Ρεκόρ βροχής παγκοσμίως και πανελλαδικώς.

Σε εναν πλανητη οπως η γη οπου η ατμοσφαιρα του συνεχως θερμαινεται ο υετος(νερο) που πεφτει ανα κακοκαιρια ειναι γενικα περισσοτερος. Μπορει οι κακοκαιριες να μειωθουν και να μειωθηκαν, αλλά σε καθε περιπτωση κακοκαιριας, γενικα μιλωντας ως μεσους όρους, ο υετος που πεφτει ειναι περισσοτερος.
Αυτο φυσικα συμβαινει για τον λογο οτι (οπως λανθασμενα λεγεται) οσο αυξανεται η θερμοκρασια, η ατμοσφαιρα μπορει και κρατα περισσοτερους υδρατμους νερου. Αρα και οταν υπαρχει καποιο συστημα που τους εξαναγκαζει να πεσουν, θα εχουμε μεγαλυτερες ποσοτητες νερου. Το λαθος ειναι στην 1η προταση οτι “η ατμοσφαιρα κραταει”. Η ατμοσφαιρα δεν κραταει τιποτα, η ατμοσφαιρα ειναι απλως μορια που κινουνται συνεχως. Μορια αζωτου, μορια οξυγονου, μορια αργου, μορια διοξειδιου του ανθρακα, μορια νερου. Οπότε η ατμοσφαιρα δεν ειναι καποια οντοτητα για να μπορει να κρατησει τιποτα. Απλως τα μορια αυτα και κυριως του νερου, αλλαζουν συνεχως καταστασεις και απο αερια μορφη που βρισκονται ως επι το πλειστον στην ατμοσφαιρα, μετατρεπονται στην υγρη και στην στερεα και πεφτουν στο εδαφος, ενω λογω εξατμισης απο τις θαλασσες(που καλυπτουν περιπου το 71 % της εκτασης της επιφανειας της γης) υγρα μορια νερου μετατρεπονται σε αερια μορφη και επιστρεφουν στην ατμοσφαιρα. Περιπου 13000 τρισεκατομμυρια κιλα νερου βρισκονται στην ατμοσφαιρα καθε στιγμη.

Αυτη η αλληλεπιδραση λοιπον εξατμισης(μορια νερου απο θαλασσες και εδαφος(αλλά και φυτα) πανε στην ατμοσφαιρα) και συμπυκνωσης (με πτωσης του νερου παλι στο εδαφος και στις θαλασσες), εξαρταται απο την θερμοκρασια της ατμοσφαιρας και την πιεση αυτης. Και το ολο συστημα διπλης κατευθυνσης μετατροπης βρισκεται σε ισορροπια. Και αυτο που ισχυει ειναι οτι οσο μεγαλυτερη ειναι η θερμοκρασια της ατμοσφαιρας τοσο αυξανει η εξατμιση αρα και τοσο περισσοτερα μορια νερου βρισκονται στην ατμοσφαιρα. Αρα οταν αυξανουμε την θερμοκρασια της ατμοσφαιρας τοτε η ατμοσφαιρα εχει περισσοτερα μορια νερου σε αερια φαση. Αυτο συνηθως εκφραζεται αδοκιμα ως η ατμοσφαιρα “κραταει” πιο πολυ νερο.

Οπως και να εχει οι μετρησεις και οι υπολογισμοι δειχνουν οτι για καθε βαθμο Κελσιου που αυξανεται γενικα η θερμοκρασια της ατμοσφαιρας, η ποσοτητα υδρατμων νερου που εχει αυτη αυξανει κατα 7 % περιπου. Απο την αλλη οι ερευνες δειχνουν οτι το εν δυναμει νερο που τελικα πεφτει γενικως αυξανεται κατα 3 % περιπου, παρολο που υπαρχουν μεγαλες αποκλισεις στην αξιοπιστια αυτων των υπολογισμων και γινεται προσπαθεια καλυτερης εκτιμησης τους γιατι ειναι πολυ σημαντικο θεμα, ενω απο την αλλη ερευνες δειχνουν επισης οτι για μικρης χρονικης κλιμακας βροχες οπως οι καταιγιδες το νερο που τελικα πεφτει ειναι εως και 2 φορες περισσοτερο για καθε 1 βαθμο Κελσιου απο οσο αναμενεται απο την προαναφερθεισα σχεση κατι που προφανως κανει τα πλημμυρικα φαινομενα πολυ πιο πιθανα.

Ετσι λοιπον με την αυξηση της μεσης παγκοσμιας θερμοκρασιας κατα 1.1 °C απο την προβιομηχανικη περιοδο, εχουμε καιρικες εμμονες και πολυ συχνοτερες θερμες εισβολες σε καθε μηνα(εκτός εποχης κλπ) με τοπικα(με την εννοια της κλιμακας ηπειρων) αποκλισεις θερμοκρασιων +10 εως και +20 βαθμων Κελσιου. Κατι που οταν ερθει μια διαταραχη που δινει υετο, φερνει, βασει και της προαναφερθεισας σχεσης, βροχοπτωσεις με πολυ περισσοτερο νερο απο τα συνηθισμενα.

Παρολο που ισχυει αυτο το γεγονος, και σε πληρη αντιθεση με τις θερμοκρασιες, τα περισσοτερα υετικα ρεκορ ραγδαιοτητων(νερου που πεφτει ως βροχη σε καποιο χρονικο διαστημα) συνεβησαν παλιοτερα.
Αλλά αυτο ειναι τελειως λογικο μιας και 1ον η αυξηση των θερμοκρασιων ειναι ΡΑΓΔΑΙΑ και πολυ πιο πιθανο να καταγραφει καποιο ρεκορ λογω αυτου σε αντιθεση με τις ραγδαιοτητες υετου που ναι μεν αυξηθηκαν αλλά οχι τοσο ραγδαια οσο οι θερμοκρασιες και 2ον η θερμοκρασια ειναι πολυ πιο ευκολη μεταβλητη να μετρηθει με ακριβεια απο οτι τα μεγιστα υετου για καποια χρονικη στιγμη μιας και η θερμοκρασια ειναι πολυ πιο συνεχης στην ατμοσφαιρα απο οτι ο υετος, πόσο μαλλον για τον υετο σε μικρα χορνικα διαστηματα που ειναι πολυ πιο δυσκολη μεταβλητη, αφου πχ γενικα μιλωντας εαν ενας σταθμος καποιο μεσημερι ηλιοφανειας εχει +38.2 °C τοτε ενας σταθμος 3 χιλιομετρα διπλα του θα εχει καπου τοσο, μπορει +38.0 °C, μπορει +38.5 °C παντως εκει κοντα, ενω αντιθετα σε περιπτωση καταιγιδας(που σε καταιγιδες γινονται τα ρεκορ ραγδαιοτητων οχι μεγαλης χρονικης κλιμακας(πχ μηνα και πανω δηλαδη)) ο ενας σταθμος μπορει να καταγραψει 10 χιλιοστα και ο αλλος 3 χιλιομετρα μακρια 90 χιλιοστα αν τον πιασει ο πυρηνας της καταιγιδας αυτον. Μην ξεχναμε πχ οτι σε ενα απο τα μερη που βρεχει περισσοτερο παγκοσμιως, στο ορος Waialeale στην Χαβαη, ο μεσος όρος του ετησιου υετου του ειναι περιπου 11415 χιλιοστα και 20 χιλιομετρα μακρια του ο εκει σταθμος εχει μερο όρο ετησιου υετου “μολις” 553 χιλιοστα!
Οπως και να εχει τα στατιστικα ειναι αμειλτικα ετσι και αλλιως, στο οτι τα περιστατικα ισχυρων βροχοπτωσεων(πχ κακοκαιριων 1 ημερας, 2 κλπ ημερων με καποιο κατωφλι υετου και πανω) εχουν αυξηθει παγκοσμιως.

Στους χαρτες παρατιθενται τα παγκοσμια ρεκορ ραγδαιοτητων για διάφορες χρονικες κλιμακες, καθως και τα της Ελλαδας(δεδομενα απο ΔΕΗ, ΑΠΘ, Ionianweather και Εθνικο Αστεροσκοπειο ΑΘηνων(Meteo.gr)).
Για τα παγκοσμια και τα πανελλαδικα ρεκορ, οι σταθμοι απο οπου προηλθαν δεν ειναι αναγκαστικα οι σταθμοι των επισημων μετεωρολογικων υπηρεσιων της χωρας, και ειναι καταγραφες οσο πιο αξιοπιστες γινεται με αρκετες φορες ομως να υπεισερχονται αμφιβολιες περι της 100 % αξιοπιστιας τους, παρολα αυτα τους συμπεριλαμβανω παρακατω(με ενα ερωτηματικο για αυτες που δεν ειναι 100 % αξιοπιστες – παροτι ειναι σχετικα αξιοπιστες). Παρεμπιπτοντως, τα 38.1 χιλιοστα σε 1 λεπτο ειναι πληρως αξιοπιστη καταγραφη.

Παγκοσμια ρεκορ ραγδαιοτητων υετου:
(κλικ για μεγεθυνση-οπως και σε ολες τις εικονες παρακατω)

Πανελλαδικα ρεκορ ραγδαιοτητων υετου(σταθμοι απο ΔΕΗ, ΑΠΘ, Ionianweather και Εθνικο Αστεροσκοπειο ΑΘηνων(Meteo.gr)) :

 

Και σε ενα πινακα μια συνοψη αυτων(σταθμοι απο ΔΕΗ, ΑΠΘ, Ionianweather και Εθνικο Αστεροσκοπειο ΑΘηνων(Meteo.gr)):

 

Τα παγκοσμια σε σχεση με της Ελλαδας ρεκορ ραγδαιοτητων υετου για ιδιες χρονικες κλιμακες με λογαριθμικες κλιμακες των αξονων: