Ισχυρότατες χιονοπτώσεις στην Ιαπωνία και 2 μέτρα χιόνι. Εντυπωσιακές εικόνες!

Εδω και 3 ημερες η Ιαπωνια πληττεται απο σφοδροτατες χιονοπτωσεις με αποτελεσμα το να εχουν πεσει τεραστιες ποσοτητες χιονιου με πολλες περιοχες και χαμηλου υψομετρου να εχουν πανω απο 1 μετρο και αρκετες 1.5 μετρο, εως ακομη και 2.17 μέτρα να εχουν μετρηθει ως αντιπροσωπευτικο υψος χιονιου(οχι συσσωρευσεις-τα γνωστα μας “χιονοσουρια” δηλαδη).

Βεβαια τετοιες σφοδροτατες χιονοπτωσεις και μεγαλα υψη χιονιου δεν ειναι καθολου σπανιες για την Ιαπωνια, συγκεκριμενα για την βορεια βεβαια και την κεντρικη και δυτικη. Καθε αλλο, αφου καθε χρονο δεχονται πολλαπλα τετοια επεισοδια χιονιου.
Δεν ειναι συμπτωση βεβαια οτι το πιο χιονοβολο κατοικημενο μερος του κοσμου ειναι το Αομορι που εχει υψομετρο απο 0(παραθαλασσιο) εως 1500 μετρα και στα χαμηλοτερα πεδινα του εχει 6.69 μέτρα μεσο υψος χιονιου χειμωνα, με 108.4 μερες χιονιου ετησιο μεσο όρο! Ενω στα πιο ψηλα του Αομορι στην περιοχη Sukayu Onsen στα 925 μετρα υψομετρο περιπου το μεσο υψος χιονιου που πεφτει ειναι 17.64 μέτρα μεσο υψος χιονιου ανα χειμωνα!!
Επισης, εκτιμησεις με βαση και τις εικονες και δορυφορικες μετρησεις υετου εχουν ακομα μεγαλυτερες ποσοτητες χιονιου λιγο πιο νοτια, στις Ιαπωνικες Αλπεις οπου βλεπουμε(οπως και στο Sukayu Onsen) τα γνωστα βουνα χιονιου υψους 10-15 και πανω μετρων, οπου πιθανολογειται οτι πεφτουν 30 εως και 38 μετρα χιονιου ανα χειμωνα!

Ολα αυτα βεβαια διοτι οι θερμοκρασιες της ατμοσφαιρας στην Ιαπωνια ειναι εξαιρετικα χαμηλες τον χειμωνα (για την επικρατεστερη εξηγηση διαβαστε εδω: Γιατί η βόρεια Αμερική(ΗΠΑ-Καναδάς) είναι πολύ πιο ψυχρή απο την Ευρώπη? ) και δεχονται τεραστια ποσά υετου υπο μορφη χιονιου με την διαδικασια του lake effect (αναλυτικοτερα για την ολη επεξηγηση του φαινομενου lake effect διαβαστε εδω: Χιόνι lake effect. Μια ανάλυση του μηχανισμού. ). Να θυμισουμε βεβαια οτι Ιαπωνια και Ελλαδα βρισκονται σε εντελως παρομοια γεωγραφικα πλατη οποτε δεν ειναι πιο βορεια η Ιαπωνια, καθε αλλο.

Παρακατω δινονται οι μεσες θερμοκρασιες χειμωνα στην σταθμη των 850 hPa σε Ιαπωνια και Ελλαδα. Να υπενθυμισουμε οτι μιλαμε για ιδια γεωγραφικα πλατη.

Οι πολυ πολυ χαμηλοτερες θερμοκρασιες στο επιπεδο επιφανειας της θαλασσας εως και 700 hPa στην θαλασσα της Ιαπωνιας σε σχεση με Αιγιαο και Ιονιο σε εμας, καθως και το οτι οι επικρατεστεροι ανεμοι ειναι οι δυτικοι-βορειοδυτικοι εκει περα(με μικρες διατμησεις κιολας), σε αντιθεση με το Αιγαιο που ειναι οι δυτικοι στην σταθμη των 850 hPa ενω στο Ιονιο δεν μπαινουν συχνα ισχυρες ψυχρες εισβολες με συνδυασμο τον καταλληλο ανεμο για lake effect, δειχνουν οτι δεχονται εκτός απο ενα διαρκες lake effect και ενα πολυ ισχυρο κιολας καθε φορα.

Παρακατω φαινονται και οι λωριδες με το lake effect των τελευταιων ημερων.

 

Και η προβλεψη απο το μοντελο GFS για την χθεσινη μερα οπου φαινονται οι χαμηλες θερμοκρασιες που περνανε πανω απο θαλασσα με μικρη διατμηση ανεμων οποτε και το εντονο lake effect που παραγεται:

 

Και οι εντυπωσιακες εικονες απο τις χιονοπτωσεις: