Στους 832 είναι οι νεκροί στην Ινδονησία, πολλοί εκ των οποίων παρασύρθηκαν από τα ορμητικά παλιρροϊκά κύματα που προκάλεσε ο ισχυρός σεισμός στη νήσο Σουλαουέσι.
Δεκάδες άνθρωποι παραμένουν παγιδευμένοι στα συντρίμμια ενός ξενοδοχείου στην πόλη Παλού, που επλήγη από κύματα ύψους 6 μέτρων, μετά τον σεισμό των 7,5 βαθμών. Από αυτούς οι 71 είναι ξένοι μεταξύ των οποίων τρεις Γάλλοι για τους οποίους δεν υπάρχουν νεότερα, όπως ανακοίνωσε η υπηρεσία διαχείρισης καταστροφών.
Από αυτούς, υπάρχουν «τρεις Γάλλοι που δεν γνωρίζουμε την κατάστασή τους» καθώς και ένας Μαλαισιανός και ένας Νοτιοκορεάτης, ανακοίνωσε ο Σουτόπο Πούρουο Νουγκρόχο, εκπρόσωπος της υπηρεσίας διαχείρισης καταστροφών στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Οι υπόλοιποι ξένοι πολίτες είτε εντοπίστηκαν είτε εκκενώθηκαν, μεταξύ των οποίων ένας Γερμανός, ένας Βέλγος, ένας από τη Σιγκαπούρη, δέκα Βιετναμέζοι, 32 Ταϊλανδοί και 21 Κινέζοι, δήλωσε ο αξιωματούχος.
Εκατοντάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί για ένα φεστιβάλ στην παραλία της πόλης όταν το τείχος νερού σάρωσε τα πάντα σπέρνοντας τον θάνατο. Αύριο ο πρόεδρος της χώρας Τζόκο Ουιντόντο αναμένεται να επισκεφθεί τα καταφύγια όπου έχουν μεταφερθεί οι πληγέντες.
Ενα από τα δραματικά βίντεο που βλέπουν το φως της δημοσιότητας δείχνει έναν άντρα να βλέπει το τσουνάμι να έρχεται και να προσπαθεί να προειδοποιήσει τον κόσμο να ανέβει κάπου ψηλά.
Από την πλευρά του εκπρόσωπος τύπου της BNPB Σουτόπο Νουγκρόχο ανέφερε κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου στη Τζακάρτα ότι οι ζημιές είναι «εκτεταμένες» κι ότι χιλιάδες σπίτια, νοσοκομεία, εμπορικά κέντρα και ξενοδοχεία έχουν καταρρεύσει.
«Το τσουνάμι παρέσυρε αυτοκίνητα, κορμούς δέντρων, σπίτια, παρέσυρε τα πάντα στο πέρασμά του» περιέγραψε ο αξιωματούχος.
Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της χώρας Τζουσούφ Κάλα ο απολογισμός των νεκρών θα μπορούσε να ανέλθει σε χιλιάδες.
Την ίδια ώρα, περισσότεροι από τους μισούς εκ των 560 κρατουμένων στις φυλακές του Παλού δραπέτευσαν, αφού οι τοίχοι του κτίσματος κατέρρευσαν εξαιτίας του σεισμού, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Antara.
«Ήταν πολύ δύσκολο για τους φύλακες να σταματήσουν τους κρατούμενους από το να το σκάσουν καθώς είχαν πανικοβληθεί και έπρεπε να σώσουν τους ίδιους τους τους εαυτούς» δήλωσε ένας εκ των σωφρονιστικών υπαλλήλων ο Άντχι Γιαν Ρίκοχ.
Πηγή: Πρώτο Θέμα