηκών, θα οδηγήσουν στην εδραίωση υψηλότερων για την εποχή θερμοκρασιών στο σύνολο της χώρας. Οι ψυχρές εισβολές όμως που θα προκύψουν, θα μετριάσουν τις αποκλίσεις.