Μακροπρόθεσμη Εκτίμηση Ιουνίου

Σε αντίθεση με τον Μάη, ο οποίος όπως τονίστηκε στην προηγούμενη μακροπρόθεσμη, κύλησε εξαιρετικά ανομβρός αλλά και αρκετά ζεστός ( έως και 36 βαθμούς έφτασε ο υδράργυρος σε περιοχές της Πελοποννήσου, ενώ είχαμε και καταστροφική πυρκαγιά στην Κορινθία), ο Ιούνιος φαίνεται πως θα διαφοροποιηθεί. Οι χαμηλές πιέσεις που κυριάρχησαν τον Μάιο στην βόρεια Ευρώπη, και έδωσαν εκεί τον πολύ βροχερό και κρύο καιρό, αλλά και τον ζεστό και άνυδρο στην Μεσόγειο, θα αντικατασταθούν από υψηλές.

Η κυρίαρχη βαρομετρική διάταξη, φαίνεται πως θα είναι μάλλον ασυνήθιστη για την εποχή, καθώς ο μήνας σε μεγάλο μέρος του, θα κυλήσει με ράχες υψηλών πιέσεων σε δυτική και βόρεια Ευρώπη. Μάλιστα, οι ράχες αυτές θα φτάνουν αρκετά ψηλά, σε μεγάλα γεωγραφικά πλάτη, μεταφέροντας σε Αγγλία, Σκανδιναβία αλλά και σε Γαλλία, θερμότερες αέριες μάζες έως και πιθανό καύσωνα. Αντίθετα, στην ανατολική Ευρώπη και την κεντρική και ανατολική Μεσόγειο, με έμφαση τα Βαλκάνια, φαίνεται η κατάσταση να αλλάζει σε σχέση με τις τελευταίες πολλές εβδομάδες. Διαδοχικές διαταραχές ανώτερης ατμόσφαιρας, θα προκαλούνε γενικευμένα επεισόδια καταιγίδων, κυρίως απογευματινού τύπου πάνω από τα ηπειρωτικά. Ο άστατος καιρός, θα κρατήσει τις μεγάλες ζέστες μακριά, με την πιθανότητα να προκύψει καύσωνας, να είναι σχετικά μικρή ενώ αν αυτό συμβει, το κύμα αυτό θα είναι πρόσκαιρο.

Εντυπωσιακές εικόνες από ηλεκτρική καταιγίδα που χτύπησε στον Θερμαϊκό

Νυχτερινή καταιγίδα στον Θερμαϊκό. Ο Ιούνης θα είναι ένας μήνας με άφθονες καταιγίδες στα ηπειρωτικά αλλά και παράκτια τμήματα κυρίως της βόρειας

χώρας, με την μορφή μπουρινιών.

 

Η κατάσταση, φαίνεται να ομαλοποιείται προς τα τέλη του μήνα, με την θερμοκρασία να παρουσιάζει σημαντική άνοδο, οπότε εκεί τοποθετώ και την ( μικρή ετσι κι αλλιώς) πιθανότητα να προκύψει κάποιο σύντομο κύμα ζέστης, ή καύσωνα.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί, πως επεισόδια καταιγίδων, θα έχουμε ακόμη και στην νότια χώρα , τα οποία θα επηρεάσουν και την Κρήτη, κάτι αρκετά σπάνιο για την εποχή.

Δυστυχώς κλείνοντας, ο κίνδυνος χαλαζοπτώσεων, ικανές να προκαλέσουν προβλήματα σε καλλιέργειες, αλλά και η εκδήλωση μπουρινιών, είναι εξαιρετικά μεγάλος, ιδιαίτερα για τα ηπειρωτικά.

 

Συνοψίζοντας:

Υψη βροχής: Στις περισσότερες περιοχές της χώρας, το ύψος υετού θα ξεπεράσει κατά πολύ τον μέσο όρο, ιδιαίτερα στα ηπειρωτικά. Ο κίνδυνος ξαφνικών πλημμυρών, παρουσιάζεται αρκετά αυξημένος, λόγω των συνεχόμενων καταιγίδων, στις ίδιες περιοχές για αρκετές ημέρες.

Θερμοκρασία: Καθώς η ροή των βαρομετρικών συστημάτων θα αποκτήσει βόρεια συνιστώσα, αυτονόητα οι θερμές αέριες μάζες θα ‘κρατηθούν’ στον νότο, χωρίς να επηρεάζουν την χώρα μας. Η πιθανότητα ανόδου της θερμοκρασίας σε υψηλά επίπεδα, τοποθετείται στο τελευταίο 10ήμερο του μήνα, και αυτό θα είναι σύντομο χωρίς διάρκεια. Θα έλεγα λοιπόν πως γλυτώνουμε τον καύσωνα, τον πρώτο μήνα του καλοκαιριού.

Άνεμοι: Κυρίαρχοι άνεμοι οι βοριάδες στο Αιγαίο, οι οποίοι όμως θα είναι κατά κανόνα ασθενείς, χωρίς να δημιουργούν προβλήματα στις μετακινήσεις. Αιτία, οι διαδοχικές διαταραχές, οι οποίες θα εξουδαιτερώνουν το θερμικό χαμηλό της Τουρκίας και την εμφάνιση του μελτεμιού.