Νέα μεγάλη έρευνα για την πιθανή αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη!

Μια νεα μεγαλη ερευνα εδωσε μια πιο καλη απαντηση σε ενα απο τα κρισιμοτερα ερωτηματα της κλιματικης αλλαγης, το πόσο δηλαδη θα μεταβληθει η θερμοκρασια της γης, εαν διπλασιαστουν οι συγκεντρωσεις διοξειδιου του ανθρακα(CO2) σε σχεση με την προ-βιομηχανικη περιοδο. Καθως η ερευνα αυτη μικρυνε το ευρος του διαστηματος πιθανων θερμοκρασιων που ειχαμε εκτιμησει εως τωρα και το οποιο ηταν το κλασικο 1.5 °C εως 4.5 °C αυξηση θερμοκρασιων.
Το οποιο βεβαια ηταν πολυ αβεβαιο ως προς τα αποτελεσματα που θα ειχαμε, καθως αυξηση 1.5 βαθμου Κελσιου θα επεφερε σημαντικες αλλαγες φυσικα, αλλά οχι την πληρη καταστροφη που θα επεφερε μια αυξηση 4.5 βαθμων Κελσιου!

Η νεα αυτη ερευνα 166 σελιδων, με συνεργασια 25 επιστημονων του χωρου, προβλεπει οτι η αυξηση της θερμοκρασιας σε περιπτωση διπλασιασμου των συγκεντρωσεων διοξειδιου του ανθρακα θα ειναι μεταξυ 2.6 °C εως 3.9 °C.
Μειωσε δηλαδη το μεγιστο που πιστευαμε οτι μπορει να αυξηθει αλλά αυξησε κατα πολυ το ελαχιστο οριο που πιστευαμε οτι θα αυξηθει και αυτο θα εχει οδυνηρες φυσικα συνεπειες στο μελλον, εαν επιβεβαιωθουν ολα αυτα βεβαια.

Οσον αφορα το πότε θα υπαρξει διπλασιασμος των συγκεντρωσεων CO2 σε σχεση με την προ-βιομηχανικη εποχη, εχουμε ηδη καλυψει το μισο της αποστασης που χρειαζεται για να γινει αυτο και με τους τωρινους ρυθμους αυτο θα γινει το 2060 περιπου. Βεβαια αυτο δεν σημαινει και οτι μολις διπλασιαστουν οι συγκεντρωσεις θα αλλαξει κατι σαν να παταμε εναν διακοπτη. Η μεταβολη των θερμοκρασιων ειναι διαρκης και συνεχης με την μεταβολη των συγκεντρωσεων. Και τωρα που εχουν δηλαδη αυξηθει οι συγκεντρωσεις, και τωρα υπαρχει επιδραση στην αυξηση των θερμοκρασιων παγκοσμιως. Απλως εχει υιοθετηθει αυτη η σχεση διπλασιασμου του CO2 και το πόσο μεταβαλλει την θερμοκρασια ως ενας μπουσουλας για το που βαδιζουμε.

Τα θεμελια συνεργασιας και αναπτυξης αυτης της ερευνας αρχισαν το 2015 στο WCRP Workshop οπου πολλοι κλιματολογοι δυσαρεστημενοι απο την διαδικασια που το IPCC ακολουθουσε, θελησαν να δουνε λεπτομερεστερα πως οι φυσικες διεργασιες θετουν ορια στην ευαισθησια του κλιματος στις μεταβολες των συγκεντρωσεων αεριων του θερμοκηπιου ως προς τις θερμοκρασιες. Ετσι ανελυσαν ξανα τα τελευταια 150 περιπου χρονια οπου εχουμε αναλυτικες καταγραφες με θερμομετρα.
Και δοθηκε σημασια στους μεμονωμενους μηχανισμους που επιδρουν στο κλιμα και την ευαισθησια του. Μεγαλη προσοχη δοθηκε επισης στα νεφη και το πως αυτα επηρεαζουν την θερμοκρασια της γης, καθως αποτελουν κρισιμο παραγοντα ρυθμισης του κλιματος. Επισης η ομαδα ανελυσε την ευαισθησια του κλιματος των τελευταιων 20000 ετων και το πως αυτη μεταβληθηκε καθως και τους λογους πισω απο αυτο.

Ο συνδιασμος αυτων των 3 τομεων ηταν πολυ δυσκολο εγχειρημα, αλλά το παντρεμα ολων για μια ενοποιημενη προβλεψη βαση αυτων, ηταν ακομα πιο δυσκολο, λεει η Kate Marvel, κλιματολογος της ΝΑΣΑ που συμμετειχε στην ερευνα. “Χρησιμοποιησαμε Bayesian στατιστικη για να μπορεσουμε να βρουμε πως οι υποθεσεις επηρεαζουν τα αποτελεσματα. Ηταν μια πολυ μακρα και επιπονη διαδικασια.”

Το τελικο συμπερασμα τους ηταν οτι εαν διπλασιαστουν οι συγκεντρωσεις διοξειδιου του ανθρακα(CO2) σε σχεση με την προ-βιομηχανικη περιοδο θα εχουμε με 68% επιπεδο εμπιστοσυνης(που ειναι αυτο που το IPCC αποκαλει ως “πιθανο σεναριο”) αυξηση θερμοκρασιων απο 2.6 °C εως 3.9 °C.
Ενω για μεγαλυτερο διαστημα εμπιστοσυνης 90 % θα εχουμε αυξηση θερμοκρασιων απο 2.3 °C εως 4.7 °C.

Η ερευνα:
An assessment of Earth’s climate sensitivity using multiple lines of evidence.
S. Sherwood, M.J. Webb, J.D. Annan, K.C. Armour, P.M. Forster, J.C. Hargreaves, G. Hegerl, S. A. Klein, K.D. Marvel, E.J. Rohling M. Watanabe11, T. Andrews, P. Braconnot, C.S. Bretherton, G.L. Foster, Z. Hausfather, A.S. von der Heydt, R. Knutti, T. Mauritsen, J.R. Norris, C. Proistosescu, M. Rugenstein, G.A. Schmidt, K.B. Tokarska, M.D. Zelinka.

https://agupubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1029/2019RG000678