Σύνοψη χειμώνα εώς τώρα στην Ελλάδα. Θερμότατος και υγρός.

Ο χειμωνας εως τωρα, λογω πολυ υψηλοτερων θερμορκασιων, κυλαει φθινοπωρινος για την Ελλαδα σε πληρη αντιθεση με την Ευρωπη οπου ναι μεν ειναι ειναι θερμοτερος γενικα απο τις κλιματικες τιμες, με εξαιρεση την δυτικη, αλλά μια Ευρωπη που εχει δεχτει, ιδιαιτερα τον Γεναρη, αρκετα χιονια και ιστορικα σε καποιες περιοχες οπως πχ η Μαδριτης της Ισπανιας ή οι Αλπεις.

Στην Ελλαδα λοιπον, θερμοκρασιακα διανυουμε εναν φριχτο χειμωνα εως τωρα με την μεση αποκλιση της θερμοκρασιας απο τα κλιματικα πχ της περιοδου 1981-2010, να ειναι +2 εως και +3 οπως φαινεται και στους παρακατω χαρτες.
Υετικα ομως ειναι ενας παρα πολυ καλος χειμωνας για το μεγαλυτερο μερος της χωρας(εξαιρειται η Κρητη οπου μετα τις παρα πολλες βροχες τον Νοεμβριο, εχει κλεισει η κανουλα θα λεγαμε) μιας και οι νοτιαδες ειχαν το πανω χερι.

Ο Δεκεμβρης ηταν θερμοτατος και πολυ υετοφορος.
Ενω ο Γεναρης ηταν διπροσωπος με ενα καυτο προσωπο τις πρωτες 12 μερες, κυριως λογω της φοβερης θερμης εισβολης 7 με 12 του μηνος και του τελευταιους διαστηματος του που παλι ηταν θερμο, και με ενα πολυ κρυο προσωπο με μια καθαροαιμη και ισχυρη μπακ ντορ ψυχρη εισβολη που δημιουργησε την κακοκαιρια Λεανδρο που εφερε πολλα χιονια σε ολη την Ελλαδα καθως και μεγαλους πολυημερους παγετους αλλά και ενα 2ημερο επισης κρυο διαστημα 27 και 28 του μηνος με καποια χιονια κυριως σε Θρακη και τα νησια του Αιγαιου. Γενικα βεβαια και ο Γεναρης βγηκε θερμος. Ενω και παλι, ο Γεναρης ηταν φοβερα υετοφορος ιδιαιτερα σε Ηπειρο αλλά και βορεια Ελλαδα.
Οι καταιγιδες σταματημο δεν ειχαν τον Γεναρη ακομα και σε βορεια Ελλαδα, πραγμα που δειχνει και την φρικτοτητα του, ως χειμερινου μηνα.

Επισης ενδεικτικο της καταστασης που βιωνουμε ειναι οτι η χιονοκαλυψη στην Ελλαδα ηταν στο 8 % χθες(δεδομενα Εθνικο Αστεροσκοπειου Αθηνων) με περιπου 12.5% μεσο όρο 2004-2020, παρολες τις πολλες βροχες που επεσαν οπου θα επρεπε να χιονισουν τα βουνα, αλλά αυτο δεν εγινε διοτι χιονιστηκαν μόνο τα ψηλα μερη των βουνων αφου οι θερμοκρασιες χαμηλοτερα κινουνταν συνηθως σε επιπεδα πολυ υψηλα για την εποχη.

Μην ξεχναμε οτι και οι πρωτες 10 μερες του Φλεβαρη θα κυλησουν ακρως “αντι-χειμερινα”, αλλά ανοιξιατικα και αρκετα ηλιολουστα.

Δυστυχως απο οτι φαινεται απο τα τελευταια 10 και πλεον χρονια, θα πρεπει να δεχτουμε οτι τα κλιματικα δεδομενα που ξεραμε για τους χειμωνες(και τις υπολοιπες εποχες βεβαια αλλά επικεντρωνομαστε εδω στον χειμωνα) θα πρεπει να τα ξεχασουμε και να τα αλλαξουμε. Ειναι εμφανης πλεον η δυναμικη που υπαρχει για μεγαλες θερμες εισβολες στην καρδια του χειμωνα. Τα χιόνια στις περισσοτερες χωρες ελαττωνονται και οι θερμοκρασιες αυξανονται.

Ας δουμε με διαγραμματα τις θερμοκρασιες που βιωσαμε:

Αποκλιση θερμοκρασιας Δεκεμβρη 2020.

 

Αποκλιση θερμοκρασιας Γεναρη 2021.

Αποκλιση θερμοκρασιας 1-12 Γεναρη 2021.

Αποκλιση θερμοκρασιας 13-20 Γεναρη 2021, η περιοδος της κακοκαιριας Λεανδρος.

Εδω φαινεται και καλυτερα(με καλυτερη κλιμακα η οποια για λογους ευκολης συγκρισης χαρτων ηταν [-5 , +5] σε ολους τους αλλους χαρτες):

Αποκλιση θερμοκρασιας 21-31 Γεναρη 2021.

Αποκλιση θερμοκρασιας χειμωνα εως τωρα(Δεκεμβρη 2020 και Γεναρη 2021).

 

Αποκλιση παγκοσμιων μεσων θερμοκρασιων 10ετιας ανα 10ετια απο διάφορα κεντρα:

 

Ειναι φανερη η αλλαγη προς το θερμοτερο σιγα σιγα και οτι πρεπει να αποδεχτουμε οτι οδευουμε σε ενα θερμοτερο κλιμα το οποιο εξαλλου ηδη το βιωνουμε.

*Ολες οι αποκλισεις ειναι με βαση την περιοδο 1981-2010.