Τελικα μαλλον θα επικρατησει πραγματι κατι ενδιαμεσο με το σεναριο 2 και 3 που ειχαμε αναφερει τις προαλλες στην σελιδα Weather Analysis Greece και ισως και σκετο το σεναριο 2, οπότε ειναι πολλες οι πιθανοτητες πλεον να παμε για μεταβολη του καιρου το ΣαββατοΚυριακο εως ισως και την Δευτερα, αρχιζοντας απο το Σαββατο και απο τα δυτικα, με βροχες και καταιγιδες αρκετα γενικευμενες σε ολη την Ελλαδα. Επιτελους θα ελεγε η χλωριδα και η πανιδα της Ελλαδας!
Ακομα ομως απεχουμε αρκετα απο το να κλειδωσει η θεση του κατερχομενου αυλωνα, και μιας και η θεση που θα κατελθει καθοριζει σε ενα μεγαλο βαθμο και την χωρικη κατανομη των βροχοπτωσεων(σε ποιες περιοχες θα βρεξει δηλαδη και πόσο) αλλά και την ισχυ τους ολα ακομα ειναι ρευστα.
Γενικα τα δυτικα φαινονται σχεδον σιγουρα να δεχονται καλες βροχοπτωσεις, αλλά και πολλές αλλες περιοχες της Ελλαδας ισως και ολη η Ελλαδα σχεδον, να δεχτει απο μετριες εως και εξαιρετικα πολλες βροχοπτωσεις το 3ημερο αυτο.
Οπότε προς το παρον μιας και δεν μπορουμε να ξερουμε την οριστικη κατανομη των φαινομενων ας δουμε μερικα πραγματα για την σημασια που εχει η θεση του αυλωνα αλλά και το ΠΩΣ(απο ποια κατευθυνση) ερχεται αυτος ως προς την κατανομη των βροχοπτωσεων και ποια τα αιτια που θα τις δημιουργησουν.
Αρχικα να πουμε οτι για να υπαρξει υετος, πρεπει να υπαρξει συμπυκνωση υδρατμων νερου και για να υπαρξει αυτο πρεπει γενικα να υπαρξουν ΑΝΟΔΙΚΕΣ κινησεις του αερα.
Ανοδικες κινησεις του αερα εχουμε ειτε σε καποια θερμη μεταφορα, ειτε σε καποια μεταφορα θετικου σχετικου στροβιλισμου, ειτε οταν ο ανεμος συναντησει καποιο βουνο, ειτε οταν γινει καποια συγκλιση ανεμων διαφορετικης διευθυνσης ή και εντασης, ειτε κατα το περασμα ενος ψυχρου ή θερμου μετωπου οπου ειδικα στην περιπτωση του ψυχρου υπαρχει ισχυρος εξαναγκασμος ανοδικων κινησεων του αερα, ειτε κατα το περασμα μιας dryline, καθως και λογω καποιων αλλων λιγοτερο συχνων αιτιων.
Μια συγκλιση για να λειτουργησει πρεπει να υπαρχει θετικος ρυθμος εισαγωγης μαζας αερα στην μοναδα του χρονου για μια περιοχη σε σχεση με τον ρυθμο εξαγωγης αερα για εκει, ενω η μεταφορα θετικου σχετικου στροβιλισμου για να “οδηγησει σε” ανυψωτικες κινησεις πρεπει να αυξανεται καθ’ υψος απο κατω προς τα πανω ενω οι περιοχες που συμβαινει συνηθως αυτο κατα την κινηση ενος αυλωνα ειναι η νοτια, η νοτιοανατολικη και ανατολικη πλευρα του αυλωνα στις συνηθεις κινησεις του(μη προς τα δυτικα κινηση δηλαδη).
Ενω αναλογως της κινησεως του, δημιουργειται το φθινοπωρο και τον χειμωνα ψυχρο μετωπο αλλά και αρκετες φορες και θερμο αναλογως.
Εαν τωρα, και παντα μιλωντας για φθινοπωρο και χειμωνα, ο αυλωνας ερχεται απο τα βορειοδυτικα προς τα νοτιοανατολικα, το ψυχρο μετωπο που δημιουργειται εχει επισης αυτην την διευθυνση κινησης και ειναι σχετικα ξηρο για τα υπηνεμα μερη καθως και τα μερη ανατολικοτερα της Πινδου μιας και υποκειται σε καθοδικες κινησεις που ξηραινουν και θερμαινουν τον αερα, πολυ κακο αυτο για να δημιουργηθουν ανυψωτικες κινησεις πλουσιες σε υδρατμους. Οι δε ανεμοι σε αυτην την περιπτωση ψηλοτερα αλλά και χαμηλοτερα ειναι επισης ηπειρωτικοι και αρα ξηροι γενικα, με αποτελεσμα οι βροχοπτωσεις να ειναι επιλεκτικες κυριως γυρω απο τους ορεινους ογκους στα προσηνεμα τους.
Ετσι βασει των παραπανω 2 γεγονοτων, για μεγιστα θετικου σχετικου στροβιλισμου στα νότια, νοτιοανατολικα και ανατολικα του αυλωνα και για αναγκη για θαλασσιους ανεμους ψηλοτερα(ωστε η ατμοσφαιρα να περιεχει μεγαλη ποσοτητα υδρατμων), συμπεραινουμε ευκολα οτι ενας αυλωνας εαν κατεβει απο τα βορεια πανω απο την Ελλαδα ή απο τα βορειοανατολικα της, τοτε μόνο η Τουρκια θα εχει αιτια ανυψωσης μετωπων κακοκαιριας αλλά και μεταφορας θετικου σχετικου στροβιλισμου(εξαιρεση το νοτιο Αιγαιο στο τελευταιο), γι’αυτο και οι αυλωνες απο τα βορειοανατολικα ή βορεια το φθινοπωρο ειναι γενικα αχρηστοι υετικα για την Ελλαδα(με εξαιρεσεις, πχ το νοτιο Αιγαιο).
Στον αντιποδα ενας αυλώνας απο τα δυτικα θα εχει την Ελλαδα στο επικεντρο των μετωπων κακοκαιριας αλλά και της μεταφορας θετικου σχετικου στροβιλισμου, για αυτο και για ισχυρες υετικα κακοκαιριες αλλά και γενικευμενες που να μπορουν να πιασουν μεγαλο μερος της Ελλαδας, αλλά και με καταιγιδες(μιας και ο νοτιας φερνει και θερμη μεταφορα και αυξση της ασταθειας), θελουμε οι αυλωνες να ερχονται απο τα δυτικα! Ενω ενας αυλωνας απο τα δυτικα θα εχει συνηθως και νοτιογενη στριμ, συνηθως νοτιοδυτικα ή και νοτια, νοτιοανατολικα, κατι που σημαινει οτι τα διάφορα επιπεδα της τροποσφαιρας θα ειναι πλουσια σε υγρασια.
Ενας αυλωνας απο τα δυτικα βεβαια, δεν αρκει απλως και μόνο να βρισκεται στα δυτικα για να βγαλει μετωπα κακοκαιριας κλπ, για Ελλαδα. Εχει αμεση σημασια και το πως ηρθε εκει. Η κινηση του απο την αρχη για το που και ποια μετωπα κακοκαιριας θα δημιουργηθουν και το πόσο ισχυρη θα ειναι η μεταφορα θετικου σχετικου στροβιλισμου.
Ας δουμε μια περιπτωση με τον αυλωνα να ερχεται αρκετα απο τα δυτικα αλλά με το χαμηλο που εχει δημιουργηθει να ειναι αρκετα βορεια.
Στα παρακατω σχηματα, με διακεκομμενες κοκκινες γραμμες και κοκκινο μεσα χρωμα, ειναι οι περιοχες οπου η μεταφορα θετικου σχετικου στροβιλισμου θα ηταν τετοια οπου θα εδινε ανυψωτικες κινησεις και αρα υετο, ενω με κοκκινα συμβολα τα θερμα μετωπα, με μπλε τα ψυχρα, ενω τα μπλε βελη δειχνουν την κατευθυνση που κινηθηκε ο αυλωνας.
Σε αυτην την περιπτωση λοιπον την περιπτωση, το ψυχρο μετωπο του ειναι καλο μιας και περναει απο θαλασσα αρκετα και θα εδινε γενικευμενες βροχοπτωσεις σε μεγαλο μερος της Ελλαδας, ενω και η μεταφορα θετικου σχετικου στροβιλισμου ειναι αρκετα καλη και θα ειχαμε γενικευμενα φαινομενα, παροτι γενικα η κακοκαιρια θα τελειωνε γρηγορα αφου δεν θα δημιουργουνταν καποιο βαθυ οργανωμενο βαρομετρικο χαμηλο.
Αντιθετα εαν ερχοταν αυτος ο αυλωνας αλλά απο τα βορεια τελειως, με κατευθυνση νότια, θα δημιουργουνταν απλως ενα ψυχρο μετωπο που λογω της ηπειρωτικης κινησης του καθως και των στριμ(ανεμοι στα ανωτερα επιπεδα) που θα ηταν βορειοδυτικα γενικα (εξαιρεση το Αιγαιο), ο υετος θα ηταν ελαχιστος και θα περιοριζονταν στα προσηνεμα καποιων ορεινων περιοχων με επικεντρο την βορειοδυτικη Ελλαδα, ομως θα μιλουσαμε για ενα εξπρες περασμα βροχων.
Βλεπουμε τωρα μια περιπτωση οπου ο αυλωνας αρχικα σκαει δυτικα της Ελλαδας, πχ σε Ιταλια, και ερχεται εκει απο τα βορεια ή βορειοδυτικα, και εν συνεχεια αποκοπτοντας ενα τμημα του δημιουργωντας ενα αποκομμενο ανωτερο χαμηλο, μια ψυχρη λιμνη δηλαδη, και κινειται ανατολικοτερα προς την Ελλαδα.
Βλεπουμε οτι δημιουργειται ευνοικο ψυχρο μετωπο για Ελλαδα καθως και πολυ καλη μεταφορα θετικου σχετικου στροβιλισμου ειδικα για τα δυτικα(που θα ειχαν και καταιγιδες λογω και της ελαφρας θερμης μεταφορας που θα ειχαν αρχικα λογω των νοτιων ανεμων και με το περασμα του ψυχρου θα δημιουργουνταν γραμμη λαιλαπας καταιγιδων) αλλά το θερμο μετωπο δεν θα αφορουσε την Ελλαδα.
Κατα την κινηση του αυλωνα ανατολικοτερα, πολυ πιθανο να δημιουργουνταν και συνεσφιγμενο μετωπο(με μωβ) στα βορεια ενω η γραμμη καταιγιδων θα συνεχιζε την πορεια της και στο Αιγαιο αφου ειχε ηδη περασει απο την ηπειρωτικη Ελλαδα δινοντας βροχες και καταιγιδες.
Βλεπουμε τωρα μια πολυ πιο κλασικη κατασταση κακοκαιριας, αυτην που δινει συνηθως και τις μεγαλυτερες βροχες και καταιγιδες το φθινοπωρο για το συνολο της Ελλαδας. Αυλωνας που κατερχεται ειτε απο τα βορεια ειτε απο τα βορειοανατολικα και καταληγει στην Αδριατικη/Ιονιο αποκοπτοντας ενα τμημα του δημιουργωντας μια ψυχρη λιμνη. Σε αυτην την περιπτωση δημιουργουνται και ψυχρο μετωπο και θερμο που συνοδευουν το χαμηλο βαρομετρικο που θα δημιουργηθει και και τα 2 μετωπα θα επηρεασουν σε μεγιστο βαθμο την Ελλαδα.
Ενω και το βαρομετρικο χαμηλο θα δημιουργησει και πολλες συγκλισεις με κυρια την κλασικη στον Θερμαικο. Ενω φυσικα και τα 2 μετωπα θα περασουν απο θαλασσες και θα ειναι τελειως “υγρα” θα φερουν υετο δηλαδη, σε συνδυασμο βεβαια και με τα ανωτερα στριμ που θα ειναι νοτιογενη(νοτιοδυτικοι, νοτιοι και νοτιοανατολικοι ανεμοι) αρα θαλασσιοι αρα η ατμοσφαιρα θα ειναι γεματη υγρασια, ενω φυσικα και στην επιφανεια με εξαιρεση την Κεντρικη και Δυτικη Μακεδονια οι ανεμοι θα ειναι νοτιαδες γενικα(φυσικα κατα το περασμα του χαμηλου ανατολικοτερα και στο Ιονιο και στην δυτικη Ελλαδα θα στρεφονται σε βορειοδυτικοι). Φαινεται βεβαια και οτι η μεταφορα θετικου σχετικου στροβιλισμου ειναι παρα πολυ καλη.
Μια αλλη περιπτωση ειναι ο αυλωνας να καταληξει νοτια Ιταλια και να περασει τον χορνο του πρωτιστως εκει με μια ελαφρα μετατοπιση στα ανατολικα. Τοτε βλεπουμε οτι η μεταφορα θετικου σχετικου στροβιλισμου θα αφορα τα δυτικα γενικα και εξαρταται απο το πόσο ανατολικη θα ειναι αυτη η κινηση του αυλωνα προς τα ανατολικα για το εαν θα φτασει η μεταφορα θετικου σχετικου στροβιλισμου και αρα και τα φαινομενα ανατολικοτερα αλλά συνηθως σε αυτες τις περιπτωσεις ανατολικα της Πινδου ειναι μετρια τα φαινομενα εφοσον η κινηση του αυλωνα ανατολικοτερα ειναι μικρη. Το δε ψυχρο μετωπο που θα δημιουργηθει δεν θα αφορα την Ελλαδα.
Οι συνδυασμοι της θεσης του αυλωνα, του πως θα ερθει, της μετεπειτα κινησης του, του σχηματος και της ισχυος του ειναι ανεξαντλητοι, ενω ελαχιστες αλλαγες σε ενα απο αυτα φερνουν τεραστιες αλλαγες στην κατανομη και την ισχυ των φαινομενων και των ανεμων κλπ, οπότε καθε φορα χρειαζεται να περιμενουμε 2-3 μερες πριν για να υπαρξει ασφαλης εκτιμηση για τα παντα. Υπαρχουν και μερικες σταθερες βεβαια οπως και καποια πατερν που δινουν καποιες συγκεκριμενες κατανομες.
Η μεγαλυτερη σταθερα ειναι το Ιονιο και η δυτικη Ελλαδα το φθινοπωρο οπου εαν ενα συστημα θα ερθει απο τα δυτικα, αυτες οι περιοχες θα δουνε βροχες οπως και να ‘χει.
Ενω με τον όρο πατερν και συγκεκριμενες κατανομες, εννοουμε οτι εαν πχ ενας αυλωνας ερθει απο τα βορεια και φτασει Αδριατικη και αποκοπει, τοτε θα δουμε ενα γενικευμενο σκηνικο βροχων 2-2.5 εως και 3 ημερων περιπου στην Ελλαδα, ενω εαν πχ εχουμε εναν αυλωνα που ερθει απο τα βορεια και φτασει Αλβανια και δεν αποκοπει τοτε θα δουμε ενα σκηνικο εξπρες βροχων κυριως σε Ηπειρο, Κερκυρα και βορειοδυτικα και ενα εξπρες περασμα βροχων ελαχιστων ή μετριων απο βορεια Θεσσαλια και βορεια Ελλαδα, με τετοια πατερν να ειναι παρα πολλα.