NASA: Η Γη έχει περισσότερο πράσινο σήμερα απ’ ότι 20 χρόνια πριν

Συνεχώς ακούμε για κακοκαιρίες, για την κλιματική αλλαγή και ότι η θερμοκρασία του πλανήτη θα ανέβει αρκετούς βαθμούς προκαλώντας τις πόλεις να αλλάξουν δραστικά μέσα στις επόμενες δεκαετίες. Όσοι παρακολουθούν συνεχώς αυτά τα θέματα ανησυχούν για το μέλλον του πλανήτη μας, και μάλιστα κάποιοι αποκτούν “περιβαλλοντικό άγος” (eco-anxiety), έναν όρο που η Αμερικανική Ψυχολογική Ένωση έχει προσδώσει στις επιπτώσεις που έχουν στην ψυχολογία του ανθρώπου οι ειδήσεις σχετικά με τις καταστροφές λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Σήμερα, όμως, έχουμε κάποια καλά νέα. Σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Αεροναυτικής και Διαστήματος των Ηνωμένων Πολιτειών (NASA), ο πλανήτης έχει περισσότερο πράσινο σήμερα σε σχέση με 20 χρόνια πριν.

Επιχείρηση διάσωσης από την Κίνα

Σε αντίθεση με την κοινή αντίληψη ότι η Κίνα και η Ινδία εκμεταλλεύονται σε υπερβολικό βαθμό την γη, το νερό και τους φυσικούς πόρους για οικονομικό όφελος, οι δύο αυτές χώρες είναι υπεύθυνες σε μεγάλο βαθμό για την αύξηση του πρασίνου στον πλανήτη μας. Οι δύο πιο πολυπληθείς χώρες έχουν εφαρμόσει φιλόδοξα προγράμματα δενδροφύτευσης και έχουν επεκτείνει τις επιχειρήσεις και την τεχνολογία τους γύρω από τη γεωργία.

Μάλιστα η Ινδία συνεχίζει να σπάει παγκόσμια ρεκόρ στη δενδροφύτευση, χάρη στους 800,000 Ινδούς που φύτεψαν 50 εκατομμύρια δέντρα σε 24 ώρες!

Τα στοιχεία της NASA

 

Η πρόσφατη ανακάλυψη της NASA, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Sustainability, συγκρίνει τα δεδομένα δορυφόρων από τα μέσα του ’90 με τα σημερινά χρησιμοποιώντας υψηλής ευκρίνειας φωτογραφίες.

Αρχικά οι ερευνητές δεν ήταν σίγουροι τι προκάλεσε την αύξηση του πρασίνου και ήταν αβέβαιοι αν η υπερθέρμανση του πλανήτη, η αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα ή ένα πιο υγρό κλίμα θα μπορούσε να προκαλέσει την ανάπτυξη περισσότερων φυτών.

Μετά από περισσότερη έρευνα, οι επιστήμονες της NASA ανακάλυψαν ότι το πράσινο ήταν περισσότερο στη Κίνα και την Ινδία. Αν η κλιματική αλλαγή ή η παγκόσμια υπερθέρμανση προκαλούσαν την ανάπτυξη νέων δέντρων, τότε η αύξηση δεν θα είχε περιοριστεί στα σύνορα δύο χωρών.

 

Ο παραπάνω χάρτης δείχνει την αύξηση του πρασίνου, καθώς και την μείωσή του σε ορισμένες περιοχές (κυρίως κοντά στον Ισημερινό). Όπως μπορείτε να δείτε, η Κίνα και η Ινδία έχουν σημαντική αύξηση. Στη συνέχεια ακολουθεί ένα γράφημα που δείχνει την αύξηση των δέντρων λόγω ανθρώπινης δραστηριότητας: η Κίνα βρίσκεται στη πρώτη θέση, δεύτερη ακολουθεί η Ινδία και ακριβώς από πίσω τους βρίσκονται η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο Καναδάς, στις θέσεις 3 και 4 αντίστοιχα.

Τόσο η Κίνα όσο και η Ινδία έχουν συμβάλει δραστικά στην αποψίλωση των δασών, κυρίως στις δεκατιές του ’70 και του ’80 που ισοπέδωναν δάση για να χτίσουν πόλεις και φάρμες. Ωστόσο είναι ξεκάθαρο πλέον ότι όχι μόνο θέλουν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, αλλά είναι και οι καλύτεροι απ’ όλους.

ΠΗΓΗ: ecozen.gr