Θερμοκρασια +53.0 °C καταγραφηκε χθες στην πολη Αμπανταν του νοτιοδυτικου Ιραν και οι επομενες 6 τουλαχιστον ημερες θα ειναι γεματες με 52ρια για τις εκει γυρω περιοχες.
Ακομα χειροτερα μαλιστα, απο Δευτερα και μετα για Κουβέιτ, και απο Τριτη και μετα για Ιραν οπου θα σταματησουν οι αυρες και οι ανεμοι απο τον Περσικο Κολπο και θα επικρατησουν ισχυροι ηπειρωτικοι βορειοδυτικοι σε ολο το Ιρακ και Κουβείτ και στα χαμηλα υψομετρα του νοτιοδυτικου Ιραν που μας ενδιαφερουν, και με την ενταση της θερμης εισβολης να κορυφωνεται την Τεταρτη, ειναι πολυ πιθανο να δουμε θερμοκρασιες μεγαλυτερες απο +53 °C σε Ιραν, Ιρακ και Κουβέιτ αλλά και το εθνικο ρεκορ υψηλοτερης θερμοκρασιας του Ιραν(που ειναι +53.7 °C στην πολη Αχβαζ στις 29 Ιουνιου του 2017) να καταρριπτεται την Τεταρτη.
Η θερμοκρασια αερα των +53 βαθμων Κελσιου ειναι μια εξωπραγματικη θερμοκρασια για την επιφανεια της γης(στα 1.25 μέτρα εως 2 μέτρα που την μετραμε), με την εννοια οτι ειναι πολυ σπανια γενικα, και θερμοκρασιες 53 °C ή και παραπανω εχουν σημειωθει μόνο σε 2 ηπειρους και σε 5 χωρες παγκοσμιως. Σε ΗΠΑ, Ιραν, Ιρακ, Κουβέιτ και Πακισταν.
Και βασικα, θερμοκρασια +51.4 °C και πανω, εχει σημειωθει μόνο στην Ασια(Ιραν, Ιρακ, Κουβέιτ, Πακισταν, Ομαν, Σαουδικη Αραβια, Ηνωμενα Αραβικα Εμιρατα) και στις ΗΠΑ, μιας και οι υψηλοτερες θερμοκρασιες ανα ηπειρο ειναι:
Βορεια Αμερικη: ΗΠΑ, Κοιλαδα του Θανατου, +54.4 °C
Ασια: Κουβέιτ και Ιρακ, +53.9 °C
Αφρικη: Αλγερια, Ουαργκλα, +51.3 °C
Ωκεανια: Αυστραλια, Oodnadatta, +50.7 °C
Ευρωπη: Ιταλια, Συρακουσες +48.8 °C (υπο διερευνηση περι της αξιοπιστιας του. Επισημο ρεκορ: Ελλαδα, Αττικη, Ελευσινα, +48.0 °C και Τατόι, +48.0 °C)
Νοτια Αμερικη: Αργεντινη, Campo Gallo, +47.3 °C
Ανταρκτικη: Σταθμος Esperanza, +18.4 °C (Γεωπολιτικα, και μιας και η νησος Signy ανηκει στην Ανταρκτικη αλλά ειναι πιο κατω απο τις 60° νότια, το ρεκορ στην νησο αυτη αρα και σε Ανταρκτικη ειναι +19.8 °C).
Ενω θερμοκρασια πανω απο +53 °C, εχει σημειωθει απο τοτε που αρχισαν οι αναλυτικες καταγραφες με θερμομετρα, μολις 36 φορες απο αξιοπιστες μετρησεις.
Αυτες φαινονται στον παρακατω πινακα:
(κλικ στην εικονα για μεγεθυνση και εκ νεου κλικ στο Χ για μεγιστο ζουμ)
Ενω η γεωγραφικη τους θεση φαινεται στον παρακατω χαρτη:
(κλικ στην εικονα για μεγεθυνση και εκ νεου κλικ στο Χ για μεγιστο ζουμ)
Ειναι εμφανες οτι ελαχιστες περιοχες στον κοσμο εχουν δυναμικη για θερμοκρασιες 52 βαθμων Κελσιου ή και παραπανω.
Αυτες ειναι η λεγομενη Κοιλαδα του Θανατου στην Καλιφορνια των ΗΠΑ, το Πακισταν, οι περιοχες γυρω απο τον Περσικο Κολπο, Ιραν, Ιρακ, Ηνωμενα Αραβικα Εμιρατα και Κουβέιτ δηλαδη, καθως και η Σαουδικη Αραβια και επονται το Ομαν, η Ιορδανια, το Ισραηλ, το Καταρ, η Παλεστινη, η Ινδια, καποιες περιοχες της Κινας, η Αλγερια, η Αιγυπτος, η Λιβυη, η Τυνησια, το Μεξικο και η Αυστραλια.
Οπως φαινεται απο τα παραπανω, η Κοιλαδα του Θανατου των ΗΠΑ μονοπολει τα καυτα ρεκορ πολυ υψηλων θερμοκρασιων, μιας και ειναι μια περιοχη που ειναι εξαιρετικα θερμη αλλά και πολυ ξηρη στην Καλιφορνια των ΗΠΑ. Βρισκεται στην ερημο Μοχαβι, αναμεσα σε βουνα 2400 εως 3300 μέτρων υψος και σε υψομετρο μερικες δεκαδες μέτρα κατω απο την επιφανεια της θαλασσας οπου ο θερμος αερας παγιδευεται συνηθως στην κοιλαδα ενω και η καθιζηση των αεριων μαζων ειναι εντονη οπως και η διαβατικη θερμανση λογω του ηλιου.
Η υψηλοτερη θερμοκρασια που εχει καταγραφει ποτέ στην Κοιλαδα του Θανατου, που ειναι και η υψηλοτερη που εχει καταγραφει οπουδηποτε στον κοσμο απο αξιοπιστα οργανα και μετρησεις, ειναι +56.7 °C το 1913, οπου ομως η μετρηση αυτη ειναι τελειως λανθασμενη για πολλους μετεωρολογικους και αλλους λογους που εχουν αναλυθει ενδελεχως απο εμπειρους κλιματολογους και μετεωρολογους(Christopher Burt, William Reid, κ.α), αλλά παρολα αυτα ο αργοκινητος WMO(Παγκοσμιος Μετεωρολογικος Οργανισμος) δεν διερευνα προς το παρον ωστε να την καταρριψει και αυτην οπως κατερριψε και το +57.8 °C της Aziziya της Λιβυης που ηταν εξωφρενικα λαθος για πολλους λογους και που η επιστημονικη κοινοτητα “φωναζε” για δεκαδες χρόνια οτι πρεπει να εξεταστει και να καταρριφθει αλλά ο WMO “κοιμοταν” αφηνοντας για τοσα χρονια το λανθασμενο ρεκορ. Οπως γινεται και με το τωρινο +56.7 °C (ψευτικο/λανθασμενο) ρεκορ του 1913 δηλαδη.
Ενω οι μεγιστες θερμοκρασιες που προβλεπει το Ευρωπαικο μοντελο για Ιραν-Ιρακ και Κουβέιτ για τις επομενες ημερες ειναι: